Time: Za výbuchem na íránské základně stojí Izrael

14. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Tři hlavní izraelské deníky v neděli na titulních stranách přinesly variantu titulku "Záhadná exploze na íránské raketové základně". Z dalších komentářů v zásadě vyplývá, že za událostí stojí izraelská vláda. A západní zpravodajské zdroje tvrdí, že tomu tak skutečně je. Tuto akci provedl Mossad. Informoval o tom týdeník Time.

"Nevěřte Íráncům, že šlo o nehodu," řekl časopisu zdroj ve zpravodajské komunitě - s tím, že jsou plánovány další sabotáže, které by měly paralyzovat íránskou schopnost vyvinout a dopravit do cíle jadernou zbraň. Série výbuchů v sobotu zdevastovala vojenskou základnu na širším předměstí Teheránu.

Na základně se nacházely rakety Šaháb schopné zasáhnout území Izraele - a podle tvrzení Mezinárodní agentury pro atomovou energii Írán experimentoval s výměnou jejich konvenčních bojových hlavic za zařízení schopné nést hlavici jadernou.

Výbuchy zabily přinejmenším sedmnáct osob včetně generálmajora Islámských revolučních gard Moghaddama, který prosadil íránský raketový program a program soběstačnosti ve výrobě výzbroje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10789

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2011