18398

Prosíme, neignorujte náš "reklamní" banner

9. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Vážení čtenáři,

rádi bychom se pokusili vystoupit z omezeného okruhu čtenářů a informovat o existenci Britských listů širší veřejnost.

Apelujeme tedy na vás:

Mohli byste prosím pokaždé, když si na Britských listech otevřete nějaký článek, kliknout na odkaz na sociálních sítích, na Facebooku či na Twitteru?

Děkujeme.

Jan Čulík
Britské listy

Rozhovor Britských listů 466. Jak zabránit sociálním sítím v šíření vražedných lží

8. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Známý kanadsko-americký rockový muzikant Neil Young opustil platformu Spotify: reagoval na otevřené výzvy lékařů platformě Spotify, která naprosto neregulovaně šířila vražedné dezinformace o covidu a o očkování proti covidu. Během týdne se k jeho podpoře lékařů a jejich kritice neodpovědné a neregulované sociální sítě přidala i pisničkáčka Joni Mitchell a další zpěváci. Má takový bojkot vůbec význam a co se dá dělat proti neodpovědným sociálním sítím šířícím smrt? O tom hovoříAlbín Sybera s Bohumilem Kartousem, který je kromě redaktora Britských listů také odborníkem na dezinformace a mluvčím Českých elfů. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterka 8. února 2022.



 18186

Bernie Sanders varuje před válkou na Ukrajině, ale řešení (taky) nemá

9. 2. 2022

čas čtení 6 minut

Musíme udělat vše pro to, abychom se vyhnuli nesmírně ničivé válce na Ukrajině

Jsem znepokojen, když slyším známé bubnování ve Washingtonu, které požaduje, abychom Rusku "ukázali sílu", zatímco čelíme tomu, co by mohlo být nejhorší evropskou válkou za posledních 75 let, píše Bernie Sanders

Války mají nezamýšlené důsledky. Málokdy dopadnou tak, jak předpovídají odborníci. Jen se zeptejte těch činitelů, kteří předložili optimitické scénáře pro války ve Vietnamu, Afghánistánu a Iráku, a pak se ukázalo, že se šeredně mýlili. Zeptejte se matek vojáků, kteří byli v těchto válkách zabiti nebo zraněni. Zeptejte se milionů civilistů, kteří se stali "vedlejšími škodami".

Proto musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom se pokusili najít diplomatické řešení toho, co by mohlo být nesmírně ničivou válkou na Ukrajině.

 18394

Mezitím v Absurdistánu 209:

Polská daňová reforma je katastrofa

9. 2. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Konečně je oficiálně potvrzeno to, co se vždycky vědělo. Vzpomínáte si, jak byl Jarosław Kaczyński dotázán na daňovou reformu "Polski Ład" (Polský řád) poté, co jeden odborník upozornil, že většina Poláků si díky ní pohorší? Tehdy řekl, že "Polsko potřebuje pozitivní změny, ale ztratí jen ti, kteří se živí - s prominutím - vychytralostí". A teď najednou, poté, co byl Polski Ład konečně zaveden, si poslanci uvědomili, že jejich platy jsou nižší o 1400 zlotých (8400 Kč).

Válkova nepřijatelná prasárna

9. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 465. Covid-19: Teď opravdu nerozvolňujte!

3. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Česká republika zaznamenává absolutně rekordní počty nákaz a Fiala ruší nutnost ukazovat v restauracích očkovací certifikáty. Jaká je dnes situace ohledně koronavirové pandemie v ČR, jaký bude nejbližší a střednědobý vývoj? O tom hovoří Jan Čulík znovu se známým imunologem profesorem Václavem Hořejším. Potíž je, že případy vážných hospitalizací vznikají až dva až tři týdny po nákaze a nynější počet nákaz daleko převyšuje počet nákaz ještě v nedávné minulosti. Proto by bylo záhodno pár týdnů s rozvolňováním počkat. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. února 2022.

