Středovýchodní Evropa nechce žádné uprchlíky - konflikt v Sýrii však živí obrovským prodejem zbraní do oblasti

27. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Východoevropské země za poslední čtyři roky diskrétně schválily prodej zbraní za více než 1 miliardu euro do zemí na Blízkém východě, o nichž je známo, že posílají zbraně do Sýrie. Zbraně posílají Bosna, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Černá Hora, Slovensko, Srbsko a Rumunsko.

Tisíce útočných pušek AK 47, minometné náboje, odpalovače raket, protitankové zbraně a těžké samopaly se posílají novou cestou přes Balkán na Arabský poloostrov a do zemí sousedících se Sýrií.

Od eskalace syrského konfliktu v roce 2012 schválilo těchto osm zemí prodej zbraní a munice do Saúdské Arábie, do Jordánska, do Spojených arabských emirátů a do Turecka. Jsou to všechno klíčové zbrojařské trhy pro posílání zbraní do Sýrie a do Jemenu.

V minulosti se do arabského světa neprodávaly skoro žádné zbraně ze středovýchodní Evropy. Avšak v poslední době objem prodeje zbraní roste, největší prodeje byly schváleny v roce 2015.

Vlády v těchto osmi zemích schvalují vývozní zbrojní licence navzdory obavám expertů, že tyto zbraně mohou skončit u syrské opozice a to bude porušením státních, evropských i mezinárodních dohod.

Zbraně a munice ze středovýchodní Evropy identiikované na videích a fotografiích, zveřejněných na sociálních sítích, používají nyní jednotky Svobodné syrské armády, ale jsou i v rukou bojovníků z islamistických skupin jako Ansar al-Sham, Jabhat al-Nusra, Islámský stát, frakce bojující za syrského prezidenta Asada a sunnitských jednotek v Jemenu.

Identifikace munice dokazuje, že podstatné počty jí byly vyrobeny až v roce 2015.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6939

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2016