Americký generál: V případě ruské invaze "Kyjev může padnout za 72 hodin"

7. 2. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Podle dobrozdání předsedy amerického Sboru náčelníků štábů generála Marka Milleyho předneseného v Kongresu by v případě nové ruské invaze mohl Kyjev padnout během 72 hodin. 

Milley na uzavřeném zasedání ve dnech 2. a 3. února řekl zákonodárcům, že v případě plné ruské invaze na Ukrajinu by mohl Kyjev padnout během 72 hodin a o život by mohlo přijít 50 000 civilistů, 15 000 ukrajinských vojáků a 4 000 ruských vojáků.

Několik zákonodárců vyjádřilo znepokojení nad tím, že Bidenova administrativa dostatečně rychle neposkytla Kyjevu významnou vojenskou pomoc, jako jsou systémy protivzdušné obrany a ruční protitankové zbraně, jimiž by se Ukrajinci mohli bránit.

Představitelé administrativy na jednáních prohlásili, že významnější pomoc by mohla být využita jako záminka k invazi.

I když Kyjev dostává vojenskou pomoc v hodnotě 200 milionů dolarů schválenou v prosinci, obdržel také 600 milionů dolarů pomoci od Británie a baltských států, která obsahuje zejména protitankové střely Javelin a starší modely přenosných protiletadlových střel Stinger.

Na brífingu bylo přítomno několik představitelů Bidenovy administrativy, včetně ministra zahraničí Blinkena, ministra obrany Austina, ředitelky zpravodajských služeb Avril Haynesové, zmiňovaného Milleyho, ministra vnitřní bezpečnosti Mayorkase, náměstka ministra financí Wallyho Adeyema, náměstka ministra obchodu Dona Gravese a zástupkyně administrátora USAID Isobel Colemanové.

Spojené státy se také připravují na významnou uprchlickou a migrační krizi. Evropští spojenci rovněž vedou debatu o ubytování a uprchlících na základě předpokladu, že Ukrajinci budou prchat do jiných částí Evropy.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5629

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2022