Rozhovory Britských listů na tato témata:

Putin se s Macronem setkal u pět metrů dlouhého stolu

9. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Bylo to proto, aby se Macronovi Putin vysmál? Nebo se Putin bál koronaviru? Prý je hrozbou koronaviru Putin posedlý a kdokoliv, kdo se s ním má setkat, musí nejprve jít čtrnáct dní do karantény.

Pětimetrový stůl vyvolal na internetu celou řadu memů:


Nedávno se u téhož stolu setkal Putin s Orbánem.



 18186

Macron tvrdí, že mu Putin dal osobní záruky ohledně Ukrajiny

9. 2. 2022

čas čtení 5 minut

 

Prohlášení francouzského prezidenta, že ruský vůdce slíbil, že nebude eskalovat krizi, se v Kyjevě setkalo se skepsí


Emmanuel Macron v úterý ukončil bleskovou diplomatickou misi v Moskvě a Kyjevě a prohlásil, že od Vladimira Putina obdržel osobní ujištění, že Rusko nezhorší krizi kvůli Ukrajině.

V projevu po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě Macron uvedl, že Putin dal během pondělních rozhovorů jasně najevo, že to nebude on, kdo bude eskalovat napětí. Macron dodal, že vyřešení této patové situace může trvat měsíce.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Bez zvyšování daní se neobejdeme

1. 2. 2022

čas čtení 14 minut

Toto je přepis Rozhovoru Britských listů č. 463.


Bohumil Kartous:

Finanční politika současné vlády, budoucnost výdajů z veřejných rozpočtů, ale i příjmu veřejného rozpočtu. Jaká bude bilance veřejných zdrojů v České republice? To je téma, které budeme rozebírat s ekonomem z institutu CERGE-EI Filipem Pertoldem. Dobrý den.

Filip Pertold:

Dobrý den, díky za pozvání.

Bohumil Kartous:

Když si čteme programové prohlášení vlády, dozvídáme se, že vláda chce relativně hodně úspor.


Co je špatného na českém daňovém systému?

24. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Bohumil Kartous:

Vážení diváci, nová vláda má nové programové prohlášení a jak se dalo očekávat vzhledem k jejímu středopravicovému postavení v politickém spektru, mluví se o snižování výdajů státního rozpočtu. Se sociologem Danielem Prokopem se budeme bavit o tom, jak to  je s příjmovou a výdajovou stránkou, jak smysluplné jsou některé výdaje z veřejných rozpočtů v České republice. 

 

Rozhovor Britských listů 462. O pokryteckém postoji francouzské vlády vůči pandemii

24. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



V posledních dnech zaznamenává Francie každý den v důsledku šíření omikronu skoro půl milionu nákaz. Francouzská historička Muriel Blaive v rozhovoru s Janem Čulíkem svědčí o naprostém chaosu ve francouzských školách, kde je obrovské množství žáků nakaženo, jenže ten chaos se netýká pouze covidu... Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 25. ledna 2022.

 18301

Poctivý novinář by nikdy neměl brát tvrzení tajných služeb za bernou minci

8. 2. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Britské listy v uplynulých týdnech publikovaly spoustu článků, z nichž vyplývá, že ruská invaze na Ukrajinu je prakticky hotovou věcí. Otázkou tedy není, zda k vojenskému vpádu dojde, nýbrž kdy k němu dojde – máme-li vycházet z těchto textů. Americké tajné služby na začátku prosince loňského roku předpověděly, že k ruské invazi patrně dojde na začátku tohoto roku. Je však únor a nadále probíhají komplikovaná diplomatická jednání, přestože se Spojené státy odmítají zabývat ruskými požadavky, které Moskva svým západním partnerům předložila už v prosinci.

