Británie: Navzdory globální změně klimatu schváleno otevření nového uhelného dolu

20. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Radní v Cumbrii jednohlasně schválili otevření nového uhelného dolu, což vyvolalo protesty ekologických aktivistů. Radní prohlásili, že upřednostňují pracovní místa před obavami z klimatických změn.


Firma West Cumbria Mining, která podala schválenou žádost, chce těžit koksovatelné uhlí podél pobřeží mezi Whitehavenem a St. Bees v Copelandu a zpracovávat uhlí v nedaleké koksárně.

Minulý týden konzervativní poslankyně Trudy Harrisonová "celým srdcem" podpořila projekt podmořského dolu, když slíbila nová pracovní místa a pochválila "ohromnou" investici. Projekt podpořil i ministr mezinárodního obchodu Liam Fox.

Kritici obviňují radní, že ignorují klimatickou krizi, která stále častěji způsobuje nebezpečné klimatické jevy po celé planetě.

Část amerického Středozápadu nyní čelí rekordním povodním, zatímco jižní Afrika se snaží vyrovnat s bezprecedentním cyklónem, který možná zabil více než 1 000 osob.

Místní klimatická aktivistka v Cumbrii Gwen Harrisonová upozornila, že projekt byl jednohlasně schválen zástupci labouristů, liberálních demokratů a konzervativců.

Rozhodnutí přimělo několik aktivistů k zahájení protestu přímo v místnosti, kde probíhalo jednání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5983

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2019