Ukrajina vyhnala Rusko z Hadího ostrova, Rusové tvrdí, že se odtamtud "takticky stáhli po splnění úkolů"

30. 6. 2022

čas čtení 8 minut

 
Ukrajinské jednotky znovu dobyly Hadí ostrov v Černém moři a dosáhly tam strategického vítězství

 

Ukrajinské síly uvádějí, že vytlačily ruské jednotky z Hadího ostrova, strategické černomořské pevniny u jižního pobřeží Ukrajiny poblíž města Oděsa.

Ukrajinou ohlášené znovudobytí ostrova oslabuje případné plány Ruska na budoucí pozemní útok na tomto úseku pobřeží.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že splnilo zadané úkoly a takticky se stahuje, aby umožnilo vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů.

Ukrajina uvedla, že donutila ruské vojáky přes noc uprchnout na dvou rychlých člunech. V prohlášení ukrajinského jižního velení se uvádí, že jsou stále slyšet výbuchy a ostrov je zahalen kouřem, což zřejmě naznačuje, že boje pokračují.

Blokáda ukrajinských černomořských přístavů ze strany Ruska způsobila prudký nárůst cen obilí a v několika zemích hrozí hladomor.


- Je pochopitelné, že v souvislosti se sdílením snímků kouře stoupajícího z Hadího ostrova se v ukrajinských komentářích k ruskému stažení ze strategického ostrova v Černém moři objevují názory, že ruské prohlášení, že šlo o gesto dobré vůle, je cynickým trikem, který má zakrýt porážku. Vitalij Kim, gubernátor ukrajinské Mykolajivské oblasti, právě zveřejnil na Telegramu screenshot zprávy o Hadím ostrově se vzkazem "Těšíme se na krok dobré vůle v Chersonu v blízké budoucnosti".

Rozhovor Britských listů 506. Vladimír Špidla: Česká společnost trpí tím, že v ní není levice

30. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



V dnešní krizové situaci, jak politické, tak ekonomické, hovoří Bohumil Kartous s bývalým českým premiérem a eurokomisařem Vladimírem Špidlou. Zvládne to Fialova vláda? Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. července 2022.

 18876

STEM: Podpora české veřejnosti vůči uprchlíkům z Ukrajiny klesá

30. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta

Následující shrnutí analýz neziskového ústavu STEM se soustřeďuje na srovnání nálad české společnosti ve vztahu k ruské invazi na Ukrajinu ve vývoji od konce března po polovinu června. Ukazuje tak posuny nálad za posledních deset týdnů zachycené ve třech výzkumných vlnách.

Z aktuálních dat je zřejmé, že ochota české veřejnosti pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny na úkor vlastní situace oslabuje, což souvisí s posilováním obav o vývoj ekonomické situace. Stabilní však zůstává důraz na zapojení Západu do řešení ruské agrese a odmítání proruského narativu o důvodech invaze na Ukrajinu.


53 procent Čechů podporuje západní pomoc Ukrajině, 35 procent Čechů je v této věci "nejistých", 8 procent je dezinformovaných a 4 procenta Čechů jsou silně proruská:

Celá analýza ZDE

 18878

Česko také porušovalo zákaz vývozu zbraní do Ruska po roce 2014

30. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta

Upozorňuje na to Uwe Ladwig v souvislosti s článkem Karla Dolejšího  "Je úplně v pořádku pomáhat Rusku s vyzbrojováním proti své vlastní zemi"

Zelená část ve výše uvedeném grafu zaznamenává český vývoz zbraní do Ruska.


Ruská agrese na Ukrajině: Evropská unie ustoupí Rusku ohledně Kaliningradu

30. 6. 2022

čas čtení 13 minut

- Podle nejnovější zprávy charkovského gubernátora Oleha Synyehubova byl při ruských útocích v Charkovské oblasti zabit jeden člověk a šest osob, včetně jedenáctiletého dítěte, bylo zraněno.

Jedenáctiletá dívka byla v důsledku toho hospitalizována.  Konstatoval: "Boje v regionu pokračují. Ve směru na Charkov vedou okupanti obranné boje a snaží se zadržet naši armádu. Nepřítel ostřeluje z tanků, minometů, dělostřelectva a proudového dělostřelectva pozice naší armády a mírová města a vesnice."

Frontové východní město Lysyčansk je podle oficiálních představitelů pod neustálým ostřelováním, Rusko pokračuje ve své ofenzivě na východě Ukrajiny.

V ukrajinské televizi to řekl regionální gubernátor Serhij Hajdaj:

"V Lysyčansku se neustále bojuje. Rusové jsou neustále v ofenzivě. Nedochází k žádnému ústupu. Ostřeluje se úplně všechno."

Ukrajinské úřady uvedly, že se snaží evakuovat obyvatele z města, ohniska ruských útoků, kde pod neustálým ostřelováním zůstalo asi 15 000 lidí.

 - Útok na divadlo v Mariupolu je válečný zločin, uvádí Amnesty


Oksana Pokalčuková, vedoucí ukrajinské pobočky Amnesty, řekla agentuře AFP:

    Až dosud jsme hovořili o údajném válečném zločinu. Nyní můžeme jasně říci, že se o něj jednalo, a to ze strany ruských ozbrojených sil."

"Tyto exploze byly způsobeny něčím opravdu velkým: dvěma 500kilogramovými bombami" svrženými z letadla" dodala.