 18186

Rozhovory mezi Macronem a Putinem nevedly k dohodě ohledně Ukrajiny

8. 2. 2022

čas čtení 6 minut

 

Francouzský prezident po pětihodinovém jednání v Kremlu prohlásil, že obě strany musí pracovat rychle, aby se vyhnuly eskalaci situace

 
Emmanuel Macron a Vladimir Putin nedosáhli v pondělí večer při  jednáních v Kremlu shody.  

Po pěti hodinách jednání Macron varoval, že obě strany musí pracovat rychle, aby se vyhnuly riziku eskalace.

Představujeme vám satirika Michaela Spicera a jednu nesmírně hloupou britskou ministryni

8. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Satirik Michael Spicer proslul svými scénkami, v nichž předstírá, že je u zvlášť pitomých ministrů Johnsonova britského kabinetu "poradcem ve vedlejší místnosti" (The Room Next Door), kde jim do sluchátek předříkává, co mají v interview říkat. Bohužel, vyplývá z toho, že oni jsou tak hloupí, že toho nejsou schopni, nebo vzdorně říkají blbosti. (Michael Spicer proslul takovýmito "rozhovory"  i s Donaldem Trumpem).

O minulém víkendu poskytla britská ministryně kultury Nadine Dorries, to je ta osoba, která se snaží zrušit BBC, ohromujícím způsobem hloupý rozhovor v ranním televizním vysílání reportéru BBC Charliemu Staytovi. Až tak, že na Twitteru mnozí spekulovali, že musela být opilá. Jenže v sobotu v půl osmé ráno?

Na sociálních sítích se vynořila vlna parodií na toto její vystoupení. Nadine Dorries je jednou z mála britských ministryň a ministrů, kteří Borise Johnsona stále ještě hájí. Takto. (Toto je jen fragment celého rozhovoru):


(Mimochodem, YouTube nyní poskytuje pro anglická videa simultánně překládané české titulky - avšak na mobilech to nefunguje, musíte být na počítači. Zadejte si v dolní liště videa na YouTube anglické titulky a pak klikněte na ozubené kolečko, kde najdete možnost simultánního překladu a ze seznamu jazyků zvolte češtinu. Není to ale moc dobré, proto uvádíme lepší překlad níže:)

Británie: Policie musela zachránit šéfa Labouristické strany před zuřivým davem ultrapravičáků

8. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Britští ultrapravičáci s nadšením kvitovali, že Boris Johnson použil v Dolní sněmovně jejich lež při svém agresivním útoku proti šéfovi Labouristické strany Keiru Starmerovi. Lživě ho obvinil, že jako britský generální prokurátor Starmer selhal a nezahájil trestní stíhání proti známému pedofilovi Jimmymu Savilovi. Tato Johnsonova agresivní lež šokovala mnoho lidí z jeho okruhu a jeho dlouholetá strategická poradkyně Munira Mirza rezignovala.

V pondělí na Keira Starmera na ulici zaútočila pod vlivem Johnsonových výroků v  parlamentě skupina pravičáků. Musela ho před nimi zachránit policie:

Caroline Lucas, poslankyně  britské Strany zelených: Toto je děsivé. Doufám, že je Keir Starmer v pořádku. Boris Johnson a všichni konzervativní ministři, kteří hájí Johnsonovu pomluvu o Savilovi, nesou na tomto přímou vinu. Slova mají důsledky - a pokud lež neodmítnete, znamená to, že ji tolerujete. Konzervativní poslanci vědí, co musejí udělat - zbavit se ho.

Úterní The Times: Johnsona obviňují jeho vlastní poslanci, že na Starmera poštval ultrapravicovou chátru


Rozhovor Britských listů 460. Jsou lepší školy v ČR nebo v Německu?

18. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Veronika Jonášová je novinářka, která žije v Berlíně i v ČR Její děti chodí do školy v obou zemích. S Bohumilem Kartousem hovoří velmi zajímavě o tom, v čem jsou lepší školy v Německu a v čem v Česku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 18. ledna 2022.


