Zpráva OSN ostře odsoudila armádu Myanmaru za genocidu muslimů

27. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



Zpráva OSN obvinila armádu Myanmaru z genocidy proti muslimské menšině Rohingya ve státě Rakhine. Zpráva konstatuje, že armáda páchala válečné zločiny a zločiny proti lidskosti proti menšinám po celé zemi.

Vláda Myanmaru zabránila vyšetřovatelům OSN v přístupu do země, avšak ti provedli poohovory s 875 svědky, kteří z Myanmaru uprchli. Ti svědčili, že armáda "zabíjela všechny bez rozdílu, hromadně znásilňovala ženy, útočila na děti a pálila celé vesnice" ve státě Rakhine, kde žili muslimští Rohingyové a v Shanu a v Kachinu. Myanmarská armáda také vraždila, věznila, páchala nucená zmizení, mučila, znásilňovala a používala sexuálního otroctví a dalších forem sexuálního násilí, pronásledování a zotročování - což všechno jsou zločiny proti lidskosti. V severním Rakhinu docházelo také k masovému vyhlazování obyvatelstva a k deportacím.

Rozhovor Britských listů 179.

Proč lidi dnes vůbec nerozumějí, jaké bylo Pražské jaro?

21. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



Kam se poděl duch let šedesátých? Co se s ním stalo? Vrátí se někdy? Češi většinou vůbec neznají svou historii. Současné představy o Pražském jaru 1968 se redukují jen na výročí 21. srpna a jak neuvěřitelně významné byly předcházející měsíce a roky, tuší málokdo. Proč jsme to, co se v Československu dělo v šedesátých letech, tak drtivě zapomněli a vrátí se do ČR někdy tehdejší étos? O tom hovoří Bohumil Kartous s pamětníkem Pražského jara 1968 Janem Čulíkem.  Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. srpna 2018.

Neurovědci: Technologický "pokrok" ničí naši intelektuální kapacitu

27. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Maryanne Wolfová ZDE upozorňuje na výzkumy ukazující, že značná část "digitální generace", jakkoliv formálně vzdělaná, už neumí plnohodnotně číst. Stále více lidí text jen prolétne a věnuje pozornost předem vybraným klíčovým slovům, aniž by dokázali sledovat strukturu a komplexitu, kterou zahrnuje. Taková neschopnost vypořádat se s nuancovaností a složitostí (textu i světa) však nedopadá pouze na oblibu klasické literatury 19. a 20. století - hrozí i hlubokými sociálními a politickými důsledky všem, kdo už nedovedou pozorně pročíst kupní smlouvu nebo nastudovat kontext zdánlivě jednoduché otázky kladené v referendu.

Hovořme o skutečném Johnu McCainovi

27. 8. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

S velkým rozčarováním sleduji, jak i progresivní američtí politikové, jako je Alexandria Ocasio-Cortez, vyzvedávají zesnulého jestřába Johna McCaina, jako by snad šlo o inspirativního politika, jenž neúnavně dbal o blaho své země. Je to patrně dáno tím, že McCain byl na kordy s Trumpovými bělošskými nacionalisty, o svých politických protivnících se vyjadřoval s patřičným respektem a vymezoval se proti některým excesům politické moci. Nicméně ani pokora před majestátem smrti či nezbytný patos nekrologů by neměly převážit nad střízlivou realitou a neúprosnými fakty.

"Kmotr korálů" předpovídá "planetární katastrofu"

27. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

John "Charlie" Veron, široce známý jako "kmotr korálů", je proslulým expertem na korálové útesy, píše Rebecca Wrightová. Osobně objevil takřka čtvrtinu druhů světových korálů a strávil 45 let potápěním u australského Velkého bradlového útesu.

Zpravodajské zdroje v Kremlu umlkly. CIA neví, co Putin chystá pro nadcházející americké volby

27. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

V roce 2016 americké zpravodajské agentury vydaly urgentní a výslovná varování ohledně ruského záměru zvrátit výsledek amerických prezidentských voleb - a poté detailní zhodnocení operace, napsali Julian E. Barnes a Matthew Rosenberg. Došlo k tomu z velké části díky informátorům blízkým prezidentu Vladimiru Putinovi a působícím v Kremlu, kteří poskytli klíčové detaily.

