Anglie čelí třetí vlně koronaviru v důsledku indické varianty. Nejzranitelnější občané jsou znovu nechráněni

8. 6. 2021

čas čtení 4 minuty
 
Mezitím dokázal nový výzkum z Ústavu Francise Cricka, že ochrana od dvou vakcín Pfizer před variantou Delta podstatně zeslábne za několik málo měsíců a u starších lidí.



Neschopnost vlád jednat rychle bude zjevně znovu stát životy, varuje londýnská profesorka klinické medicíny Christina Pagel

Od začátku dubna se nákaza novou indickou variantou v Anglii každých osm dní zdvojnásobuje. Tato varianta Delta je nyní v Anglii dominantní a podle nedávné analýzy vládní organizace Public Health England má tato varianta daleko vyšší nakažlivost než předchozí britská varianta.

 
Být očkován pouze jednou vakcínou je proti indické variantě Delta málo efektivní a může to vést k vlně hospitalizací.

Britská vláda věc zanedbala a meuzavřela včas hranice s Indií. Indie informovala o existenci nové znepokojující indické varianty dne 24. března 2021. V předchozích čtrnácti dnech se tam počet nákaz více než zdvojnásobil. Britská vláda konečně zakázala cestování z Indie až 23. dubna 2021. Škoda se už mezitím stala.

Dokument britských vládních vědců z 11. května ze skupiny Sage varoval, že ověřené důkazy, že varianta Delta je nakažlivější, "mohou přijít příliš pozdě". "Jsou-li důkazy nejisté," varovali vědci, "riziko přehnané reakce se zdá být malé ve srovnání s potenciálním prospěchem odložení třetí vlny až na dobu, kdy bude více lidí očkováno".

Jejich obavy byly důvodné. Začátkem dubna tvořila varianta Delta jen 0,2 procenta sekvenovaných nákaz v Anglii. O čtrnáct dní později už to bylo více než 3 procenta. 15. května, jen sedm týdnů poté, co byla tato varianta v Británii poprvé identifikována, už tvořila 38 procent sekvenovaných nákaz.

V polovině května, kdy Public Health England konečně eskalovala Deltu v "znepokojující variantu", začali mít vědci z vládní skupiny Sage už opravdu velké starosti. Modelování dokázalo, že varianta, která je o 40 procent nakažlivější než britská varianta Alpha, by mohla vyvolat obrovský nárůst hospitalizací - i kdyby byly proti ní vakcíny efektivní. Podle záznamů z jednání Sage z 13. května je pravděpodobné, že Delta je o 50 procent nakažlivější.

Nicméně 17. května britská vláda rozvolnila většinu karanténních opatření. Byly otevřeny skoro všechny prostory v místnostech, byly dovoleny návštěvy v domácnostech a střední školy už nemusily nosit roušky. Mezitím se nákaza variantou Delta dál nezadržitelně šířila. v týdnu 22. května už tvořila téměř 60 procent veškerých sekvenovaných nákaz v Anglii.

Tou dobou už existovaly ověřitelné důkazy, že je varianta Delta nebezpečná, avšak nebyly k dispozici včas, aby zabránily její dominanci. Mezitím dokázal nový výzkum z Ústavu Francise Cricka, že ochrana od dvou vakcín Pfizer před variantou Delta podstatně zeslábne za tři  měsíce a od začátku je slabší starších lidí. Nejstarší britská populace byla očkována druhou vakcínou už před čtvrt rokem. Crickův institut dodává, že dopad těchto jejich klinických zjištění na trvající imunitu v důsledku obojího očkování je obtížné měřit v široké populaci, v důsledku mnoha variabilit.

Británie bohužel vpustila do země indickou variantu Delta. (V ČR je také přítomna.) Třetí vlna nákazy v Británii začala před osmi týdny, kdy varianta Delta zahájila svůj pochod k dominanci.

Poučení je jasné. Británie nemá řádně uzavřené hranice. Jako obvykle, vláda nereagovala na rané signály exponenciálního šíření nákazy. Každý týden jsem hlouběji znepokojena nárůstem nákazy varianty Delta. Zůstávají tři otázky: Vzhledem tomu, že důkazy už teď máme, bude vláda schopna potlačit šíření této varianty? Uzavře konečně vláda hranice tak, aby byl ochráněn očkovací program? A jestliže u nás vznikne nová, horší varianta, budeme schopni ji potlačit včas?

Kompletní článek v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
9541

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2021