Tým Amnesty vyslechl 52 přeživších a přímých svědků, z nichž přibližně polovina byla buď v divadle, nebo poblíž. Na základě satelitních snímků z onoho rána zjistili, že obloha byla trvale dostatečně jasná na to, aby každý pilot viděl slovo "DĚTI" napsané obřími písmeny cyrilice na průčelí a zadní straně budovy.

Nálet z 16. března budovu zdevastoval a shodil její zadní a boční stěny přímo na polní kuchyni, která sloužila jako komunitní shromaždiště pro jídlo, vodu a právy o evakuaci a válce.

 17285

Oxfam: K řešení katastrofální potravinové a klimatické krize je zapotřebí globální daň z neočekávaných zisků ve výši 90%

30. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

V době, kdy se vedoucí představitelé zemí G7 scházejí v Německu na každoročním summitu, požaduje Oxfam International zavedení celosvětové daně z neočekávaných zisků, která by se vztahovala na obrovské finanční zisky velkých společností za poslední dva roky pandemie. Tato daň by mohla financovat významné mezinárodní iniciativy zaměřené na řešení spirálovitě rostoucí krize hladu, chudoby a klimatické krize, píše Jon Queally.

18486

Podlost pana Křečka vyplývá z jediné skutečnosti: po dobu mandátu je neodvolatelný

Zlomyslný ombudsman se mstí člověku, který zastává postoje slučitelné s veřejnou ochranou práv

30. 6. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 14 minut

Kompilujeme tři texty ze serveru Romea.cz. Upozorňují na akt mocenské zvůle ze strany pana Křečka, který si zprivatizoval roli ombudsmana pro své populistické postoje, s nimiž "neharmonizují" postoje jeho zástupkyně Moniky Šimůnkové (na rozdíl od pana Křečka jde o postoje respektující lidská práva v jejich podstatě a úplnosti) a nepochopení ombudsmanovy dětinské obsese ze strany premiéra Petra Fialy. Dále navazuje vyjádření předchozí veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, jež se domnívá, že jde ze strany pana Křečka o pomstu. Za sebe dodávám, že jde nejen o pomstu, ale o podlost, která je lidem s charakterovými vlastnostmi pana Křečka vlastní. Tato figura symbolizuje pohled předešlé vlády (vládní garnitury) na to, jakým způsobem nakládat demokratickými institucemi. Připomeňme totiž, že pan Křeček je dlouholetý chráněnec a podporovatel Miloše Zemana. Z potřeby bývalého premiéra Babiše hledat jakékoliv "levné" možnosti uspokojení prezidentových přání vyplývá i tato volba naplňující přísloví o kozlu zahradníkem. 

Rozhovor Britských listů 505. Je visegrádská čtyřka nenávratně zdiskreditována?

28. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po volebním vítězství liberálnějších politických seskupení v ČR a ve Slovinsku, která nahradila nedávné populistické vlády, ustupují obě země od intenzivní spolupráce s visegrádskou skupinou, která díky Maďarsku a Polsku získala globálně opravdu toxický nádech. Jaké to může mít dopady, o tom hovoří Albín Sybera s vedoucím bruselské pobočky pražského thinktanku Europeum Žigou Faktorem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. června 2022.

K tomu:

Jako by to bylo třeba: Důkazy vyvrátiy lži Ruska o útoku na obchodní centrum v Kremenčuku

30. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Výpovědi svědků a odborné analýzy vyvrátilly  tvrzení Moskvy, že se požár rozšířil ze skladu zbraní do prázdného obchodního centra


Svědectví přeživších z první ruky a odborné analýzy  zdiskreditovaly  tvrzení Moskvy o smrtícím raketovém útoku na nákupní centrum v ukrajinském městě Kremenčuk.


Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov tvrdil, že jeho armáda provedla "vysoce přesný letecký útok na hangáry, kde byla uskladněna výzbroj a munice", a výbuch těchto skladů zbraní způsobil požár v nedalekém nákupním centru, které podle něj bylo v té době "nefunkční".

 18872

Rusové na Suwałki nyní nezaútočí, uvázli by v bahně, ale na stejné potíže by narazila i pomoc NATO Litvě

30. 6. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 7 minut

Foto:

Litevci se rozcházejí po probdělé Svatojánské noci. Před rozpadem Sovětského svazu byly tyto oslavy nenásilným projevem vzdoru proti okupaci a jejich účastníky pronásledovala KGB. Nyní jsou Litevci součástí Západu, věří, že jim v nouzi pomůžeme a KGB ani jiní pohrobci SSSR je již neohrozí. Jejich naději nesmíme zklamat. (Foto Ivan Větvička, Litva 2022)


V médiích je nyní opakovaně zmiňována možnost ruského útoku na úzké pozemní spojení mezi Polskem, Litvou a potažmo celým Pobaltím. Tento šedesát kilometrů široký koridor sevřený mezi ruskou kaliningradskou exklávou a Běloruskem se nachází v pozoruhodné krajině, která v České republice nemá analogii a málo našinců ji spatřilo. Snad proto můžeme v českých médiích narazit na bizarně protichůdné charakteristiky tohoto území. (Např. Novinky.cz 29. 6. území popsaly jako „Suvalský průsmyk, horský úsek o délce 65 kilometrů“, zatímco na Britských listech se hovoří o „proláklině“.)

