Ruská agrese na Ukrajině: Scholz požaduje ukončení "nepředstavitelné krutosti" invaze, Macron odsoudil ruské "barbarství"

16. 6. 2022

čas čtení 8 minut

 
- Scholz: Ruská "nepředstavitelně krutá" válka na Ukrajině musí skončit


Německý kancléř Olaf Scholz během návštěvy města Irpin na Kyjevském předměstí s dalšími evropskými představiteli prohlásil, že ruská válka "nepředstavitelné krutosti" a "nesmyslného násilí" na Ukrajině musí skončit.

Stejně jako Buča se Irpin stal symbolem "krutosti" ruské války na Ukrajině, napsal Scholz na Twitteru.

Brutální destrukce v tomto městě je mementem - tato válka musí skončit.


Scholz ve čtvrtek  přijel do Kyjeva ve snaze obnovit důvěru mezi Německem a Ukrajino, která v poslední době poklesla  kvůli opakovaným sporům o nedodané zbraně, které Scholz slíbil Ukrajině.

Německým médiím to Scholz řekl cestou do ukrajinského hlavního města:

    Chceme projevit nejen solidaritu, ale také ujistit, že pomoc, kterou organizujeme - finanční, humanitární, ale také, pokud jde o zbraně - bude pokračovat. A že v ní budeme pokračovat tak dlouho, dokud to bude nutné pro boj Ukrajiny na obranu proti Moskvě.

 18556

Putin má blíže k Hitlerovi než k Brežněvovi

16. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Mnozí, kteří nyní argumentují, že by Ukrajina a Západ měly udělat ústupky Moskvě a tím ukončit válku, vycházejí z falešného předpokladu, že Vladimir Putin je "racionální darebák" jako Leonid Brežněv a další sovětští vůdci, s nimiž Západ často vyjednával, upozorňuje Alexandr Skobov.

 16510

Stínové boxování v Británii i v Česku? Stejně jako Trumpova zeď je i Johnsonova deportace uprchlíků do Rwandy jen metaforou

16. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Uprostřed obrovské kontroverze ohledně snah Johnsonovy vlády deportovat uprchlíky a žadatele o azyl do Rwandy - což se nedaří - publikovala komentátorka Marina Hyde brilantní analýzu o tom, jak podvodnická, populistická vláda Borise Johnsona nedělá vlastně nic - jen se snaží lidi naštvat. 


Není to tak trochu podobné dnes i v Česku? S nesmyslnými kulturními válkami ohledně snah nepovolit sňatky homosexuálů, při nesmyslných návrzích zprivatizovat Budvar "a všechno", s neposkytováním řádného ubytování ukrajinským uprchlíkům a dalšími ideologickými excesy vládní koalice - která podobně jako Boris Johnson také vlastně nedělá nic... Nebo nic věcného a rozumného... (JČ) 

Rozhovor Britských listů 502. Jak dlouho ještě vydrží Boris Johnson v premiérské funkci?

13. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Série skandálů Borise Johnsona je tak dlouhodobá, tak dramatická a tak rozsáhlá, že není možné se jim nevěnovat v Rozhovoru Britských listů. Johnsonovi se podařilo otřást základními pilíři britské demokracie, často považované za kolébku evropských demokratických systémů. Kromě toho, že Johnson systematicky porušoval zákaz sdružovat se během lockdownů a v premiérském sídle v Downing Street pořádal opakované pitky a mejdany, se nyní, poté, co 41 procent konzervativních poslanců hlasovalo pro jeho odstranění z premiérské funkce, rozhodl deportovat ubožáky, osoby prchající před válkou a propnásledováním, do Rwandy. Chystá se také porušit mezinárodní dohodu, kterou podepsal s Evropskou unií a zahájit obchodní válku proti EU. O šílenci, lháři a podvodníkovi v britské premiérské funkci hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. června 2022.

 18381

Rusko: Regionální elity se připravují na rozpad státu

16. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Čím déle bude Putinova válka na Ukrajině pokračovat bez nějakého vítězství, tím je pravděpodobnější, že se Ruská federace rozpadne - nejen proto, že Moskva ztratí schopnost kontrolovat situaci, ale také proto, že elity v regionech se budou snažit získat pozici, z níž by mohly využít postruské budoucnosti, říká Semjon Arcyševskij.

 17022

Nechci, ale musím..

Budvar!