Sauli Niinistö: Finské členství v NATO je "možné"

27. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Finský prezident v sobotu na tiskové konferenci poukázal na fakt, že předchozí vlády odmítly členství země v Severoatlantické alianci (NATO). Podle jeho názoru je však členství Finska v NATO možné. Dále sdělil novinářům, že je spokojen s kroky současné vlády.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Ruské vazby zpochybňují spolehlivost rakouských zpravodajských služeb

27. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

Získává Moskva přístup ke zpravodajským informacím shromážděným rakouskými službami? To je otázka, kterou se zabývají rakouská opozice a média po zprávách, že evropské zpravodajské služby se distancovaly od Vídně v obavě, že citlivé informace by se mohly dostat k ruskému prezidentovi Putinovi, s nímž buduje vztahy vládnoucí ultrapravice.

Přečetli jsme:

Česko je rájem demagogů. Politika klamu u nás slaví nebývalý úspěch

27. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vysoká škola demagogie má u nás hlubokou tradici a její hlavní řečníci jsou velmi přesvědčiví. Šíření strachu a mystifikací se úspěšně daří prodat jako seriózní téma, a tím určuje nejenom úroveň naší politiky, ale společnosti jako celku.

Celý text: ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Z revolucionáře silovikem: Jak se Daniel Ortega stal tyranem

27. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

V Nikaragui se opět děje, co se nikdy nemělo stát, píše Gioconda Belliová. Od 18. dubna, kdy násilné potlačení protestů proti reformě sociálního zabezpečení spustilo občanskou vzpouru, prezident Daniel Ortega a jeho manželka a viceprezidentka Rosario Murillová zanechali veškerého předstírání tolerance a zdrženlivosti a spustili smrtící vlnu represe. Je to jako by se do Managuy vrátil bývalý diktátor Anastasio Somoza svržený v roce 1979.

Přečetli jsme:

"Ať je k vám Bůh milostiv, my nebudeme." McCain nepřátele nešetřil, kvůli Rusku kritizoval Zemana

27. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Fakt, že Donald Trump jako kandidát republikánů je naopak k Vladimiru Putinovu vstřícný, a dokonce se spekuluje o tom, že s Ruskem spolupracoval v předvolební kampani, byl pro McCaina těžko přijatelný. Ostatně za proruské výroky kritizoval senátor jak českého prezidenta Miloše Zemana, tak maďarského premiéra Viktora Orbána. "Jsem velmi znepokojen trendem v některých zemích východní Evropy, včetně České republiky. Některé věci, které zazněly o Rusku, názorové změny, jež se udály. Vidíme výroky českého prezidenta, které jsou velmi pozoruhodné," řekl McCain v listopadu 2014.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Proč počasí v Evropě zešílelo?

27. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Změna klimatu neznamená, že vše se postupně otepluje. Znamená také to, že se mění hlavní cirkulace v naší atmosféře a oceánech. A tato změna dělá počasí čím dál víc divnějším a nepředvídatelnějším. Realita globálního oteplování nás rychle dohání. Už to není záležitost, která by se týkala až dalších generací. V příštích letech se budeme muset připravit na více nepříjemných překvapení. A abychom zabránili další destabilizaci našeho podnebí, budeme muset urychleně snížit množství emisí skleníkových plynů, které vypouštíme do atmosféry.

Celý text: ZDE

Alexej Navalnyj byl zatčen, aby se nemohl 9. září účastnit v Rusku celostátních protestů

25. 8. 2018

čas čtení 2 minuty



Police v sobotu zatkla Alexeje Navalného před jeho domem v Moskvě. Údajně byl zatčen proto, že měl vazbu na opoziční demonstraci, která se konala 28. ledna. Jeho stoupenci však poukazují na to, že cílem jeho zatčení je zjevně zabránit jeho účasti na celostátních demonstracích dne 9. září protestujících proti vysoce nepopulárnímu, Putinem navrhovanému zvýšení věku odchodu do důchodu pro muže z 60 na 65 let a pro ženy z 55 na 63 let. Průměrný měsíční důchod v Rusku je 13 342 rublů (asi 4300 Kč).

