Zemřel nikaragujský básník Ernesto Cardenal, klíčová postava teologie osvobození

2. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Morální hlas sandinistické revoluce a kritik vlády Daniela Ortegy zemřel v Managui ve věku 95 let, informuje Carlos Salinas Maldonado.


Nikaragujský básník a kněz Ernesto Cardenal zemřel tuto neděli v Managui ve věku 95 let na onemocnění ledvin a srdce, informují zdroje blízké spisovateli, jednomu z předních exponentů latinskoamerické poezie.

Cardenal byl jedním z nejvýznamnějších představitelů tzv. teologie osvobození. Politická angažovanost ho přiměla podpořit ozbrojený boj proti Somozově diktatuře, dynastii, která vládla Nikaragui více než 40 let. Nedávno se však postavil i vládě prezidenta Daniela Ortegy, jejíž excesy a svévoli odsuzoval všude, kam cestoval, aby přednesl svou poezii.

Jeho angažovanost ve prospěch nejchudších a proti nespravedlnostem z něj učinila morální hlas sandinistické revoluce, což byl projekt, v němž se hluboce angažoval a vynesl mu pokárání od papeže Jana Pavla II.

"Nikaragua bez Národní gardy, vidím nový den! Země bez teroru. Bez dynastické tyranie," napsal v jedné ze svých nejslavnějších básní Canto Nacional.

Narodil se 20. ledna 1925 v Granadě (Nikaragua). Byl dědicem silné poetické tradice - s významnými básníky jako Rubén Darío - studoval literaturu v Managui a Mexiku a další studia absolvoval ve Spojených státech a Evropě. V roce 1965 byl vysvěcen na kněze a později se usadil v souostroví Solentiname nacházejícím se ve Velkém jezeře v Nikaragui. Zde založil společenství rybářů a primitivistů, které se stalo světově proslulým. Právě tam napsal své slavné Evangelium Solentinam. Souostroví je pro věrné čtenáře a následovníky básníka poutním místem. Pohřben bude v malém kostele, kde působil.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
6741

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2020