16. 6. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Fakticky je to bezvýznamný spin, který akorát odvádí pozornost od podstatného, ale umožňuje trošku srozumitelné ekonomické osvěty, a to si nenechám ujít. Prosím, dávám úplně stranou sentimenty, jako že "rodinné stříbro", "staletá tradice", "slepice co snáší zlatá vejce", nebo "Američané to koupí a hned zavřou". Nicméně si neodpustím rýpnutí: pokud tolik slzíme po rodinném stříbru, proč jsme teda vůbec v roce 1989 cinkali v té zimě na náměstích? Jsme mohli všecko nechat ve státních rukou, ne? To by bylo rodinného stříbra a slepic a zlatých vajec, to bychom byli všichni bohatí! Budvar podle dostupných informací vydělává něco okolo 300 mil. Kč před zdaněním, řekněme 250 mil. po zdanění. Jenomže tohle vůbec nic neříká o skutečnosti, kolik je schopna firma odvádět (přes dividendy) do státního rozpočtu, a KOLIK SKUTEČNĚ ODVÁDÍ. Rostislav Kocman poukázal, že od roku 2018 zřejmě Budvar do rozpočtu neodvedl ani korunu... jak to, proč?

Rozhovor Britských listů 501. Způsobí Fialova vláda zanedbáním pomoci občanům vládu populistické ultrapravice?

12. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jsme ve válce. Je mimořádná situace. Česká republika má inflaci 16 procent a obyvatelstvo celé Evropy trpí drastickým zvýšením cen potravin a energií. Co dělá Fialova vláda? Nic moc. Jaké to může mít dopady? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. června 2022.


 16524

Spravedlnost pro Ukrajinu zastínily obavy o životní náklady, ukázal průzkum veřejného mínění

16. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Průzkum v 10 evropských zemích a v Británii ukazuje, že respondenti upřednostňují ukončení konfliktu před vyvozením odpovědnosti vůči Rusku

Jednota Evropy v otázce války na Ukrajině je ohrožena, protože pozornost veřejnosti se stále více přesouvá z bojiště na obavy o životní náklady, naznačuje průzkum veřejného mínění v 10 evropských zemích, přičemž se prohlubují rozdíly mezi voliči, kteří si přejí rychlé ukončení konfliktu, a těmi, kteří chtějí potrestat Rusko.

 18777

USA, Británie plánují další dodávky zbraní na Ukrajinu

16. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Spojené státy očekávají další západní dodávky zbraní Ukrajině. Země stojí "před rozhodujícím okamžikem na bojišti", řekl americký ministr obrany Lloyd Austin na začátku setkání 45 zemí takzvané Kontaktní skupiny pro Ukrajinu v sídle NATO v Bruselu. 

USA pošlou na pomoc Ukrajině v Donbasu zbrojní pomoc v hodnotě 1 miliardy dolarů, říká Biden

15. 6. 2022

čas čtení 7 minut


- V Severodoněcku uvízly tisíce civilistů, zásoby vody se tenčí, varuje OSN

Tisíce civilistů, včetně žen, dětí a starých lidí, jsou uvězněny v bojujícím ukrajinském městě Severodoněck s klesajícími zásobami potravin, čisté vody, hygienických zařízení a elektřiny.

V bunkrech pod chemickou továrnou Azot ve městě vzniká naléhavá situace, řekl mluvčí úřadu OSN pro humanitární záležitosti Saviano Abreu.

Abreu uvedl: "Nedostatek vody a hygienických zařízení je velkým problémem. Je to pro nás velká starost, protože lidé bez vody nemohou dlouho přežít. Hrozí také vyčerpání potravin a zdravotnických služeb.

Obě strany konfliktu mají podle mezinárodního humanitárního práva povinnost chránit civilní obyvatelstvo.

Samostatně šéf vojenské správy v Severodoněcku Roman Vlasenko řekl CNN, že více než 500 civilistů, kteří se ukrývají pod továrnou Azot, nedostalo zásoby již dva týdny.

Vlasenko uvedl: "Pokud bude existovat humanitární koridor, věřím, že lidé jsou připraveni Azot opustit

- Igor Denisov, bývalý kapitán ruské fotbalové reprezentace, vyzval Vladimira Putina, aby  válku na Ukrajině ukončil


 18051

Německo zachraňuje Gazprom Germania – a Rusko omezuje dodávky

16. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Německo zachraňuje Gazprom Germania před bankrotem miliardovými půjčkami. Firma by měla zůstat déle pod německou kontrolou – a do Ruska by neměly proudit žádné peníze. Moskva zároveň snižuje množství plynu dodávaného na západ přes Nord Stream 1, upozorňuje Philipp Vetter.

