Rusko si agresivní politikou naprosto znepřátelilo původně vstřícnou řeckou levicovou vládu

10. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Řecké ministerstvo zahraničních věcí právě vydalo toto ostré prohlášení:

"Rádi bychom upozornili své ruské přátele, že žádná země na světě by netolerovala pokusy

(a) podplácet státní činitele

(b) ochromovat její zahraniční politiku

(c) zasahovat do jejích vnitřních záležitostí."


Prohlášení řeckého ministerstva zahraničí z pátku 10. srpna 2018:

Řecko je mírumilovnou zemí s mnohorozměrnou, nezávislou, demokratickou zahraniční politikou.- Jako suverénní stát s dlouhou historií vyžaduje respekt a vztahy založené na rovnoprávnosti od všech zemí. V tomto kontextu podporuje politiku přátelské koexistence i s Ruskem, významnou zemí se silnou přítomností na evropském jevišti.

V rámci této politické strategie Řecko systematicky usiluje o dobré vztahy a spolupráci se všemi svými sousedy, s cílem vyřešit dlouhodobé problémy, jako je otázka jména, ku prospěchu vlastní země, Balkánu, Evropy a všech národů.



Zdá se, že Rusko v současnosti nerozumí zásadovým postojům řecké zahraniční politiky. Od té doby, co začalo bojovat po boku Turecka a poskytlo mu v bezpečnostním sektoru podstatnou míru pomoci, zdá se, že se systematicky vzdaluje od postojů odpovídajících té úrovni přátelství a spolupráce, která charakterizovala řecko-ruské vztahy za posledních 190 let. Zdá se, že Rusko nerozumí, že Řecko má v zahraniční politice své vlastní zájmy a kritéria.

Právě v tomto kontextu je nutno interpretovat rozhodnutí Ruska vyhostit personál řeckého velvyslanectví v Moskvě. Rozhodnutí ruského ministerstva zahraničních věcí, na rozdíl od rozhodnutí řecké strany, které bylo založeno na konkrétních důkazech protizákonné a neregulérní činnosti ruských činitelů a občanů na řeckém území, nebylo založeno na žádných důkazech. Naopak, rozhodnutí ruské strany je svévolné, pomstychtivé a není založeno na žádných důkazech.

Chceme připomenout svým ruským přátelům, že žádná země na světě by netolerovala pokusy (a) podplácet státní činitele, (b) ochromovat její zahraniční politiku a (c) zasahovat do jejích vnitřních záležitostí.

Řecko přijalo kroky až po zdokumentování konkrétních inkriminujících důkazů. Nadto, Řecko nikdy nezasáhlo ani se nepokoušelo zasáhnout do vnitřních záležitostí Ruska.

Je zjevné, že existují určití Rusové - naštěstí je jich málo - kteří si myslí, že mohou jednat v Řecku, aniž by respektovali zákony a předpisy, a dokonce mohou lidem vyhrožovat. Přátelství mezi Řeckem a Ruskem vyžaduje, aby se Rusové takových postojů zbavili, ne obráceně.

Takovým případem je pokus vnutit přítomnost "Imperiální pravoslavné palestinské společnosti" Řecku, organizace, vytvořené tajnými službami ruských carů v 19. století s cílem odhelenizovat patriarcháty na Blízkém východě.

Závěrem chceme konstatovat, že v souvislosti se svévolnými opatřeními, učiněnými ruským ministerstvem zahraničních věcí, bude Řecko reagovat trpělivě a střízlivě.

0
Vytisknout
12304

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2018