Zemřel John McCain

26. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



John McCain, válečný zajatec, prezidentský kandidát a jeden z nejvlivnějších politiků jeho generace, zemřel na rakovinu mozku.

Tento jednaosmdesátiletý senátor z Arizony, který byl šestkrát zvolen, už od prosince nebyl ve Washingtonu, avšak až do konce svého života hovořil otevřeně, ostře kritizoval Donalda Trumpa a požadoval obhajobu poválečného liberálního demokratického pořádku.

Trump se s McCainem otevřeně hádal a odmítl se o něm zmínit jménem. Vyjádřil se, že McCain, který byl zajat ve Vietnamu, kde ho mučili, "není žádný hrdina, protože byl zajat". Trump se pětkrát vyhnul povolání do armády.

McCain nezřídka vyvolával kontroverze. Silně podporoval prezidenta George W. Bushe  a jeho invazi do Iráku r. 2003 a když si vybral Sarah Palinovou jako spolukandidátku při své neúspěšné kandidatuře do Bílého domu r. 2008, nebyl si vědom toho, že Palinová zosobňuje pravicový populismus, proti němuž McCain posléze ostře bojoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:

I když jsem s ním nesouhlasil v mnoha věcech, John McCain pro mě vždycky zůstane politikem, zastávajícím principy, ze dvou důvodů 1. Systematicky se stavěl proti mučení (samozřejmě) a 2. Tento okamžik, kdy řekl, instinktivně: - ne jsou místa, do nichž politika nikdy nesmí jít.


Zemřel dramatik Neil Simon

26. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

 


V neděli bylo oznámeno, že zemřel slavný americký dramatik Neil Simon, král Broadwaye a nositel Pullitzerovy ceny a ceny Tony. Neil Simon byl autorem četných komedií a muzikálů, jako The Odd Couple, Barefoot in the Park, Sweet Charity, The Sunshine Boys, Brighton Beach Memoirs a Biloxi Blues. Byl také autorem četných filmových scénářů. Na Broadwayi se vtipkovalo, že jen William Shakespeare napsal více úspěšných her.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Proti Matteovi Salvinimu bylo zahájeno oficiální vyšetřování za nezákonné zadržování uprchlíků

25. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Prokurátoři oznámili v sobotu večer, že vyšetřují Salviniho, ultrapravicového populistu, za to, že držel 177 osob jako rukojmí.

Itálie porušila Evropskou konvenci o lidských právech, podle níž nesmí být žadatel o azyl zadržován déle než 48 hodin a musí mít právo zažádat o azyl.

"Jsem připraven a hrdě ochoten být zatčen, protože bojuju za ochranu italských hranic," napsal Salvini na Facebooku.

Luigi Patronaggio, hlavní prokurátor z Agrigenta, zahájil už ve středu oficiální vyšetřování protizákonného zadržování a únosu více než 100 osob. Jde o uprchlíky a migranty na lodi Diciotti, která přistála na Sicílii, avšak Salvini jim zabránil v příchodu na italskou pevninu. Patronaggio loď navštívil a hovořil tam s uprchlíky. V pátek cestovali do Říma soudci s cílem  podrobit výslechu Salviniho, příslušníky jeho štábu a nejméně dva vysoké činitele italského ministerstva vnitra.

Švédská ultrapravice před volbami úspěšně oslovuje uprchlíky

25. 8. 2018

čas čtení 2 minuty



"Švédští demokraté", strana neonacistických extremistů, jejíž zakladatel byl ve Waffen SS,  donedávna hystericky varovala před "hrozbou cizinců". Nyní, nedlouho před švédskými všeobecnými volbami, se Švédští demokraté silně ucházejí o hlasy imigrantů a uprchlíků



Mattias Karlsson, hlavní ideolog Švédských demokratů, zdůrazňuje, že imigranti jsou jednou ze dvou skupin, které se jeho strana snaží přesvědčit, aby pro ni hlasovali. "Naše dvě hlavní cílové skupiny jsou imigranti a ženy," řekl. Zdá se, že ta strategie funguje, což je překvapivé  ve straně, jejíž šéf Jimmie Åkesson před časem charakterizoval rostoucí počet muslimů ve Švédsku jako "naši největší hrozbu od druhé světové války".