Rozhovor Britských listů 503. Jak Fialova vláda stále nic nedělá na pomoc drsně chudnoucímu obyvatelstvu

19. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Fialův "deštník proti chudobě" je výsměchem velké části obyvatelstva České republiky, která v důsledku drasticky rostoucích cen potravin a energií nemá už vůbec žádnou možnost žádné své výdaje omezit nebo přesměrovat, a zůstává jim jediné: Hladovění. Fialova vláda hovoří o možné pomoci lidem už od dubna, ale je červen a pořád nic. Pomoc musí být cílená, jinak ještě dál rozjede inflaci. O všech těchto vysoce znepokojujících skutečnostech a o diletantsko-ideologické neschopnosti Fialovy vlády hovoří Jan Čulík s expertem na dluhovou problematiku Radkem Háblem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 21. června 2022. 

30777

Proč bychom se měli více bát

30. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Někteří vědci z klimatologické komunity i mnozí mimo ni označují ty, kteří v posledních letech upozorňují na kolosální hrozbu globálního oteplování, za šiřitele klimatického "porna". Jeden z významných klimatologů dokonce varoval, že bychom se při popisu klimatického kolapsu měli vyhýbat výrazům jako šokující, děsivý nebo zničující, protože se obáváme, že vyvoláme popírání, ochromení a apatii, soudí klimatolog Bill McGuire.

 18533

NYT: Síť komand koordinuje tok zbraní na Ukrajině, tvrdí západní představitelé

30. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Podle amerických a evropských představitelů ruské jednotky pokračují v drtivém tažení na východní Ukrajinu a schopnost země odolat náporu závisí více než kdy jindy na pomoci Spojených států a jejich spojenců - včetně skryté sítě komand a špionů, kteří mají na spěch, aby Ukrajincům poskytli zbraně, zpravodajské informace a výcvik, informuje list New York Times.

Rozhovor Britských listů 504. Proč je česká vláda pořád tak drsně přísná na chudé?

23. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Ve středečním projevu "k národu" informoval premiér Petr Fiala českou veřejnost, že se jeho vláda chystá podpořit obyvatelstvo ohrožené rostoucími cenami energií částkou 66 miliard Kč. Bohužel nespecifikoval, jak to bude konkrétně a vládnou obavy, že půjde znovu o plošnou finanční pomoc, tedy i lidem, kteří ji nepotřebují, a tato plošná finanční pomoc vyvolá inflaci. Proč nezjednoduší česká vláda existující systém sociální pomoci chudým lidem? Jenže vláda nemá žádnou vizi ani program, protože svá rozhodnutí nezakládá na vědeckých studiích, ale na dojmologii. O těchto problémech hovoří Jan Čulík se sociologem a spisovatelem Stanislavem Bilerem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. června 2022.

 16510

Británie: Neustálé skandály Borise Johnsona. Ani zarytí toryové už nevydrží další minutu Johnsonovy vlády na horské dráze

30. 6. 2022

čas čtení 7 minut

 
Od rezignace premiérova poradce pro etiku jako by uplynula dlouhá doba. Tedy toho druhého poradce pro etiku, Christophera Geidta. Je to teprve čtrnáct dní, působí to jako věčnost. Ten první, sir Alex Allan, skončil už před osmnácti měsící. To je jako v jiné éře.  Je to časové zkreslení, které vzniká, když se z Downing Street valí skandály tak rychle, že je zpravodajský cyklus nestíhá sledovat. Jedno drama neskončí dříve a už začíná další. Za sedm dní v Johnsonově čase člověk zestárne, píše v brilantním článku Raphael Behr.

 18804

Proč Boris Johnson možná brzy přijde o práci

30. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Na první pohled je Spojené království parlamentní demokracií, kde všeobecné volby rozhodují o tom, kdo se stane premiérem a sestaví vládu.

Taková je alespoň ústavní teorie.

Skutečná praxe britské ústavy je jiná. Jen málo premiérů získává i ztrácí moc ve všeobecných volbách a žádnému se to nepodařilo za posledních téměř 50 let, píše na webu Al Džazíry David Allen Green.

Johnsonovi konzervativci udělali ze Steva Braye celonárodního hrdinu

29. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Steve Bray šest let denodenně demonstruje před britskou Dolní sněmovnou proti brexitu. Johnsonovi konzervativci proti němu schválili zákon, který vešel v platnost  28. června, a ten zakazuje, aby demonstranti v Británii "byli hluční". Londýnská metropolitní policie proto včera Stevu Brayovi zkonfiskovala zesilovače a reproduktory.

Potázalo se to se zlou. Mnoho Britů poukazuje na to, že toto není demokracie, ale Rusko nebo Severní Korea.. Steve Bray se dostal v úterý skoro do všech médií. Na sociálních sítích  vznikla vůči němu vlna sympatií.

Na crowdfundingové stránce se pro něho vybralo 161 000 liber (4,8 milionů Kč)  a míra darů stále stoupá: 

Steve Bray a jeho skupinka stoupenců dál u Dolní sněmovny  s použitím nových zesilovačů zpívá Bye Bye, Boris - policie se dnes neobjevila: 



Kromě trvalého protestu proti brexitu Steve Gray už také léta vstupuje do záběrů britských celostátních televizních stanic, v nichž dělají jejich reportéři reportáže z míst před parlamentem:


 16478

Podle expertních skupin by měl Biden prokázat "politickou odvahu" ohledně návratu k dohodě s Íránem

30. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Více než tucet národních organizací zaslalo prezidentu Bidenovi dopis, v němž ho vyzývají, aby prokázal vůdčí schopnosti a politickou odvahu a zachránil íránskou jadernou dohodu. Podle nich je zarážející, že nechává domácí politiku stát v cestě obnovení rozumné dohody o nešíření jaderných zbraní, míní Ben Armbruster na webu Responsible Statecraft.

