Průběžné zpravodajství:

Lidi by si měli uvědomit, že jsme nyní v nejhorší fázi pandemie

11. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
Počet oficiálně registrovaných nákaz v ČR překročil 800 000. V neděli 10.1. dosáhl počet registrovaných nakažených 835 454. Potíž je, že počty registrovaných nakažených jsou dost náhodné, protože závisejí na provedených testech, jichž je málo. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za neděli  přibylo 4283  oficiálně registrovaných denních infekcí. O víkendech se totiž v ČR skoro netestuje. Zemřelo 13 272 osob. V nemocnicích je 6622 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Hlavní britský vládní zdravotník profesor Chris Whitty vážně varuje britskou veřejnost, že je nyní koronavirová pandemie v nejhorší fázi. Je to nejnebezpečnější situace, jakou kdy pamatujeme.  "Existuje vážné nebezpečí, že jestliže se s někým zbytečně setkáte, bude mít covid." Jediným způsobem jak se vyhnout zbytečným úmrtím je zůstat doma. Z modelování vyplývá, že v Anglii bylo koronavirem zřejmě nakaženo 20 procent obyvatelstva. Testování a trasování nefunguje, varují experti.

- Dnes 11. ledna je tomu rok, co bylo zaznamenáno ve Wu-chanu první úmrtí na koronavirus.

- Očkovací programy letos neposkytnou stádní imunitu před pandemií, varují experti. Upozorňují, že vakcíny nejsou k dispozici v chudých zemích, část společností vakcínám nedůvěřuje a hrozí, že koronavirus zmutuje a vakcíny budou neúčinné. "V roce 2021 se nevrátíme k normálu," varoval Dale Fisher, předseda Sítě pro reakci na epidemie Světové zdravotnické organizace.

 
 
- Mluvčí mexického prezidenta Andrés Manuel López Obrador testoval pozitivně na koronavirus.

- Jižní Korea zaznamenala v pondělí méně než 500 nových infekcí.

- Asi 80 procent Japonců je proti uspořádání odložených Olympijských her z roku 2020 letos v létě.

- Francie by měla uvažovat o uzavření hranic, doporučuje vědecký vládní poradce Arnaud Fontanet.

- Rusko zaznamenalo 23 315 nových denních nákaz. Celkem je v Rusku nakaženo 3 425 269 osob, je to čtvrtý nejvyšší počet. Za poslední den zemřelo dalších 436 osob, celkem je v Rusku oficiálně registrováno 62 273 úmrtí na koronavirus.

- 14.ledna přicestuje do Číny tým Světové zdravotnícké organizace zkoumat původ koronaviru.

- V pondělí se otevírá v Británii sedm masových očkovacích center.

- V neděli byla otevřena v New York City dvě masová očkovací centra.

- Indie se připravuje na masové očkování.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6059

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2021