Odhad předpokládá výrazný nárůst důchodů v roce 2016 v Německu

9. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Přibližně 20 milionů důchodců v Německu může v příštím roce počítat s výrazným nárůstem důchodů. Jak informuje "Frankfurter Rundschau" vychází odborníci Německého penzijního fondu a Spolkového ministerstva práce ze zvyšování důchodů v rozsahu čtyř až pěti procent. Spolkové ministerstvo práce a sociálních věcí zdůraznilo, že se jedná o odhad. Přesně to bude stanoveno v pololetí roku 2016 a vlastní penzijní úpravu bude jako obvykle realizovaná až na jaře.

Výrazný nárůst důchodů se předpokládá v rozsahu čtyř až pěti procent

Důchodci v Německu mohou počítat s nejvýraznějším zvýšením důchodů za posledních 20 let. Vzhledem k dobré ekonomické situaci a statistickému efektu vychází oficiální odborníci na základě stávajícího stavu z nárůstu v rozsahu čtyř až pět procent.

Pro více než 20 milionů důchodců tak podle předběžného odhadu z července očekává: Zvýšení důchodových dávek o 4,35 procenta na západě a o 5,03 procenta na východě Německa. O tom informuje "Frankfurter Rundschau". Přesný odhad bude zveřejněn koncem tohoto měsíce.

Západoněmecký důchodce s hrubým „standardním“ důchodem 1314 Euro po 45 letech placení pojistného by tedy mohl očekávat příplatek ve výši cca 57 Euro měsíčně. Tak vysoké nárůsty tu byly naposledy v roce 1993.

"Čísla dnes uvedená v tisku představují pouze odhad," uvedl mluvčí Spolkového ministerstva sociálních věcí ve čtvrtek. Odborníci z Německého penzijního fondu a Spolkového úřadu sociálního zabezpečení se sejdou tento měsíc a připraví aktuální, oficiální odhad. Přesně bude známa důchodová úprava jako obvykle až na jaře, přičemž bude realizována v pololetí roku 2016.

Je ale zřejmé, že dobrá ekonomická situace a vysoká úroveň zaměstnanosti se pro důchodce projeví pozitivním efektem. Jak uvedl mluvčí. „Je-li zaměstnáno více lidí a rostou mzdy, pak také důchodci z toho dostanou svůj podíl."

Mluvčí německého Spolkového důchodového pojištění řekl: „V tuto chvíli máme ještě několik neznámých." To zahrnuje i to, jak se budou v letošním roce vyvíjet mzdy.

Nicméně, jiné faktory jsou ale již zřejmé. Dalším důležitým důvodem pro zvýšení důchodů je, že zvýšením bude kompenzován jednorázový statistický efekt.

Pozitivní efekt vykáže rovněž snížení sazby příspěvku o 0,2 bodu na 18,7 procenta na začátku roku. „Tím se zvýší nastavení o téměř 0,3 procenta“, vysvětlil mluvčí důchodového systému.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6528

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015