Studie vysvětlují záhadu původu obyvatel Kanárských ostrovů

10. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
Důkazy založené na analýze DNA a archeologický výzkum potvrzují vztahy populace na Kanárských ostrovech k severoafrickým Berberům - nikoliv Keltům, jak se dříve věřilo, upozorňuje Vicente G. Olaya.


Vědci připouštějí, že že historie Kanárských ostrovů před dobytím Evropany v 15. století dosud představují jednu z největších záhad španělské archeologie.

Vědecká komunita je rozdělena; nedokáže se ani shodnout, kdy dorazila první kolonizační vlna. Avšak archeologové, historikové a genetikové podnikli významné kroky k odhalení původu moderních obyvatel španělského souostroví.

Studie Rosy Fregelové, genetičky z katedry biochemie, mikrobiologie, buněčné biologie a genetiky na univerzitě La Laguna, ukazuje, že v závislosti na jednotlivých ostrovech, velká část populace dosud nese mitochondriální DNA (děděnou po matce) původního obyvatelstva.

José Farrujia da la Rosa, archeolog z téže univerzity, je autorem nedávno vydané knihy nazvané Identidad canaria. Farrujia připomíná, že původní obyvatelé používali dvě různá písma, že přijeli ve dvou různých vlnách ze Severní Afriky a že neměli koně nebo voly, protože jejich plavidla byla pro převoz těchto zvířat příliš malá.

Celé to začalo lišejníkem známým jako orchilla, který byl používán k výrobě purpurové barvy velmi žádané při výrobě oděvů. Počátkem 15. století normanský aristokrat jménem Jean de Béthencourt získal podporu Jindřícha III. Kastilského pro dobytí vzdálených ostrovů, jejichž přítomnost je doložena přinejmenším od dob římského historika Tita Livia. Došlo k brutálním kulturním a vojenským střetům mezi domorodou populací a Kastilci a trvalo takřka 100 let, než bylo dobyto všech sedm ostrovů.

V době mezi 16. až 20. stoletím se objevilo několik teorií ohledně původu obyvatel Kanárských ostrovů. Někteří tvrdili, že jde o Kelty, jiní hovořili o Indoevropanech.

Avšak archeologie a výzkum DNA prokázali, že první obyvatelé ostrovů byli Berbeři (také známí jako Amazighové), kteří obývali Severní Afriku před více jak 3 000 let. Dodnes obývají oblast od Libye po Saharu.

V článku publikovaném na webu univerzity Fregelová vysvětluje, že je možno určit, že celková populace má domorodou mateřskou linii z 55,9 %, zatímco evropský a subsaharsko-africký prvek reprezentují 39,8 % a 4,3 %.

Avšak jednotlivé ostrovy se liší. Na La Gomeře je 55,5 % původních obyvatel, zatímco na Tenerife 22 % a na El Hierru 0 %.

První kolonizační vlna Berberů dorazila zhruba před 2 500 lety, zatímco druhá zhruba v prvním století.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
7216

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2019