30003

Vzteklý, násilnický, bezohledný: Svědectví vykreslilo šokující portrét Donalda Trumpa

29. 6. 2022

čas čtení 6 minut


Svědectví Cassidy Hutchinsonové o tom, jak  prezident Donald Trump chtěl škrtit agenta tajné služby "se velmi výrazně zapíše" do dějin USA, konstatují odborníci

 
Pokusil se škrtit agenta tajné služby. Během záchvatů vzteku házel nádobím. A chtěl odstranit detektory kovů, aby jeho stoupenci mohli pochodovat se zbraněmi a noži.

Na úterním slyšení kongresového výboru, který vyšetřuje loňský útok na americký Kapitol, vyšel najevo překvapivý portrét Donalda Trumpa jako neovladatelného a osobně násilnického prezidenta.

Dokonce i pro zemi - a politický tisk -, která je už dlouho zvyklá na rozbíjení norem za Trumpových let, byl obraz, který se o Trumpovi vyjevil  při překvapivém slyšení, šokem pro systém. Kongresový panel pro vyšetřování 6. ledna 2021 sliboval nová odhalení a nezklamal.

30372

Tisková zpráva

Česká republika ve spravedlivé transformaci propadá. Nesnižuje emise dostatečně rychle a nezapojuje lidi, kritizuje analýza

30. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Analýza platformy Re-set ukazuje, že dosavadní proces spravedlivé transformace v České republice zatím není dostatečný a nenaplňuje své cíle. Hrozí tak, že vynaložené prostředky se minou s potřebami lidí a proces “spravedlivé transformace” v této podobě problémy jen prohloubí.

Rozhovor Britských listů 502. Jak dlouho ještě vydrží Boris Johnson v premiérské funkci?

13. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Série skandálů Borise Johnsona je tak dlouhodobá, tak dramatická a tak rozsáhlá, že není možné se jim nevěnovat v Rozhovoru Britských listů. Johnsonovi se podařilo otřást základními pilíři britské demokracie, často považované za kolébku evropských demokratických systémů. Kromě toho, že Johnson systematicky porušoval zákaz sdružovat se během lockdownů a v premiérském sídle v Downing Street pořádal opakované pitky a mejdany, se nyní, poté, co 41 procent konzervativních poslanců hlasovalo pro jeho odstranění z premiérské funkce, rozhodl deportovat ubožáky, osoby prchající před válkou a propnásledováním, do Rwandy. Chystá se také porušit mezinárodní dohodu, kterou podepsal s Evropskou unií a zahájit obchodní válku proti EU. O šílenci, lháři a podvodníkovi v britské premiérské funkci hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. června 2022.

 18860

56 % amerických muslimů podporuje právo žen na potrat

30. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Zrušením rozsudku Roe vs Wade umožnil Federalistickým spolkem koupenému Nejvyššímu soudu libovolně diktovat ženám, jak nakládat s jejich vlastním tělem. Soudce Samuel Alito tvrdí, že je "racionální" chránit blastocystu, tedy právě oplodněné lidské vajíčko. Nikdo v historii to nepovažoval za racionální. Možná to považovali za doktrinářsky rozumné, pokud byli věřící. Udělejme anketu mezi vědci, zda je to racionální. Je to vlastně vnucování katolické a evangelikánské teologie racionálním lidem, kteří tuto teologii odmítají, což porušuje první dodatek, protože se rozhodnutí Nejvyššího soudu zakládá na náboženství, píše Juan Cole.

Rozhovor Britských listů 501. Způsobí Fialova vláda zanedbáním pomoci občanům vládu populistické ultrapravice?

12. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jsme ve válce. Je mimořádná situace. Česká republika má inflaci 16 procent a obyvatelstvo celé Evropy trpí drastickým zvýšením cen potravin a energií. Co dělá Fialova vláda? Nic moc. Jaké to může mít dopady? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. června 2022.


 16578

Z letopisů Euforie

30. 6. 2022 / Jiří Majzlík

čas čtení 6 minut

Je tomu drahně let, co se z přístavu  poměrně bezpečného světadílu vypravila na širé moře posádka trojstěžníku Euforia s cestujícími, dychtícími poznávat nové obzory, neznámá moře a dosud neprozkoumané pevniny. Na palubě plachetnice se kromě více či méně zkušených námořníků sešla pestrá společnost řemeslníků, hledajících příležitost k uplatnění své dovednosti, selského lidu, hnaného vidinou vlastnictví kousku půdy, obchodníků, rozličných přírodozpytců a věštců, uchvácených vlastní hloubavostí, dámiček i kavalírů, karatelů i studentů. Ti zvlášť byli prodchnuti svým posláním - nezištných předáváním hodnot Euforie zaostalým národům, pokud se na ně cestou narazí.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Ruská agrese na Ukrajině: Další ruské raketové útoky, další nesmyslné zabíjení lidí

29. 6. 2022

čas čtení 9 minut

- Při středečním ruském raketovém útoku na obytný dům v ukrajinském městě Mykolajiv na jihu země zahynuli nejméně tři lidé a pět jich bylo zraněno, uvedly místní úřady, které zahájily záchranné práce pro přeživší.

Starosta Oleksandr Senkevyč uvedl, že město zasáhlo osm raket, a vyzval obyvatele k evakuaci. Uvedl, že budova byla zřejmě zasažena ruskou řízenou střelou X-55.

Fotografie z místa ukázaly kouř valící se ze čtyřpatrové budovy s částečně zničeným horním patrem.

