Muž, jenž stojí za novou protrumpovskou ruskou stránkou v USA

24. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
V tričku s nápisem "Rusko je tak velké" sedí Alexander Malkevič v hotelu na Manhattanu a hovoří o novém projektu, prokremelské, Ruskem podporované webové stránce nazvané USA Really, jejíž údajný cíl shrnuje heslo: "Burcujeme Ameriku!", napsal David Knowles.


Stránka, která ani tak nepropaguje lživé zprávy, jako se snaží zasévat nespokojenost v USA prosazováním kontroverzních témat jako protesty hnutí Black Lives Matter, ilegální migrace a ekonomické otřesy, sídlí ve Washingtonu v kanceláři Federální zpravodajské agentury vlastněné ruským miliardářem Jevgenijem Prigožinem. Ten byl zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem obviněn z vměšování do prezidentských voleb v roce 2016.

Malkevič však odmítá, že by USA Really bylo jen špatně maskovanou ruskou trolí farmou provozovanou na americké půdě.

"Jak může Rusko ovlivnit americlé volby? Je to tak divné," sdělil Malkevič Grantu Burninghamovi z Yahoo News.

Editor USA Really Malkevič je také občanským členem organizace Ruská federace, což je "konzultativní instituce občanské společnosti", a tvrdí, že spuštění jeho stránky mu ukázalo, že USA jsou doopravdy "hlubokým státem".

"Nechápu, proč šest hodin po spuštění Facebook zakázal náš účet," tvrdí Malkevič. "Měli jsme tři nebo čtyři statusy a žádného odběratele. Žádné sledující na Facebooku. Byli jsme hned zakázáni."

USA Really, která zobrazuje americkou demokracii jako podezřelou, je zjevně navržena tak, aby provokovala reakce. Moskevskou kancelář zdobí obraz Donalda Trumpa spolu s konfederační a americkou vlajkou.

Malkevič také kritizuje to, co považuje za naprostou cenzuru dalšího profesionálního provokatéra, konspiračního teoretika Alexe Jonese.

"Alex Jones má miliony odběratelů, miliony lidí, kteří sledují jeho videa," tvrdí Malkevič. "Ale víte, že před několika dny byl vyhozen z Facebooku. Byl vyhozen z YouTube a jeho podcasty byly vymazány z App Store. Myslím, že to je skutečná cenzura. Je tak divné vidět to v zemi s úžasnou ústavou se slavnými dodatky."

USA Really se na své stránce propaguje jako ten, kdo přináší "klíčové informace a problémy, o nichž mlčí konvenční americká média kontrolovaná establishmentem a oligarchií Spojených států". Malkevič to zdůrazňuje na každém kroku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6945

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2018