Ten pocit lži a zneužití jim nikdy nezapomenu

24. 8. 2018 / Petr Bilík

čas čtení 2 minuty

Do svých deseti let jsem byl poměrně vzorný pionýr, výstavní kus s básničkama a láskou ke Svazu, píše Petr  Bilík. Jen mi pár věcí vrtalo hlavou a nevěděl jsem, co znamenají: Proč se, probůh, z tak skvělé země emigruje? Proč jsou na rakouské televizi tak úžasné pořady? Proč v ložnici po večerech chrastí Hlas Ameriky?

Češi a Evropa, aneb Huntington Kundera

24. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Mykola Rjabčuk v eseji Як і чому (попри все) я лишаюсь «чехословаком» (Jak a proč (navzdory všemu) zůstávám "Čechoslovákem") ZDE upozorňuje na paradox, k němuž vedou kdysi tak módní úvahy Milana Kundery o českém středoevropanství rozvinuté v reakci na srpen 1968. Vezmeme-li totiž argumentaci vážně, z celého někdejšího sovětského impéria jako by měly nárok na svobodu pouze ty národy, které se mohou vykázat dlouhou prozápadní tradicí - a tedy, tvrdí Kundera, do nějakého neevropského ruského impéria rozhodně nepatří.

ODS a bytová politika

24. 8. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Včera jsem slyšel na Českém rozhlase Plus v pořadu „Pro a proti“ diskusi o bydlení mezi ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou za ANO a panem poslancem Janem Skopečkem, ekonomickým expertem ODS. Diskuse se týkala podpory bydlení. Pan Skopeček mne naprosto šokoval tvrzením, že rozprodání bytového fondu v 90. letech byl správný postup, který umožnil lidem konečně něco vlastnit.

Potlačení informací o Pražském jaru v tomto roce padesátého výročí nebylo náhodné

24. 8. 2018 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


Myslím, že tyto dva doku-filmy vcelku věrně zobrazují, co se dělo a o co šlo na jaře roku 1968. Kdo chce vědět, ví. V kolika českých školách se na jaře 2018 tyto filmy dětem a mládeži promítaly? Moc jich asi nebude.

Já osobně se domnívám, že potlačení informací o Pražském jaru v tomto roce padesátého výročí nebylo náhodné. Prostě se to nehodilo do politického krámu těm, kteří naopak zneužili výročí okupace k ohřívání svých řídkých politických polévek či ke zviditelnění (Kocáb a jiní).

V Plzni tomu bylo jinak. Málo politiky a více důstojného připomenutí okupace, včetně projevu předsedy Spolku rehabilitovaných vojáků z povolání. https://plzen.idnes.cz/srpen-1968-cesky-rozhlas-plzen-okupace-tanky-vzpominkova-akce-prq-/plzen-zpravy.aspx?c=A180821_161018_plzen-zpravy_vb

Říká se, že kdo nezná své dějiny, musí je prožít znovu. Tak v případě obrodného procesu z roku 68 bych já docela rád. A mladým bych to přál taky. Snad se svého Dubčeka dočkají.
                                                                                   
František Řezáč, ročník 1945

Pozn. JČ: Když mi bylo 16 (měl jsem přístup tehdy do filmové laboratoře družstva Fotografia v Holešovicích, jejíž pracovníci podporovali mé nadšení pro film) půjčil jsem si jménem školy film Československé jaro 1968 z Ústřední půjčovny filmů a vyrobil jsem z něho internegativ, abychom film měli, až ho normalizace zakáže. Ještě ten interneg někde mám. - Ale, jak vidno, nic se v Česku nikdy neztratí...