- Zelenskij k neutralizaci ruských lží (že prý vybuchly západní zbraně, které byly umístěny nedaleko obchodního centra, (BBC uvádí, že to je nemožné, protože mezi průmyslovým objektem a obchodním centrem je les a železniční trať) zveřejnil záběr přímého raketového útoku na obchodní centrum:


 18860

Poslední šance Západu vybudovat lepší světový řád

29. 6. 2022

čas čtení 28 minut

Ruská invaze na Ukrajinu potvrdila to, co bylo dlouho zřejmé: Řád založený na pravidlech vytvořený po 2. světové válce je ohrožen zhroucením. Rusko se nespokojí s tím, že je odpovědným účastníkem systému vytvořeného jinými, a stejně tak Čína, která podporovala agresi Moskvy. Obě země chtějí předělat řád tak, aby sloužil jejich autokratickým zájmům. Jak řekl americký prezident Joe Biden v březnu ve Varšavě, Západ nyní čelí "bitvě mezi demokracií a autokracií, mezi svobodou a represí, mezi řádem založeným na pravidlech a řádem ovládaným hrubou silou", napsali Ivo H. Daalder a James M. Lindsay.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Ruští piloti, kteří odpálili rakety na obchodní centrum v Kremenčuku

29. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta


Jsou to piloti z 52. strážního leteckého pluku, patří k vojenské jednotce 33310, Kalužská oblast, Šajkovka

 18871

Dcera kontroverzního britského magnáta českého původu byla odsouzena v USA k dvacetiletému vězení

29. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Ghislaine Maxwellová odsouzena k 20 letům vězení za trestné činy obchodování se sexem

Advokáti Maxwellové usilovali o shovívavost poté, co byla šedesátiletá žena v prosinci v USA odsouzena za pět ze šesti obvinění, kterým čelila.

 

Ghislaine Maxwellová byla v úterý odsouzena v USA k 20 letům vězení v případu obchodování se sexem v New Yorku za to, že pro Jeffreyho Epsteina obstarávala dospívající dívky, které ten sexuálně zneužíval.

Maxwellová je dcerou dávno zemřelého kontroverzního britského tiskového mangáta a podvodníka  Roberta Maxwella, původem Čechoslováka jménem Jan Hoch, který mj. ke konci života vykradl penzijní fond svých zaměstnanců a pak na své jachtě v roce 1991 spáchal sebevraždu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18857

Měla by se Ukrajina dohodnout s Ruskem?

29. 6. 2022

čas čtení 6 minut

Měly by Spojené státy ponížit Rusko – a konkrétně ruského prezidenta Vladimira Putina – kvůli rusko-ukrajinské válce? Mohlo by to vést k eskalaci a novým válkám, ale Spojené státy a NATO si možná budou muset dvakrát rozmyslet, než nabídnou ústupky, upozorňuje Raymond Kuo.

 16879

Turecko zrušilo námitky proti vstupu Finska a Švédska do NATO

29. 6. 2022

čas čtení 3 minuty


V předvečer summitu této vojenské aliance v Madridu bylo na poslední chvíli dosaženo dohody mezi Tureckem, Finskem a Švédskem, která těmto dvěma severským zemím umožní stát se členy NATO.

NATO uvedlo, že trojstranné dohody bylo dosaženo na setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, finského prezidenta Sauliho Niinistöa a švédské premiérky Magdaleny Anderssonové ve španělské metropoli.

 18869

Londýnská policie terorizuje známého demonstranta proti brexitu

28. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Protofašistická vláda Borise Johnsona a jeho šílená ministryně vnitra Priti Patel nechala schválit svými kolaborantskými poslanci zákon zakazující "hlučné" demonstrace!

Tento zákon vešel v platnost dnes, 28. června 2022. Londýnská policie od rána u Dolní sněmovny terorizuje Steva Braye, známého demonstranta proti brexitu.

Dvacet  policistů terorizuje jednoho pokojného demonstranta.

 


Nejnověji mu hrozí zatčením. Tolik demokracie v Británii (JČ):







Rozhovor Britských listů 500. Pětistý Rozhovor Britských listů

10. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Rozhovory Britských listů vysíláme na Regionální televizi a zveřejňujeme je na Britských listech už sedm let. Při příležitosti pětistého rozhovoru jsme se rozhodli tak trochu ohlédnout za jejich historií. Je to těžké, co všechno vybrat z pěti set rozhovorů, ale aspoň jsme se o to pokusili. V každém případě: Rozhovory Britských listů byly na You Tube rozděleny do tematických celků a obsahují bohaté informace od mnoha osobností, interviewovaných za posledních sedm let. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. června 2022.

 18817

Putin potřebuje vleklou válku - Západ mu ji svou bázlivostí poskytuje

28. 6. 2022

čas čtení 6 minut

Nejnovější ruský útok na civilní cíle na Ukrajině, který si vyžádal nejméně 18 mrtvých v nákupním centru v Kremenčuku, daleko od frontové linie, by mohl být interpretován jako vzkaz pro zasedání G7 a NATO, která probíhají v Německu. Jde o poselství, že Rusku je zcela jedno, že Západ odsuzuje jeho zločiny -  Moskva neustoupí. A to se zase může zakládat na ruském přesvědčení - ať už je rozumné, nebo mylné - že z dlouhodobého hlediska válka probíhá ve prospěch Ruska, píše Keir Giles z britského výzkumného centra Chatham House.