 16478

Co stojí za Bidenovými kritickými poznámkami o Zelenském?

16. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Americký prezident Joe Biden obvinil svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského, že nebral varování před ruským útokem dostatečně vážně. Jak věrohodné je toto prohlášení? A proč teď Biden toto obvinění vznáší?, ptá Daniel Friedrich Sturm.

30778

Názor přesvědčeného katolíka

Manželství pro všechny?

16. 6. 2022 / Vít Kučík

čas čtení 9 minut

Můj bigotně-katolický vkus měl vždy slabost pro církevní velkolepost, nádheru a přepych. To, co spolehlivě šokuje a znechucuje současnou profánní společnost, ve slavných 90. letech nejpřihodněji vystihl jeden známý: "Mluvil jsem s farníky jedné bavorské obce, kteří svému faráři koupili nový Mercedes. 'Proč zrovna drahý Mercedes?! Nestačil by obyčejný Volkswagen? Neměl by církevní hodnostář vyzařovat spíše skromnost a chudobu?' 'Ale vůbec ne, ' oni na to, 'MY bychom nesnesli, aby NÁŠ farář nejezdil v tom nejlepším autě, které si můžeme jako farnost dovolit. Aby NÁŠ kostel neměl nejlepší fasádu, střechu a liturgické náčiní z pravého zlata. Aby NAŠE církev měla něco stejného nebo nedejbože ještě horšího, než máme my sami, protože to odráží hodnotu, jakou ji v našem životě dáváme!'". Což krasně vystihuje středověký vztah lidí ke SVÉ Církvi, důvod jejího zlata a pompéznosti, který se pokusili strhat nejdříve revolucionáři luteránští a posléze revolucionáři rudí, takže onen důvod zapadl v zapomění a byl překryt účelovými konspiračními zkazkami o hamižných prelátech a třídním boji.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 18778

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina dostala ze Západu jen 10 procent zbraní, o něž žádá

15. 6. 2022

čas čtení 9 minut

 - Míra zkázy, kterou jsem viděla v Žytomyru, byla nepředstavitelná. Válka má zdrcující dopad na životy dětí. Žádné dítě nesmí vidět nebo zažívat takovéto utrpení, píše Afshan Khan, regionální ředitelka Dětského fondu OSN (Unicef) pro Evropu a Střední Asii.


- Ukrajinská náměstkyně  ministra obrany  Hanna Maljarová sděluje, že její země obdržela od západních spojenců pouze 10 % zbraní, o které žádá, a varuje, že pokud tyto země nezvýší svou podporu, Ukrajina válku s Ruskem prohraje.

Hanna Maljarová v úterním televizním vystoupení zopakovala prosbu, kterou pravidelně vyslovuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, aby USA, Velká Británie, evropští a další světoví spojenci poslali více vojenské pomoci.

"Z toho, co jsme řekli, že potřebujeme, jsme dostali asi 10 %. Bez ohledu na to, jak moc se Ukrajina snaží, bez ohledu na to, jak profesionální je naše armáda, bez pomoci západních partnerů nebudeme schopni tuto válku vyhrát."

Maljarová řekla, že pro tyto dodávky je třeba stanovit "jasný časový rámec", protože každé zpoždění znamená riziko, že další území padne do ruských rukou:

"Musíme znát jasné termíny, protože každý den zpoždění znamená, že jde o životy ukrajinských vojáků a civilistů. Nemůžeme čekat příliš dlouho, protože situace je velmi složitá."

Zelenskij označil postup Ruska v donbaské oblasti za "děsivý" a obává se, že ruské jednotky jsou připraveny ovládnout celou Luhanskou oblast.

Již dříve znovu apeloval na poskytnutí těžkých zbraní ze Západu a kritizoval "zdrženlivé chování" některých evropských představitelů, které podle něj "velmi zpomalilo dodávky zbraní".

V rozhovoru s dánskými novináři během online brífinku řekl:

"Jsem vděčný za to, co přichází, ale musí to přijít rychleji. Rusko má stokrát více vybavení a zbraní. Pokud nedojde ke zrychlení dodávek zbraní, nastane stagnace... lidé budou dál umírat. Pokud dostaneme zbraně, budeme postupovat vpřed."

