Kvůli Obamovi hrozí, že Putin vyvolá třetí světovou válku

12. 2. 2016

čas čtení 8 minut


Vztahy mezi Ruskem a Tureckem jsou na bodu mrazu od listopadu, kdy turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér na hranici se Sýrií a pilot zahynul. Tím začala válka slov mezi Moskvou a Ankarou, která měla vyvolat zájem na všech stranách, protože jedna strana má několik tisíc jaderných náloží a druhá je členskou zemí NATO, napsal John Schindler.


Kremelská propaganda proti Ankaře se později rozrostla a vytvořila základ pro další konfrontaci. Ruská média původně vinila z pádu letounu na Sinaji "islámský stát". Nicméně Kreml náhle změnil kurs a nyní z atentátu na letadlo viní turecké ultranacionalistické teroristy, bez jakýchkoliv důkazů na podporu tohoto explozívního tvrzení.

Kterým směrem se věci mezi Ruskem a Tureckem hýbou bylo dokázáno tento týden, když Kreml překvapivě oznámil velké vojenské cvičení v oblastech nedaleko tureckých hranic. Jednotky byly uvedeny do plné bojové pohotovosti, poslední fáze před zahájením palby, a Sergej Šojgu, ministr obrany, oznámil v televizi: "Zahajujeme naši překvapivou prověrku vojenské připravenosti na jihozápadním strategickém směru".

To by bylo ve směru na Turecko, s nímž Moskva v historii svedla řadu válek. Tato náhlá cvičení zahrnují Jižní vojenský okruh a Černomořskou flotilu, která je až po uši namočena v nepříliš tajné válce na východě Ukrajiny. Nicméně manévry se týkají také Kaspické flotily, která se Ukrajiny nijak netýká.

To implikuje, že manévry, o nichž prominentně informují kremelská média, se týkají Turecka, ne Ruska. Stopa vede zpět k situaci v Sýrii, kde režim Bašára Asada podporovaný Kremlem pomalu drtí své oponenty, díky štědré vojenské pomoci Ruska a Íránu. Režimní síly se blíží k Aleppu, kdysi největšímu syrskému městu, a 50 000 civilistů z něj již v panice uprchlo.

Ruská armáda oběti mezi civilisty neřeší. Putinovo letectvo v lednu zabilo téměř 700 syrských civilistů (pro srovnání, "islámský stát" zabil méně než stovku), a pokud je zničení čečenského hlavního města Grozného v letech 1994 - 1995 nějakým vodítkem, ruské jednotky tam zabily zhruba 35 000 Čečenců, většinou civilistů, za pouhých šest týdnů. Obyvatelé Aleppa jednají moudře, pokud odcházejí, dokud to jde.

Je zbytečné dodávat, že krvavé obléhání Aleppa spustí humanitární krizi, kterou svět nebude moci ignorovat. Je těžké přijít na to, jak by Turecko mohlo zůstat stranou, když je staré dvoumilionové město ničeno pouhých sto kilometrů od jeho hranice.

To je přesně ten scénář, jehož se zkušení američtí analytici obávali. Je znepokojivé, že inteligentní ruští analytici to vidí podobně.

Pavel Felgenhauer publikoval analýzu s alarmujícím titulkem, "Rusko zahájilo přípravy k velké válce", a přesvědčivě argumentuje, že náhlé manévry na jihozápadě jsou ve skutečnosti krytím pro válku proti Turecku - a tedy také proti NATO, pokud je Ankara považována za toho, kdo se brání, a prosadí svá práva podle Článku 5 o kolektivní obraně.

Jak suše poznamenaly New York Times, "ministerstvo nařizovalo překvapivá cvičení během posledních tří let, když se zhoršovalo napětí mezi východem a západem. Manévry občas přicházely v době, kdy eskalovaly boje na Ukrajině a v Sýrii". Ve skutečnosti je krytí agrese rozsáhlým cvičením pro Moskvu obnošená vesta. Bylo použito při invazi do Československa v srpnu 1968, což vysvětluje, proč NATO vždycky bylo ve střehu, když Moskva prováděla cvičení poblíž území NATO, takže manévry jako ty z tohoto týdne nevyhnutelně vyvolávají studenoválečnou paniku.