 18530

Všichni na světě musejí vědět, že kupovat nebo přepravovat ruskou ropu, udržovat kontakty s ruskými bankami, znamená dávat peníze teroristům

28. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Tento projev je bez pozdravu. Dnešní ruský úder v nákupním centru v Kremenčuku je jedním z nejvzdornějších teroristických útoků v evropské historii.

Poklidné město a obyčejné nákupní centrum.

S ženami, dětmi, obyčejnými civilisty uvnitř.

Před poplachem tam bylo asi 1000 lidí.

Naštěstí, pokud je nám v tuto chvíli známo, mnoha lidem se podařilo včas dostat ven. Byli včas vyvedeni ven, ale uvnitř byli ještě lidé, personál, někteří návštěvníci.

Jen naprosto šílení teroristé, kteří by neměli mít na Zemi místo, mohou na takový objekt útočit raketami.

A to není úder raketou mimo cíl. Jde o promyšlený ruský úder právě na toto nákupní centrum.

Světoví politikové rozhořčeně odsoudili brutální ruský útok na obchodní centrum v Kremenčuku. Počet mrtvých stoupl na 18

28. 6. 2022

čas čtení 15 minut

- Ukrajinské dětství:

Ukrajinská prokuratura v úterý  ráno potvrdila, že po pondělním raketovém útoku na nákupní centrum v Kremenčuku se stále pohřešuje 36 lidí

- Světoví politikové odsoudili "odporný" ruský útok

Vedoucí politikové z celého světa se v souvislosti s rostoucím mezinárodním rozhořčením nad útokem na nákupní středisko v Kremenčuku označili tento útok za válečný zločin.

Vedoucí představitelé skupiny G7 ve společném prohlášení odsoudili "odporný útok" a konstatovali, že útoky zaměřené na civilisty jsou "válečným zločinem".
 
Konstatovali: "Jednotně s Ukrajinou truchlíme nad nevinnými oběťmi tohoto brutálního útoku. Nevybíravé útoky na nevinné civilisty představují válečný zločin. Ruský prezident Putin a odpovědné osoby budou pohnány k odpovědnosti. Dnes jsme zdůraznili naši neochvějnou podporu Ukrajině tváří v tvář ruské agresi, neoprávněné válce podle vlastního výběru, která zuří již 124 dní."

Uvedli, že budou "pokračovat v poskytování finanční, humanitární i vojenské podpory Ukrajině, a to tak dlouho, jak to bude nutné".

"Nepřestaneme, dokud Rusko neukončí svou krutou a nesmyslnou válku proti Ukrajině."

- Samostatně francouzský prezident Emmanuel Macron označil útok za "ohavnost" a prohlásil: "Sdílíme bolest rodin obětí a hněv tváří v tvář takovému zvěrstvu. Ruský lid musí vidět pravdu:"


- Počet mrtvých v Kremenčuku stoupl na 18,uvádějí ukrajinští činitelé

Počet obětí ruského raketového útoku na přeplněné nákupní středisko v centru města Kremenčuk se podle ukrajinských představitelů zvýšil na 18 osob.

Pátrací a záchranné operace pokračují i v úterý ráno, kdy dělníci rozebírají poškozené stavební konstrukce a hledají osoby, které mohou být stále uvězněny spadlými troskami.

Ukrajinská státní záchranná služba poskytla kolem sedmé hodiny ranní místního času aktuální informace, v nichž potvrdila, že při útoku zemřelo 18 lidí, včetně jedné osoby, která svým zraněním v nemocnici podlehla.

Dalších 59 lidí vyhledalo lékařskou pomoc a 25 bylo přijato na jednotku intenzivní péče v nemocnici v Kremenčuku.

Do záchranných prací se zapojilo celkem 440 lidí (včetně 14 psychologů) a 70 jednotek.



V kamionu v Texasu bylo nalezeno 46 mrtvých imigrantů

28. 6. 2022

čas čtení 3 minuty



Kamion byl nalezen vedle železničních kolejí v jihozápadní části města San Antonio, informovala místní média.


 
Čtyřicet šest lidí bylo nalezeno mrtvých a 16 dalších bylo převezeno do nemocnice poté, co byli v pondělí nalezeni uvnitř tahače s návěsem na odlehlé zadní silnici v jihozápadním San Antoniu, uvedly texaské úřady.

Zřejmě to byla nejvražednější tragédie mezi tisíci mrtvými, kteří se v posledních desetiletích pokusili překročit hranice USA z Mexika.

Podle policejního šéfa Williama McManuse byl v pondělí krátce před šestou hodinou večerní na místo upozorněn pracovník městské policie, který telefonoval o pomoc. Policisté po  příjezdu našli před přívěsem mrtvolu na zemi a částečně otevřená vrata do přívěsu, uvedl.

 18207

Ještě k projevu u premiéra Fialy: zvuk dobrý, některé tóny falešné

28. 6. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

 
Pokud předseda vlády vyhlásí "mimořádný" projev, který dostane pozornost v hlavním vysílacím čase veřejnoprávní stanice, počítám, že je potřeba brát naprosto vážně každé jeho slovo. Petr Fiala to navíc se slovy umí - usiluje o precizní volby slov, což ovšem neznamená, že řekne vše jasně a jednoznačně. Pokud chce něco nedopovědět nebo jen naznačit, učiní tak.

Je též potřeba poznamenat, že o mimořádnou mediální pozornost (kterou dostal) požádal v době, kdy hnutí STAN, součást vládní koalice, stíhá jeden karambol za druhým a určité odvedení pozornosti bokem je i pro celou koalici úlevou. A přesto že v dalším textu spíše kritizuju, považuju celkově projev za dobrý; je úlevné po osmi letech utrpení s blábolivým chaotem poslouchat korektně a přesně formulujícího intelektuála.