30636

Několik málo postřehů o Britských listech

8. 2. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 11 minut

A o konfliktu mezi euroatlantickými společnostmi a autoritářskými režimy v Rusku a Číně,

o roli českých oligarchických korporací v takovém konfliktu

a o tom, jak moc vydělává iliberální mocenský nexus na eskalaci napětí na Ukrajině?

Dovolím si krátce a více osobně navázat na nedávný komentář Borise Cveka o názorovém spektru na Britských listech (BL), který Cvek připomíná probíhající „polemikou Veselý vs. Dolejší“ a jejich odlišnými pohledy na současnou eskalaci konfliktu na Ukrajině.

 18388

Milovaná dřina

8. 2. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty

 

Tak o své velké lásce ke klasickému tanci, tedy baletu často hovoří teprve patnáctiletá talentovaná baletka, jejíž nadání se u ní projevilo v jejích pouhých dvou a půl letech. A tak její maminka neváhala a zapsala ji do broumovské ZUŠ na taneční obor. Tím, se začala odvíjet její studijní kariéra, která jí přinesla mnoho prvních míst v sólo baletu v domácích i zahraničních soutěžích. Dokonce i roli přítelkyně Kláry v baletu Vinohradského divadla Louskáček, Daniela Valešová.


Danielo, jak se ti tančilo na divadelním jevišti před publikem?

 18390

Polsko: Nechceme, aby lidé v lesích umírali

8. 2. 2022

čas čtení 6 minut

Muž z Iráku nese v náručí své spící dítě. Foto Maciej Moskwa_Testigo

tisková zpráva Lékařů bez hranic

·       Tisíce lidí se od loňského června pokusily dostat do Evropské unie přes hranice s Běloruskem.

·       Polsko v reakci na to zavedlo v pohraniční oblasti výjimečný stav, poslalo tam vojáky a humanitárním organizacím i médiím zabránilo do této zóny vstoupit.

·       Lékaři bez hranic proto odtamtud koncem prosince po třech měsících marné snahy stáhli svůj tým. Dále však podporovali místní neziskové organizace, skupiny i jednotlivce, kteří lidem na útěku pomáhali.

·       Jedinou pomocnou ruku migrantům a žadatelům o azyl, kteří v zimě, bez jídla, vody nebo možnosti úkrytu, uvázli v pohraničních lesích, mohli podat místní obyvatelé. Za svou pomoc ale čelili výhrůžkám či se setkali
s poškozováním majetku.

 18237

Právník a grafik, kteří si vymysleli trik, jak tahat z lidí pro sebe statisíce

8. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

 
Zdravé fórum pumpuje do lidí negativní emoce. V jeho čele stojí advokát Tomáš Nielsen a výtvarník Jan Tománek. Právní texty advokáta Tomáše Nielsena přesvědčily spousty lidí, že s pandemickým zákonem nastupuje "komunistická/fašistická totalita". Tomáš Nielsen stojí také například za výhružným dopisem ředitelům škol, ve kterém jim sděluje, že dodržováním protipandemických opatření se dopouštějí apartheidu, napsal na Facebooku Václav Láska.

27212

České televizní zprávy

8. 2. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Trvalo mně velmi dlouho, než jsem pochopil, o co jde v českých televizních zprávách, co je jejich skutečným účelem. Bylo to z části díky mé vrozené duševní nedostatečnosti, a z části také díky mozkové příhodě, kterou jsem přechodil. Posledních 20 před odchodem do důchodu jsem nijak nemarodil, a díky pracovnímu nasazení jsem tu příhodu neléčil.

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

8. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva


Látku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby o její zdravotní nezávadnosti se objevily před šesti lety. Podle závěrů vědeckých studií nelze vyloučit, že se E 171 v lidském organismu může chovat genotoxicky. Evropská komise proto v lednu vydala zákaz tohoto potravinářského aditiva. Komise ponechala výrobcům půl roku na to, aby mohli na nařízení reagovat. Po 7. srpnu ale bude možné jen doprodat již vyrobené zásoby.

