Čínský vědec: Peking válkou na Ukrajině nic nezíská. Ta jen podpoří další porušování mezinárodního práva

23. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Čína nemá žádný prospěch z války na Ukrajině, která podkope mezinárodní právní rámec, řekl přední čínský odborník na mezinárodní záležitosti.

Jen Süe-tchung, děkan Institutu mezinárodních vztahů na univerzitě v Tsinghua, řekl, že válka urychlila obrácení procesu globalizace, což čínskému obchodu neprospívá.

Jen v úterý v rozhovoru pro Phoenix TV řekl: "Ruské ministerstvo financí již letos předpovědělo 10 % pokles HDP a Světová banka předpověděla negativní růst o 11 %."

"Nečekal jsem, že se Rusko rozhodne jít do této války, a Rusko za tuto válku zaplatí obrovskou cenu."

USA a Evropa uvalily na Rusko rozsáhlé sankce – nejvážnější je odříznutí Ruska od mezinárodního platebního systému Swift. Některé evropské země také slíbily omezit nákupy energie z Ruska.

Jen dodal, že všechny státy kromě zemí produkujících ropu trpí krizí, která vede k řadě problémů, jako jsou rostoucí ceny potravin. USA a Evropa utrpěly méně, ale nezískaly žádný prospěch, dodal.

Válka měla podle něj velký dopad na mezinárodní pořádek, protože Washington i Moskva nedodržují mezinárodní pravidla.

"Tato válka vyostřila situaci, že mezinárodní společenství ještě více nedodržuje mezinárodní pravidla. Rusko tentokrát při zahájení války nedodrželo Chartu OSN a sankce USA proti němu také neodpovídaly pravidlům," uvedl.

Jen tvrdí, že používání ekonomických sankcí je nejtypičtějším způsobem, jak velké státy nehrají podle pravidel.

"Alespoň říkám, že v příštích 10 letech bude stále více nedodržování mezinárodních pravidel."

Čína odmítla odsoudit Rusko za invazi na Ukrajinu a pokračovala v obchodu s Moskvou, přičemž za příčinu krize označila "expanzi NATO".

Jen ale upozornil, že Čína z krize nic nezíská.

"Čína je největší světovou obchodní zemí, vývojový trend deglobalizace není pro Čínu vůbec výhodný. Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou trend deglobalizace zesílil," řekl.

Doplnil, že Evropská unie nyní usiluje v nadcházejících letech o rozvoj průmyslového řetězce v rámci bloku, s větším zaměřením na "vnitřní oběh".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9666

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2022