 18868

O pravidlech, které je hanba nejen dodržovat, ale vůbec o nich mluvit (a už vůbec ne v Litomyšli 1. 7. 2022)

28. 6. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Věnováno skvělé fotografce paní V., která však právě proto nefotí… “

Když v posledních měsících slyším slovo pravidla a její dodržování, v ČR obzvláště, dávám se do obrovského smíchu. Vyžadujeme přísná pravidla plnění jen po lumpenproletariátu. Pro lumpenburžoazii (K. Kosík) a jejich sluhy však nic neplatí. Avšak ani EU není tohoto bacilu ušetřena.

 18867

Prezident z Dykovky

28. 6. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

Tak se v českém slangu občas říká známé Dykově ulici, jejíž vznik je spojen s rozvojem města Královské Vinohrady na samém počátku dvacátého století. A také není žádným tajemstvím, že byla pojmenována po známém českém spisovateli, básníkovi, novináři a politikovi Viktoru Dykovi (1877-1931), který zde v letech 1904-1931 v domě č.p. 1118 žil a tvořil. Ale nebyl jediným politikem, který v této ulici žil. V roce 1911 se sem do domu č.p. 543/31 se svou ženou Marií přistěhoval Emil Hácha, který v té době působil jako právník.

Odtud se po první světové válce odstěhovali do nárožního domu č.p. 452/2a v ulici Na Slupi a Horské, kde bydleli až do počátku třicátých let. To už Hácha pracoval jako předseda Nejvyššího správního soudu. Poté se odstěhovali do Střešovic a odtud to byl už jen kousek na Pražský hrad, kde působil jako prezident Česko-Slovenské republiky a státní prezident protektorátu. A právě v těchto dnech, se na českých knihkupeckých pultech z důvodu velkého čtenářského ohlasu na beznadějně vyprodané první vydání knihy Prezident lidskosti: Životní příběh Emila Háchy objevil její dotisk. Autorem této knihy je Vít Machálek.

 17738

POZNAMKA NA OKRAJ:

Jako vždy: Němci jsou vinni! neboli Která Ostpolitik, prosím?

28. 6. 2022 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Do Britských listů jsem už dlouho nenapsal žádné komentáře, ale zdánlivě obsáhle znalostmi nabité řádky Karla Dolejšího (Viz.: https://blisty.cz/art/108668-spinave-tajemstvi-ostpolitik.html) mě vyzývají k napsání krátkého prohlášení.

Samozřejmě, že pro Dolejšího byla základem všeho zla německá Ostpolitik, při tom ale, širokými tahy vysvětlováno, asi něco zapomněl:

 18389

dTest: Nastane definitivní konec telešmejdů?

28. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

 

1. červenec 2022 - od tohoto data by už telešmejdi neměli spotřebitelům volat. V plnou účinnost vstoupí zákaz marketingové reklamy nebo jiných obdobných nabídek prostřednictvím sítí nebo služeb elektronických komunikací účastníkům z veřejných seznamů účastníků. dTest se podíval na další okolnosti tohoto zákazu.


Zazvoní telefon a po přihlášení se ozve: „Dobrý den, slyšíme se dobře?“ Tak se stále ještě začíná většina nevyžádaných hovorů telešmejdů. Očekávají, že volaný odpoví ANO, což psychologicky podpoří jeho ochotu naslouchat nabídce, kterou jinak nečeká. Pokud se volaný zeptá na to, kde volající vzal jeho telefonní číslo, následuje obvykle odpověď: „Vaše telefonní číslo bylo náhodně vygenerováno.“ Tento postup už po 1. červenci 2022 nebude dovolený v případě marketingové reklamy nebo jiných obdobných nabídek a může za něj být udělena pokuta ve výši až 50 milionů korun. Ke konci června 2022 totiž skončí přechodné období, během kterého telemarketingové společnosti ještě mohly kontaktovat účastníky za účelem marketingu bez jejich předchozího souhlasu.

 18794

Historik: Ruský útok proti Ukrajině není sešupem ani k první, ani k druhé světové válce

27. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Historik říká, abyste nesrovnávali invazi na Ukrajinu s jeho knihou o první světové válce

Autor bestselleru Náměsíčníci, o posledních měsících předcházejících první světové válce,  který je v Německu hojně čten, upozorňuje, že analogie s rokem 1914 je chybná


Přední historik zabývající se vypuknutím první světové války vyzval obdivovatele jeho díla z řad německé politické elity, aby přestali srovnávat jeho dílo s ruskou agresí na Ukrajině, a varoval, že jakékoli paralely mezi lety 1914 a 2022 jsou chybné.

Velitelem raketového útoku na nákupní středisko v Kremenčuku byl Oleg Timošin

27. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta


Velitelem raketového úderu proti civilnímu nákupnímu středisku v Kremenčuku byl plukovník Oleg Timošin, velitem 52. leteckého pluku Ruské federace.

Rusko zaútočilo na nákupní středisko v Kremenčuku, bylo v něm tisíc lidí

27. 6. 2022

čas čtení 8 minut

Záběry útoku na nákupní středisko a prachu a chaosu uvnitř:


- Francouzské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že Rusko se musí zodpovídat ze smrtícího raketového úderu na rušné nákupní centrum v Kremenčuku, při kterém zahynulo nejméně 13 osob a 56 bylo zraněno, informuje agentura Reuters.