Trump přežije: Jeho voliči ho nemají rádi, ale respektují ho jako "zlého, ale efektivního ředitele"

24. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Pár hodin poté, co byl bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort shledán vinným z osmi finančních trestných činů a Trumpův bývalý právník přiznal, že spáchal dalších osm trestných činů, Trump promluvil na shromáždění svých stoupenců v Západní Virginii. Zatímco jeho bývalí těsní spolupracovníci směřovali do vězení, nadšení Trumpovi stoupenci skandovali "Lock her up!" ("Zavřít do vězení!") - měli tím na mysli Hillary Clintonovou! Bylo tomu, jako by žili v alternativní realitě, píše Gary Younge.

Alkohol: Neexistuje žádná bezpečná míra pití, varuje významná studie

24. 8. 2018

čas čtení 2 minuty


Vlády by měly doporučovat občanům, aby byli stoprocentními abstinenty


I občasný alkoholický nápoj škodí zdraví. Vyplývá to z nejrozsáhlejší a nejpodrobnější studie o důsledcích pití alkoholu. Znamená to, že by vlády měly občanům doporučovat, aby alkohol vůbec nepili.

Vyplývá to ze závěrů studie Global Burden of Diseases (Globální břemeno chorob), provedené na University of Washington v Seattle. Toto centrum zveřejňuje nejrozsáhlejší soubor dat o příčinách nemocí a úmrtí ve světě.

Italští prokurátoři podrobí Salviniho výslechu za nezákonné zadržování uprchlíků

24. 8. 2018

čas čtení 2 minuty


Ultrapravicový italský ministr vnitra může čelit trestnímu stíhání za nezákonné zadržování uprchlíků.

Itálie tím porušila článek 5 Evropské konvence o lidských právech. Podle ustanovení této konvence musejí být žadatelé o azyl, zadržovaní déle než 48 hodin, okamžitě propuštěni a musejí dostat právo zažádat o azyl.

Evropská unie provedla proti Salvinimu zpětný úder poté, co vyhrožoval, že zastaví platby Itálie do Bruselu


Evropská unie ostře odmítla hrozbu italské populistické vlády, že zastaví platby Itálie do Bruselu v důsledku hádky ohledně záchranné lodi, která přivezla na Sicílii 150 uprchlíků a migrantů, jimž však ministra vnitra Salvini zabránil ve vstupu na italské území.

Nad Trumpem se stahuje smyčka: Finanční ředitel Trump Organization dostal soudní imunitu za své svědectví

24. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



Allen Weisselberg, dlouholetý finanční ředitel Trump Organization získal od amerických prokurátorů soudní imunitu za své svědectví o Trumpově právníku Michaelu Cohenovi.


Cohen v úterý u soudu přiznal, že spáchal osm trestných činů. Weisselberg svědčil o tom, že Cohen předložil firmě Trump Organization falešné faktury, aby mu byly proplaceny úplatky, které poskytl Trumpovým milenkám na jejich umlčení.

Ruští trollové šíří falešné zprávy o údajné "nebezpečnosti očkovacích vakcín"

24. 8. 2018

čas čtení 2 minuty


Studie zjistila, že několik twitterových účtů, provozovaných týmiž ruskými trolly, kteří zasahovali do amerických prezidentských voleb, nyní šíří na twitteru lži o údajné nebezpečnosti očkování.

Vědci na George Washington University to odhalili, když se snažili zlepšit komunikaci na sociálních sítích pro veřejné zdravotníky. Objevili, že internetoví trollové a roboti zkreslují diskusi na internetu a snaží se zlikvidovat konsensus o bezpečnosti očkovacích látek.

Policie v Drážďanech protizákonně zadržela televizní novináře, kteří filmovali ultrapravicovou demonstraci

24. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Policie a politikové ve východoněmecké spolkové zemi Sasko se stali terčem kritiky, že ignorují sílící vliv ultrapravice, poté, co došlo k incidentu, kdy se policista mimo službu pokusil zabránit televiznímu štábu v natáčení ultrapravicové demonstrace Pegidy v Drážďanech.

Na internetu se virálně rozšířilo video, na němž muž, posléze identifikovaný jako policista mimo službu křičel na televizní štáb z veřejnoprávní televize ZDF a udal jej policii za to, že demonstraci natáčeli. V Německu však není zakázáno natáčet demonstrace. Novináři byli pak 45 minut zadrženi.