Rozhovor Britských listů 458. Buďme v kontaktu s tím, co se nám děje. Nepopírejme realitu

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



Co je příčinou toho, že se v ČR tak intenzivně šíří bludy a lži, ohrožující lidský život? Proč to lidé dělají? V tomto Rozhovoru Britských listů na toto téma hovoří Jan Čulík s  analytickou psycholožkou Janou Bryjovou a výtvarníkem Janem Paulem,  kteří se mimo jiné v připravované knize O narcismu a věcech lidských tímto tématem také zabývají. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 11. ledna 2022.




K tomuto rozhovoru nám napsal František Řezáč:

Hluboce se klaním a děkuju za ten rozhovor o psychologii. Byl jsem čtyři měsíce v ústavu kvůli alkoholu a využil toho času k jakýmsi počátkům studia psychologie. Ten dědek s pistolkama je prdlouš. Patrně profesní deformace, fascinace automatickou střelbou. Znám to z vojny.. Jinak si myslím, že motivace vrahů politiků, papežů, prezidentů atd. pramení z osobní touhy někoho zabít a pak se na to namontuje nějaká "vyšší" myšlenka, za jásotu médií. Psychologie, která se nedá úplně vymezit nebo ohraničit vůči psychiatrii (Vondráček, Úvahy psychiatricko-psychologické) je u nás velmi podceněna. Má to reálně velké ekonomické dopady. Různým těm průšvihům by se dalo zabránit, kdyby lidi s problémy (práce, manželství, zdraví vůbec atd.) šli napřed k psychologovi se poradit. A nezačali místo toho chlastat. Možná by se preventivně zabránilo smutným cestám do ústavů až tam na konečné u Apolináře. (Zdeněk Štěpánek v úžasné roli alkoholika). Můžeme se smát Američanům, že mají každý svého psychologa, jako to dělá velký Američan Woody Allen. Moje lékařka duše je chytrá a krásná, což mne silně motivuje k tomu, abych ji přesvědčil, že nemusím stoprocentně abstinovat. Na zdraví! Mně už je 77. Ale v léčebně byli i kluci a holky před maturitou. A k tomu drogy...V ČR je statisticky ohroženo alkoholismem asi půl milionu lidí. Po téhle divné době to může být mnohem víc. Říkejme si pravdu!

29955

Manipulátoři a Podvodník z Tinderu

7. 2. 2022 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty

Mýtus spravedlivého světa coby psychohygienický eskapismus (krátkodobě vysoce funkční a rozšířená praktika) z tíže násilné a brutální společnosti, který obětem nejrůznějších podvodů a násilí místo pomoci a pochopení ještě nakládá, je mé dlouhodobě „oblíbené“ téma.

Proto bych na obou dokumentech chtěl vypíchnout reakce sociálních sítí a vůbec lidí celkově, která je stejná, jako v případě exekucí, domácího násilí, znásilnění a řady dalších témat.

 18382

Ze skácelovských motivů

7. 2. 2022 / Pavlína Antošová

čas čtení 8 minut

Foto: Skácelova sbírka Chyba broskví ve vydání v 68 Publishers, Toronto, 1978

Sté výročí Jana Skácela (narozen 7. února 1922 ve Vnorovech na Hodonínsku, důležitou část života prožil v Poštorné u Břeclavi, zemřel 7. listopadu 1989 v Brně) přichází do jedné z těch dob, kdy krása básnického slova znamená podanou ruku uprostřed četných omezení a plíživé nejistoty. Jeden z nejlepších básníků, které jsme kdy měli, čerpal inspiraci z různorodých zdrojů od moravských lidových písní přes českou poezii jak do 19. století včetně (sám odkazoval především na Erbena), tak ve století dvacátém. Pokorně po svém uchopil něco z halasovské disonance, ale i melodicky vyzpívané lásky k domovu, stejně jako z holanovské složitosti – nikdy samoúčelné, protože vždy do hloubky prožité. A u literárního tvůrce, který si v týdenních intervalech půjčoval stohy knih, se najdou četné další vlivy, samozřejmě také zahraniční; hlas přesto zůstává jeho vlastní.

