Marina Lipno

Hlavním důvodem výstavby lipenské hráze bylo omezení povodní

5. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

V přístavišti, které se jmenuje Marina Lipno, může kotvit přes sto třicet jachet a pokud sami loď nevlastníte, můžete využít služeb půjčovny. Pronájem pětimetrové lodě pro čtyři lidi stojí na půl dne 750 korun, celodenní ježdění pak vyjde na 1200 korun. Na přístav volně navazují další atrakce, například koupaliště Aquaworld s plaveckým i kruhovým bazénem a vodními atrakcemi, třeba divokou řekou se silným proudem a peřejemi. Nedaleko je 18jamkové golfové hřiště.

S článkem naprosto souhlasím, píše Stanislav Sípal z Dolního Dvořiště. Pamatuji si, jak jsme v šedesátých a sedmdesátých letech jezdili často k lipenskému jezeru. Pocházím z Vyššího Brodu, tak jsme to měli kousek, jezdili jsme tam i na kolech, pobývali jsme tam týdny pod stany či jen tak pod "šírákem". Normální stav hladiny jsme tenkrát skoro neznali. Byly dny, kdy jsme chodili desítky metrů po suchém dně jezera a vymotávali zbytky rybářských vlasců z kamení a zbytků pařezů ve vykácených lesích před napuštěním přehrady, jindy naopak jsme se brodili v trávě na zatopených loukách.

I v zimě, zejména k jejímu konci jsme na ledě nejen bruslili, ale i sjížděli na sáňkách po šikmém ledě od břehu daleko na sníženou úroveň zamrzlé hladiny. Led totiž zůstával ležet na suchém dně, když hladina klesala a vytvářel tak přírodní šikmou ledovou dráhu.

Podle různých dobový filmových dokumentů bylo hlavním důvodem výstavby lipenské hráze omezení povodní. Rekreace, rybaření a energetika byla pouhou "přidanou hodnotou". Pak ale zvítězila lobby finančníků, developerů a dalších VIP skupin, došlo k mohutné výstavbě na březích, k úpravám břehů a dna, ke stavbě loděnic a přístavů, ... a najednou kolísání hladiny téměř zmizelo.

Dodnes mi není jasné, proč dostal přednost zájem soukromých, převážně zahraničních či nadnárodních a na nestoudný zisk orientovaných skupin před požadavkem na zabránění škod na majetku a jak dnes vidíme, i před ohrožením lidských životů? Proč se při povolání staveb na březích nedala podmínka trvalé možnosti kolísání hladiny od nejnižší úrovně jako v šedesátých letech minulého století až do úrovně přepadu hráze?

Mohu se jen domnívat... A některé postupně odhalované skandály v nejvyšších politických patrech mě o příčinách utvrzují.

0
Vytisknout
11959

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2013