Soud nařídil českým ministerstvům zavést efektivní opatření k snížení skleníkových emisí

15. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16578

Budvar a svazácké teze

15. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Západní pragmatismus se dívá na výsledky a na to, co funguje. Samotná ideologická teze, které nota bene odporuje realita, je v tomto pohledu na svět směšná. Václav Klaus st. kdysi razil různé ideologické teze tohoto typu, jednou z nich bylo, že stát nemůže podnikat, neboť je automaticky špatný hospodář. Je to stejně pitomá teze jako představa, že soukromé podnikání vždy vede k vykořisťování a sociální hrůze. Klaus nepředstavoval nic jiného než svazáckou tezovitost oblečenou do vnějšího hávu thatcherismu. 

 18817

Rekordní emise metanu v ruském uhelném dole

15. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Šlo o zřejmě největší kdy zaznamenaný únik metanu do ovzduší

Z dolu Raspadskaja se v  letos lednu uvolňovalo asi 90 tun metanu za hodinu

 

V jednom uhelném dole  v Rusku byl zjištěn pravděpodobně největší únik metanu na světě, množství odpovídající emisím CO2 z pěti uhelných elektráren.

Podle údajů společnosti GHGSat, která se zabývá komerčním satelitním monitorováním a sídlí v Kanadě, se v lednu, kdy byl plyn poprvé vystopován až ke svému zdroji, z dolu uvolňovalo přibližně 90 tun metanu za hodinu. Pokud by se toto množství udrželo po dobu jednoho roku, uvolnilo by tolik zemního plynu, že by to stačilo na vytápění  2,4 milionu domácností.

 18856

Tři židle

15. 6. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 

Není to tak dávno, co v pražském Karolinu proběhl letošní 28. ročník přehlídky nejlepších domácích grafik pod názvem Grafika roku. Jednou z vystavovatelek byla i známá česká výtvarnice, absolventka pražské UMPRUM a magisterského programu na École des Beaux – arts v Paříži a současně i držitelka prestižní Ceny Vladimíra Boudníka pro rok 2021, Tereza Lochmann, která zde mimo jiné vystavila i soubor prostorových objektů s názvem Živé židle. Jedna představovala člověka, druhá zvíře, a ta třetí rostlinu.

Paní Lochmann, jak se vlastně zrodila vaše myšlenka na vytvoření těchto tří židlí?

 16447

Lidé, kteří se nakazili covidem v první vlně, nezískávají žádnou další imunitu od omikronu

15. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Studie trojnásobně očkovaných osob rovněž zjistila, že infekce omikronem jen málo snižuje pravděpodobnost opětovného nakažení touto variantou

Lidé, kteří se nakazili covidem během první vlny pandemie, nezískají žádnou další imunitu, pokud se následně nakazí omikronem, uvádí studie třikrát očkovaných osob.

Odborníci sdělují, že zatímco tři dávky vakcíny proti covidu pomáhají chránit jedince před závažnými následky v případě, že budou nakaženi omikronem, jejich imunitní reakce nebude posílena následnou nákazou omikronem, pokud prodělali covid v první vlně.

 16518

Koronavirus: ČR zatím v pohodě, ale na jak dlouho? V Británii vzniká nová vlna nákazy novými nebezpečnějšími subvariantami

15. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Británie je na začátku nové vlny covidu, kterou pohání varianty BA.4 a BA.5, naznačují data

Pokud jste si mysleli, že covid-19 skončil, není tomu tak. První známky naznačují, že Británie je zřejmě na začátku nové vlny infekcí vyvolaných variantami covidu  BA.4 a BA.5 - nové údaje naznačují, že tyto varianty se mohly vyvinout tak, že se zase snaží infikovat plicní tkáň, což by je mohlo učinit nebezpečnějšími.

Co tedy můžeme očekávat v následujících týdnech a měsících?

Evropský soud pro lidská práva na poslední chvíli dramaticky zakázal deportaci uprchlíků z Británie do Rwandy

15. 6. 2022

čas čtení 9 minut

Johnsonova britská "vláda" chtěla v úterý večer zahájit deportaci uprchlíků, kteří do Británie připluli přes kanál La Manche, do Rwandy, země, která, jak v úterý upozornila reportáž Channel 4 News, drsně porušuje lidská práva:



Právníkům se však na poslední chvíli podařilo dosáhnout u Evropského soudu pro lidská práva rozhodnutí, jímž tento soud let do Rwandy s možná už jen asi dvěma uprchlíky (deportaci ostatních už předtím soudy vyloučily) na poslední chvíli zakázal.

