Náhrada importu na ruský způsob: Jíst stále méně

11. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Navzdory nadějím úřadů Rusko nedokázalo nahradit domácí produkcí hlavní položky potravinových importů dovážených před rokem 2014, které po anexi Krymu znemožnily Putinovy protisankce, upozorňuje Sergej Šelin.


Podle oficiálních údajů došlo k výraznému propadu importů, ale jen malému nárůstu domácí produkce. Skutečné údaje jsou však ještě mnohem horší, protože došlo ke znehodnocení rublu, což import zdražilo a velmi usnadnilo export.

Propad disponibilních příjmů ruského obyvatelstva by dokázal snížit spotřebu i sám o sobě, ale Putinův program náhrady importů je srazil tak hluboko, že Rusové nemají dostatek vysoce kvalitních potravin, ale ani nemají vyhlídky na to, že se k nim v brzké době dostanou.

Pokles importu potravin zhoršil utrpení ruského obyvatelstva v době pandemie. A navíc program náhrady importu nedosáhl deklarovaného cíle, protože nevyvolal dramatický nárůst domácí produkce. Před rokem 2014 rostla ruská zemědělská produkce o 2 % ročně, zatímco nyní o 3 %. Většímu nárůstu brání pokles disponibilních příjmů obyvatel.

Ve výsledku tak ruský spotřebitel nejenže dostává méně zahraničních potravin než v dobách silného rublu a rostoucích příjmů, ale také platí svým zdravím za politiku Kremlu, kterou její tvůrci dostatečně nepromysleli.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6373

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2020