 18383

Monitor Jana Paula: Ještě k tématu tělesných trestů

7. 2. 2022 / Jan Paul

čas čtení 8 minut

Žurnalismus se vyznačuje tím, že přehání, účelově zkresluje, a třeba záměrně dramaticky spojuje odlišné kauzality. Nedbá na reálný kontext, ale spekuluje, a především cosi podsouvá čtenáři. Názory pana Jurečky na fyzické trestání dal Petr Chadraba do souvislosti s vraždou údajného násilníka na Mělnicku, a vyvozuje z toho, že Jurečkův „tolerantní“ přístup k pohlavkům, kterými ve výjimečných případech častoval své děti, může vést k jejich násilnému chování v dospělosti. Pan Chadraba doufá, cituji: Žádné z nich nebude jednou pobíhat s nožem okolo domu“. Potíž je, že mezi názory pana Jurečky a spekulacemi pana Chadraby není žádná příčinná souvislost. Každopádně pan Chadraba otevřel naléhavé téma.

 18207

Fialový komik a jeho svět

7. 2. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

Co se dělo od Vítězného října s kauzou kolem dolu na hnědé konzervativní zlato zvané též fosil? Předchozí vláda odborníků necouvla a dohodu s Polskem nepodepsala. Možná že nenabídli dost, možná že nabídka, ač dobrá, nebyla vhodná. Kdo ví? Možná zatahal za drát některý z českých fosilních šílenců.

Nastoupila nám k nám nová, krásná a již zcela odpovědná vláda věcí veřejných. Nastoupila vláda svižných profesionálů. Anglicky moc nevládnou a o fungování struktur EU ví méně než zhrzený diskutér Lojzík na flasteneckých fórech. Čím však vládne a čím vládne dokonale, je ochota okamžitě uzavřít nevýhodnou a nevypověditelnou smlouvu v neprospěch domácích a ve prospěch hostí.

 18385

Ti skvělí a chytří chlapci z Prognosťáku...

7. 2. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Bankéř, podnikatel a politik Jozef Síkela prosí české zaměstnance: Přestaňte stále létat na dovolenou na Bali a vraťte se do svých montoven, potřebujeme Vás….

" Čím je břemeno těžší, tím je náš život blíž zemi, tím je skutečnější a pravdivější" Milan Kundera, Nesnesitelná lehkost bytí

V nedělních OVM mne již poněkolikáté zaujal člověk, který je sice politický nováček, ale jeho ego neuvěřitelné, odborně (jako bankéř a podnikatel) je určitě zdatný, podle všech technokraticky měřitelných statistik je to výborný profesionál, každého důležitého podle svých rozhovorů v tisku zná, srší vtipem, sečtělostí a sarkasmem.

K tomu: Británie: Už pozoruhodná zuřivost nad lhářem Borisem Johnsonem

(je to skoro totéž)

Petr Fiala prosazuje plyn a jádro jako "ekologické zdroje"

7. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Nehrozí globální oteplování? On není plyn fosilní palivo? Není ČR při nezměněné spotřebě plynu tvrdě závislá na Rusku? Proč nemá ČR ekologickou strategii pro vytvoření zdrojů obnovitelné energie?

Je Petr Fiala v kapse jaderné lobby? Dukovany budou dostavěny v roce 2045, pokud vůbec k jejich stavbě dojde.  ČR musí mít obnovitelné zdroje (ne plyn!!) v roce 2030. Čím bude ČR svítit a topit v letech 2030-2045?



 17545

Ruští důstojníci vystoupili proti válce s Ukrajinou a vyzvali Putina k rezignaci

7. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

  • Společenská organizace ruských záložních a penzionovaných důstojníků s názvem Všeruské důstojnické shromáždění se obrátila na úřady Ruské federace a spoluobčany. 