Boris Johnson však podle listu The Times naznačil, že Británie zruší svů podpis pod evropskou úmluvou o lidských právech (kterou v roce 1950 inicioval Winston Churchill):





 18530

Kyjev zpřetrhává poslední smluvní svazky s Ruskem

15. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Jak ruská invaze na Ukrajinu pokračuje, ukrajinské úřady přistupují k vypovězení posledních právních vazeb mezi Kyjevem a Moskvou, přičemž ukrajinská vláda vypověděla další dvě dohody v rámci Společenství nezávislých států (SNS) a prezident Volodymyr Zelenskij vyzval k zavedení vízového režimu s Ruskou federací.

Rozhovor Britských listů 500. Pětistý Rozhovor Britských listů

10. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Rozhovory Britských listů vysíláme na Regionální televizi a zveřejňujeme je na Britských listech už sedm let. Při příležitosti pětistého rozhovoru jsme se rozhodli tak trochu ohlédnout za jejich historií. Je to těžké, co všechno vybrat z pěti set rozhovorů, ale aspoň jsme se o to pokusili. V každém případě: Rozhovory Britských listů byly na You Tube rozděleny do tematických celků a obsahují bohaté informace od mnoha osobností, interviewovaných za posledních sedm let. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. června 2022.

 18653

V Rusku vzniká "strana dlouhé války"

15. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Válečná strana v Moskvě, která očekávala, že rychle a snadno vyhraje válku na Ukrajině, a tudíž z toho bude mít prospěch, se nyní snaží zjistit, jaké výhody včetně získání většího majetku pro své členy může vyzískat z vleklého konfliktu, napsal Leonid Něvzlin.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18839

Jak si západní společnosti pojišťují návrat do Ruska

15. 6. 2022

čas čtení 6 minut

Ať už z přesvědčení nebo z důvodu kultivace image: Stovky západních společností oznámily, že opouštějí Rusko. Jak ale nyní zasvěcenci odhalují, většina z nich si zajistila velkorysé právo zpětného odkupu. Otázkou zůstává, jakou má tato možnost skutečnou cenu, upozorňuje Eduard Steiner.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: oběti bitvy u Severodoněcku jsou "děsivé", říká Zelenskij; v Kyjevské oblasti byl nalezen masový hrob civilistů

14. 6. 2022

čas čtení 12 minut

 

Ukrajinský prezident v nočním projevu přinesl chmurné informace; byly nalezeny mrtvoly civilistů se svázanýma rukama a prostřelenými koleny


- Ukrajina potřebuje více zbraní dlouhého doletu, říká Zelenskij

Ukrajinská armáda má dostatek munice a zbraní, ale potřebuje více zbraní dlouhého doletu, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij dánským novinářům během tiskového brífinku.

Zelenskij řekl:  "Máme dostatek zbraní. To, čeho nemáme dostatek, jsou zbraně, které skutečně zasahují na takovou vzdálenost, jakou potřebujeme, abychom snížili převahu techniky Ruské federace.

Německý ministr obrany mezitím uvedl, že výcvik ukrajinských vojáků na německých houfnicích bude brzy dokončen, což připravuje půdu pro použití těchto zbraní ve válce na Ukrajině.

Západní země slíbily Ukrajině zbraně standardu Nato, ale jejich nasazení si vyžádá čas.

Německo posílá Ukrajině houfnice Panzerhaubitze 2000, které jsou jednou z nejvýkonnějších dělostřeleckých zbraní ve výzbroji Bundeswehru a mohou zasáhnout cíle na vzdálenost 40 km.

Německo se v květnu zavázalo dodat Kyjevu sedm samohybných houfnic a přidat se tak k pěti takovým dělostřeleckým systémům, které slíbilo Nizozemsko.

Ministryně obrany Christine Lambrechtová neuvedla žádné podrobnosti o tom, kdy budou houfnice na Ukrajinu odeslány.

Kyjev potřebuje mimo jiné 1 000 houfnic, 500 tanků a 1 000 bezpilotních letounů, uvedl v pondělí prezidentův poradce Mychajlo Podoljak.