Pegida, antiislámská populistická organizace demonstrovala proti návštěvě kancléřky Angely Merkelové.

Incident vyvolal otázky ohledně růstu podpory pro extremistická hnutí mezi státními úředníky v Sasku, které je baštou ultrapravice.



Země podporující Saúdskou Arábii, včetně ČR, mohou být pohnány za masakry v Jemenu k mezinárodnímu soudnímu dvoru

24. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



Masakrování civilistů v Jemenu saúdskou vojenskou koalicí, vyzbrojovanou Spojenými státy, Británií i Českou republikou, pokračuje, za drtivého nezájmu mezinárodních médií.



Analýza organizace Human Rights Watch zkoumala saúdské oficiální "vyšetřování" masakrů civilistů saúdskou armádou a zjistila, že toto vyšetřování je potěmkinovské, je nedůvěryhodné a neodškodňuje oběti.

HRW analyzovala vyšetřování masakrů incidentů, které prováděl za poslední dva roky saúdský Joint Incidents Assessment Team. Zjistila, že vyšetřování neodpovídá mezinárodním standardům ohledně transparentnosti, nestrannosti a nezávislosti.

"Vlády, které prodávají zbraně Saúdské Arábii, by si měly uvědomit, že podvodné saúdské vyšetřování incidentů, při nichž zahynuli civilisté, je nechrání před spoluodpovědností za vážné porušování lidských práv v Jemenu," varuje HRW.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


Corbyn ve věci médií opisuje od Trumpa

24. 8. 2018

čas čtení 5 minut

Tisk, jemuž dominují publikace nakloněné konzervativcům, sotva mohl někdy socialistovi slibovat procházku růžovou zahradou, píše Will Gore. Ale není pochyb o tom, že část kritiky mířící na Corbyna byla co do tónu jedovatá, i když není zcela bezdůvodná. Pro příznivce labouristického lídra je to vše dalším důkazem předpojatosti "mainstreamových médií", která by udělala cokoliv, aby zabránila Corbynovi v cestě k moci. Teorie je taková, že jde o úzkost, podle které by labouristická vláda provedla opatření k omezení moci tisku. - Projev, který Corbyn ve čtvrtek přednesl v Edinburku, však sotva uklidní úzkost vydavatelů, nebo jejich antipatie.

Rubl se propadá vůči dolaru i euru

24. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


Kurz dolaru na moskevské burze ve čtvrtek vzrostl o 69 kopějek a dosáhl hodnoty 68,72 rublů. To je maximum od 18. dubna 2016 a nový rekord oproti hodnotě z 13. srpna - 68,66 rublu.

Kurz eura dosahuje 79,38, což je o 61 promile výše, než při předchozím obchodování.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Přečetli jsme:

Premiér Babiš bude vyšetřován kvůli nelegálním únikům informací z ČEZ

24. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Na Městské státní zastupitelství v Praze dorazilo trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše a zástupce ministerstva financí v dozorčí radě ČEZ Ondřeje Landu. Důvodem je podezření z nezákonného předání důvěrných informací bulharskému premiérovi Borisovovi týkající se prodeje bulharské divize ČEZ.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Dobře placené úpění

24. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Poláci se prali, my úpíme. Máme na to památná úpidla (někteří dávají přednost termínu úpědla): Bílou horu, Lipany, Staroměstské náměstí, Lochotín, Špilberk, Růžový palouček, Kostnici, Chlumec nad Cidlinou, Moravské pole a řadu lokálních jednou ročně uctívaných plácků. Někdy i dvakrát. Na stránkách internetu trpí každou chvíli někdo, teď právě na mě každou chvíli juká jakýsi zlomený Jiří, což mě upřímně rozesmutňuje (jak říkal kdysi Werich Voskovcovi na forbíně: Pane, já když se chci nejlíp pobavit, tak jsem nešťastnej).

Celý text: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v červenci 2018

1. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

V červenci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 755.82 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 78 297.50 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem července 2018 277 484.92 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27236