  • Tohle je velmi významné. Svého času byl generál Ivašov jedním z nejrespektovanějších (a nejtvrdších) šéfů na ruském ministerstvu obrany. Ruští generálové se obyčejně nepodílejí na debatách o státní politické strategii, zejména ne generálové jako Ivašov.

    Ruský generál v důchodu zveřejnil otevřený dopis Putinovi, požadující, aby rezignoval, protože nevyprovokovaná invaze na Ukrajinu bude mít desetitisíce obětí, promění Rusko v mezinárodního páriu a ohrozí samotný ruský stát.



 18258

Švédsko se vrací k taktice studené války v boji proti fake news. Kdy v této věci začne jednat Česko?

7. 2. 2022

čas čtení 5 minut

 Obavy z vměšování do průzkumů veřejného mínění ze strany Ruska vyvolaly ve Švédsku novou "psychologickou obranu"
 
 
Vrcholný představitel nové švédské agentury pro "psychologickou obranu" uvedl, že země se v obavách z ruské agrese vůči Ukrajině rozhodla obnovit vládní orgán z dob studené války.

Magnus Hjort, zástupce ředitele agentury, která byla obnovena minulý měsíc za účelem boje proti zahraničním dezinformacím, uvedl, že obavy jsou obzvláště zvýšené před zářijovými parlamentními volbami ve Švédsku, a to na pozadí "zhoršující se bezpečnostní situace v Evropě".

 18186

Labouristé vyzývají britské konzervativce, aby vrátili peníze od ruských oligarchů

7. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Stínový labouristický ministr zahraničí David Lammy a stínová labouristická ministryně financí Rachel Reevesová upozorňují, že 1,93 milionu liber darů (cca 60 milionů Kč) , které obdrželi britští konzervativci, pochází od dárců obchodujících v Rusku nebo od osob napojených na Putina.

 

Labouristé vyzvali konzervativce, aby vrátili peníze od dárců s vazbami na Rusko v reakci na napětí vzniklé v důsledku hromadění ruských jednotek na ukrajinských hranicích.

Stínový ministr zahraničí David Lammy a stínová kancléřka Rachel Reevesová ve společném dopise vyzvali konzervativní ministry, aby se zabývali ruskými financemi proudícími do Spojeného království.

 18186

Macron před setkáním s Putinem doufá v "historické řešení" ukrajinské krize

7. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Francouzský prezident, který v úterý odcestuje do Kyjeva, je optimistický a věří, že se mu podaří zajistit mír, přestože USA tvrdí, že Rusko může "zítra" provést invazi



Francouzský prezident Emmanuel Macron před svým příjezdem do Moskvy na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem věří, že může dosáhnout "historického řešení" ukrajinské krize.

Po přívalu diplomatických aktivit, které zahrnovaly rozhovory s americkým prezidentem Joem Bidenem tento víkend a tři telefonáty s Putinem, přistane Macron v pondělí v Moskvě a bude usilovat o "deeskalaci" napjaté situace na východních hranicích Ukrajiny.

29463

Podle Amnesty International je Izrael státem apartheidu. Mnoho izraelských politiků s tímto hodnocením souhlasí

7. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Kdo mluví za Izrael? Pravicové lobbistické skupiny ve Washingtonu a američtí politici by chtěli, aby Američané věřili, že jsou to oni - a ne bývalí izraelští premiéři a další, kdo v židovském státě skutečně žijí. Začátkem tohoto týdne vydala Amnesty International (AI) zprávu, která dokládá, že izraelské zacházení s Palestinci představuje apartheid. Reakcí v USA byla vlna organizovaného rozhořčení, které nejenže popírá to, co mnozí prominentní Izraelci tvrdí, že je pravda, ale v podstatě popírá i jejich právo to říkat, píše v Guardianu  Chris McGreal.

 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21032