Srbsko: Demokracii v zemi "nezachrání ani EU"

6. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Po rekordním propadu v roce 2020 současná zpráva konstatuje trvající stagnaci. 
  • V takovém nedemokratickém prostředí se české společnosti PPF mimořádně úspěšně daří uzavírat spolupráci se státními institucemi omezujícími fungování na státu nezávislých redakcí:  https://blisty.cz/art/102672-statni-kapitalismus-a-uspechy-ppf.html

Úterní panel "Stav demokracie v Srbsku 2021" vyslechl zprávu, která uvádí, že se země "blíží dnu", pokud jde o stav demokracie - a že ani členství v Evropské unii není zárukou zachování demokratické společnosti.

Ředitel Centra současné politiky a spoluautor zprávy Nikola Burazer prohlásil, že jde o pátou zprávu o stavu demokracie v Srbsku a že situace se "každým rokem zhoršuje".

"Zpráva za rok 2020 byla nejnegativnější ze všech, které jsme publikovali, pokud jde o volby a špatné vztahy s médii. Letošní zpráva ukazuje, že Srbsko pokud jde o demokracii stagnuje a vloni nedošlo k žádnému pokroku," prohlásil Burazer při prezentaci zprávy.

Podle něj zásadně důležité téma svobody médií zaznamenalo zhoršení a Srbsko si na seznamu demokratických zemí pohoršilo. Burazer dále obvinil parlament, že se stává "cvičištěm pro útoky na média a občanskou společnost".

Výkonný ředitel Belgrade Open School Miodrag Bjeletić prohlásil, že zpráva má stejnou funkci jako 5. října 2000 - varuje srbské občany, že "něco je špatně".

Dodal, že dokumentární film založený na zprávě bude prezentován v polovině listopadu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7583

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2021