Felgenhauer načrtává scénář, který je alarmujícím způsobem realistický. Zatímco povstalci brání Aleppo ve stalingradském stylu, syrská armáda s ruskou pomocí zahájí zdlouhavé obléhání města, použije masivní palebnou sílu, vznikne humanitární noční můra neviděná po desítky let, tragédie, před kterou bledne obléhání Sarajeva v letech 1992 - 1995. Nicméně jakákoliv turecká snaha uvolnit obležení se rychle zvrhne v neomezený konflikt.

Felgenhauer si nebere servítky: "Rusko zahájilo rozmisťování sil a zdrojů pro velkou válku s Tureckem". Putin se rozhodl, že nechá svého klienta, Asadův režim, vyhrát krvavou občanskou válku, nejprve na severu kolem Aleppa, a jakákoliv krok Turecka nebo NATO, který by to chtěl překazit, se setká s ozbrojenou silou. Prezident Barack Obama nechal Putina, aby si v Sýrii dělal, co se mu zachce, nehledě na to, kolik to bude stát nevinných životů, takže Kreml nemá důvod myslet si, že by se to měnilo.

Ale kdo je Pavel Felgenhauer? Naneštěstí to není nějaký trhlý hlasatel konspiračních teorií. Je to jeden ze špičkových analytiků s dobrými kontakty na armádu. Často kritizuje ruskou armádu a Putinův režim; je hodno zaznamenání, že svou analýzu publikoval v ukrajinském listu Novoje Vremja, patrně protože taková pravdomluvnost doma není vítána. Jeho prognózy se často plní, například predikce ruské invaze do Gruzie v srpnu 2008, o níž psal dva měsíce dopředu.

Je Felgenhauerův alarmismus ověřený? Mnozí západní insideři uvažují podobně. Když Obama nechával Putinovi v Sýrii projít cokoliv, vytvořil v celém regionu vysoce nebezpečnou situaci. Když v září 2013 opustil svou neslavnou syrskou "tlustou čáru", Bílý dům ve skutečnosti outsourcoval americkou politiku do Moskvy.

"Blížíme se "sarajevskému okamžiku"?", zeptal se natvrdo vysoce postavený představitel NATO. "Je jasné, že musí existovat nějaká skutečná Obamova "tlustá čára", něco, co Spojené státy nemohou Rusku dovolit - ale kde? Pokud to nevím já, jsem si jist, že to neví ani Kreml."

Nyní je hlavní obavou NATO, že po letech slabosti a ústupnosti se Obamova administrativa kvůli agresívnímu Rusku může ocitnout zády ke zdi - a nebude mít už kam ustoupit. Zejména pokud se to spojí s nepřiměřenými tureckými reakcemi, může vzniknout noční můra historických rozměrů. Ačkoliv Bílý dům zavrhl jakoukoliv vojenskou intervenci do bratrovražedné syrské války, je vhodné připomenout, že Obama vedl válku NATO v Libyi právě před pěti lety, aby zabránil možnému vraždění v Benghází, což byla mnohem menší humanitární hrozba, než když nyní visí Damoklův meč nad Aleppem.

Rusové ze své strany přitvrzují, režimní média publikují tvrzení, že nálety na Aleppo včetně bombardování nemocnice byly ve skutečnosti dílem Američanů. Ve skutečnosti američtí zpravodajci mají odposlechy komunikace ruských pilotů během útoku. Nicméně tento typ ruské propagandy je přesně to, čemu Obamova administrativa odmítá čelit, v bláhové snaze nepopudit Kreml.

Putin se místo toho poučil z Obamova chování a zvyšuje sázky. Rusko v Sýrii vyhrálo a NATO a Západ to ochromuje. "Doufám, že Obama se teď nerozhodne předvádět, že má páteř," poznamenal generál ve výslužbě, který také dobře zná Rusy, "protože Kreml je v Sýrii "rozjetý" a není nakloněn tomu zařadit "zpátečku"."

Zdá se, že existuje mizivá šance, že by se tato administrativa do Rusů v Sýrii pustila. Nicméně není zaručeno, že Ankara je stejně nakloněna tomu dovolit Kremlu, aby si dělal na jižní hranici, co se mu zlíbí. A tak může NATO kvůli Levantě spadnout 3. světové války. Možná, že se prosadí chladné hlavy, a všichni rozumní lidé by v to měli doufat.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16124

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016