"Rusko se musí za tyto činy zodpovídat. Francie podporuje boj proti beztrestnosti na Ukrajině," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí v prohlášení.

- Dmytro Lunin, gubernátor centrální Poltavské oblasti, nyní na Telegramu aktualizoval počet obětí ruského raketového útoku na obchodní centrum v Kremenčuku na 13 lidí.

- Ruský raketový útok zasáhl přeplněné nákupní centrum v centru ukrajinského města Kremenčuk.

Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře, řekl, že probíhá záchranná operace a devět zraněných je ve vážném stavu.

- Celý svět by měl vidět ruské zločiny:


V Kremenčuku se nachází největší ukrajinská ropná rafinerie a stojí na břehu řeky Dněpr. Město slouží jako správní centrum Kremenčukského okresu v Poltavské oblasti.

- Rusko je hanbou lidstva a musí čelit následkům. Reakcí musí být víc těžkých zbraní pro Ukrajinu, více sankcí proti Rusku a více podniků opouštějících Rusko, píše Dmytro Kuleba,  ukrajinský ministr zahraničí:


- V Lysyčansku zahynulo nejméně 8 civilistů


Ruský raketový útok zabil v Lysyčansku nejméně osm civilistů a 21 jich zranil, informuje agentura Reuters.

"Dnes, když si civilní lidé nabírali vodu z vodní nádrže, Rusové na dav zamířili," uvedl na Telegramu Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti.


- Třináctiletá Nasťa byla usmrcena ruskou střelou v Lysyčansku. Přivážela na kole jídlo rodině, takže přežívali. Avšak 21. června se nevrátila domů. Její teta pláče, protože dítě muselo být pohřbeno "jako pes" na dvoře.

 

 17360

Všichni se tu usmažíme

27. 6. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 2 minuty

 

Když loni média vykreslovala, jak v Asii kvůli vedru padají z oblohy mrtví ptáci, netušili jsme, že bude hůř. V jižní Evropě je už teď v červnu takové horko, že se ptačí mláďata vaří k smrti přímo ve hnízdech. S nadsázkou by se dalo říci, že není nouze o španělské ptáčky. Jenže pokud to takhle půjde dál, na roštu klimatických změn se budou za pár let smažit naše děti.

 16578

Myšlenky ke Dni památky obětí komunistického režimu

27. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

27. červen, výročí popravy Milady Horákové, Jana Buchala, Oldřicha Pecla a také Záviše Kalandry, je Den památky obětí komunistického režimu. Myslím, že v této souvislosti je třeba zdůraznit jednu klíčovou věc. V demokratické společnosti, např. USA, dochází k justičním omylům, dokonce i systémovým, nicméně policie i soudy nejsou v rukou jedné mafie, která ovládá navíc školství, tisk, průmysl, armádu, prostě všechno.

 16578

Vyvažování

27. 6. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta



Kdysi, na počátku 90. let, jsem seděl s básníkem p. Jiřím Žáčkem v Praze na pivě. Prostě jsem se s ním chtěl sejít, zeptat se ho na poezii, obecně na jeho názory. Oslovil jsem ho a on mi, jako skoro ještě holobrádkovi, kupodivu nedal košem. Dokonce mi přátelsky přetřídil pár mých veršovánek na hromádku líbí a líbí míň.

 18865

Británie: Mladí univerzitní učitelé nemají na jídlo a žádají své univerzity o založení potravinových bank

27. 6. 2022

čas čtení 5 minut



Mladí akademičtí pracovníci a pomocní pracovníci na univerzitě v Leedsu se ocitli na hranici chudoby v důsledku krize životních nákladů v Británii.

Zaměstnanci žádají univerzity o zřízení potravinových bank, protože si nemohou dovolit pořádně se najíst.


S rostoucími cenami potravin a energií se podle vysokoškolských odborů (UCU)  ocitají mladí akademičtí pracovníci, kteří vyučují na základě příležitostných smluv, a špatně placení pomocní pracovníci, jako jsou vrátní a uklízečky, na hranici chudoby.

"Tati, povídej mi pohádku. Všechny strašidelné pohádky končí dobře. "

27. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

"Nejúžasnější chvíle je, když si myslíš, že zemřeš, ale jsi naživu, to je nádhera."


 
Roman, zástupce hasičů, Charkovská centrální požární stanice.

Tedy opravdu, Putine,  opravdu, do prdele,  Putin. Proč, proboha: Víte, jako proč?

Roman je zástupce hasičů na této charkovské požární stanici. Po měsících ruského bombardování leží jeho město v troskách.

A s ním i životy mnoha jeho obyvatel.

Stařec: Nikomu jsme nic zlého neudělali. Proč nás napadli? Nerozumím tomu. Bojím se tu zůstat.

To byl můj oblíbený hrnek.

Promarněná šance. Ekologické organizace kritizují mizivé investice do biodiverzity z Národního plánu obnovy

27. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Na méně než jedno procento odhadují experti z konsorcia ekologických organizací investice do biodiverzity z Národních plánů obnovy v devíti středo- a východoevropských zemí. Přestože evropský nástroj pro obnovu a odolnost měl být především “zelený”, v některých zemích jsou z něj financovány přírodě škodlivé projekty. Jinde jde spíše o konkrétní nastavení dotací, které navzdory proklamacím či dobrým úmyslům nevedou k posílení biodiverzity.

 18815

Hospodaření OSBL za květen 2022

7. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

V květnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 981.49 výdaje byly  44 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 31 080.96 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18267