Dva konzervativní soupeři britského premiéra požadují zákaz vstupu do Británie pro občany nových členských zemí EU

7. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Boris Johnson a Theresa May byli obviněni, že se snaží prosazováním uzavření britské hranice pro občany EU posílit svou kandidaturu na šéfa Konzervativní strany

Londýnský starosta Boris Johnson a ministryně vnitra Theresa Mayová vyvinuli na výročním sjezdu Konzervativní strany tlak na premiéra Davida Camerona a požadovali, aby vyjednal v Bruselu zákaz práce v Británii pro "cizince" z Evropské unie. Týká se to především občanů středo a východoevropských zemí, jako jsou Poláci, Maďaři a Češi.

Cameron má o této věci jednat s Merkelovou tento pátek. Snaží se zakázat volný pohyb obyvatelstva EU po Evropské unii, avšak to by znamenalo zrušení jednoho ze základních principů Evropské unie. Ministr zahraničí Philip Hammond varoval, že tento požadavek je nerealizovatelný. Vysvětlil, že vedoucí politikové východoevropských zemí vědí, že kdyby učinili Británii takový ústupek a dovolili Británii zakázat jejich občanům jezdit do Británie za prací, byla by to pro ně "domácí politická sebevražda".

Avšak oba, Johnson i Mayová, požadovali zákaz vstupu do Británie pro "cizince". Podle Johnsona má mít právo rozhodovat Londýn a nikoliv Brusel, kdo bude smět do Británie přijet. Mayová dodala, že "počty lidí, přicházejících z EU do Británie, jsou neudržitelné a tato praxe se musí změnit".

Mayová varovala, že uprchlíci, kteří nyní přicházejí do Německa, dříve nebo později získají německé občanství, a, hrůzo hrůz! budou tak mít právo cestovat i do Británie.

Cameron na to reagoval těmito slovy: "Je pravda, že jsme neučinili dost na zvládání imigrace, ale děláme to na základě našeho přesvědčení, že mnohoetnická, mnohonáboženská, mnohorasová demokracie, kterou jsme v Británii vytvořili, je skutečným vzorem pro celý svět."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5087

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015