- Papež František říká, že invaze Moskvy na Ukrajinu byla "možná nějak vyprovokována"

V rozhovoru pro jezuitský časopis La Civiltà Cattolica, který byl veden minulý měsíc a zveřejněn v úterý, pontifik odsoudil "krutost a zuřivost ruských vojsk" a zároveň varoval před podle něj pohádkovým vnímáním konfliktu jako boje dobra se zlem.

- Ruská invaze na Ukrajinu způsobí celosvětový nedostatek pšenice po dobu nejméně tří sezón, protože zadrží velkou část ukrajinské úrody na trzích, což vyžene ceny na rekordní úroveň.
 

Rozhovor Britských listů 499. Aby žádný občan nebyl obětí diskriminace

6. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Za Babišovy vlády se zájmy slabších menšin v České republice spíše ignorovaly. Nejen Romů, ale i třeba důchodců či invalidů nebo dětí. Klára Laurenčíková, nově jmenovaná vládní zástupkyně pro lidská práva argumentuje, že ČR má lidskoprávní zákony dobré, jen jejich realizace často kulhá. Potíž je, že ministerstva mají moc, nikoliv ale lidi s expertními znalostmi. Kdežto nevládní sektor má o problémech menšin hluboké a rozsáhlé informace a také má s nimi těsné kontakty, ovšem je frustrován, pokud nefunguje spolupráce s ministerstvy. S Klárou Laurenčíkovou hovoří o těchto věcech Bohumil Kartous. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. června 2022.


 16447

Pozor na to, další vlna covidu se blíží. Zde je návod, jak ji zvládnout

14. 6. 2022

čas čtení 6 minut


Zdá se, že každé tři měsíce dochází k prudkému nárůstu počtu infekcí, ale máme schopnost  tuto vlnu překonat, pokud budeme jednat moudře
 

Roušky a ventilace jsou stále důležitá opatření, která musíme dodržovat
 

S příchodem léta, více než dva roky od vypuknutí pandemie covidu-19, jsou slova "nová vlna" pravděpodobně to poslední, co by kdo chtěl slyšet. Přesto je pravda, že nedávné údaje z Velké Británie (stejně jako údaje z Floridy a dalších míst, včetně ČR) naznačují, že sublinie varianty omikron, BA.4 a BA.5, odstartovaly novou vlnu případů. Vzhledem k tomu, že pandemie již nedominuje ve zprávách tak jako dříve, stojí za to zhodnotit, jak jsme na tom a co je třeba udělat, píše britská profesorka veřejného zdraví Devi Shridhar. 

 16510

Evropská unie bude žalovat britské ministry za porušení mezinárodní dohody o Severním Irsku

14. 6. 2022

čas čtení 6 minut

EU je připravena podniknout právní kroky proti Spojenému království kvůli návrhu zákona o protokolu o Severním Irsku

EU prohlašuje, že o dohodě nebude znovu vyjednávat, a hrozí, že britské ministry požene k soudu za škodlivé jednostranné kroky

 

EU je připravena zahájit právní kroky proti Spojenému království poté, co ministři kontroverzně prohlásili, že zruší dohodu uzavřenou po brexitu  s Evropskou unií o Severním Irsku.

Jde o to, že aby nevznikl znovu v Severním Irsku terorismus, není možné obnovit pevnou ani celní hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která je v Evropské unii.


 18831

Blahoslavený král

14. 6. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 16 minut

 

Myslím, že v současném světě je velmi málo osobností, které by si svými příkladnými skutky v průběhu celého svého života zasloužili blahoslavení, tak jako se to podařilo poslednímu císaři rakouskému, apoštolskému králi uherskému a králi českému Karlu I., jenž jako poslední Habsburk a i potomek z rodu Přemyslovců vládl v letech 1916-1918.

A právě díky jeho příkladnému křesťanskému životu, a též i jeho mírovým snahám, které se prostřednictvím své vlády snažil vždy prosazovat, byl v roce 2004 beatifikován papežem sv. Janem Pavlem II.. U této příležitosti, se každým rokem na zámku v Brandýse nad Labem koná kulturní akce pod názvem „Audience u císaře Karla I.“, ale nejen tato vzpomínková akce mu je zasvěcena. Svou knihu pod názvem : Karel I., s podtitulem Světec a poslední král v Čechách mu věnoval také spisovatel PhDr. Milan Novák.

Pane Nováku, byl právě onen příkladný život tohoto panovníka pro vás tou hlavní inspiraci, která dala vzniknout vaší velmi zajímavé a čtivě psané knize, o něm?

30003

Nejvyšší poradci Trumpovi opakovaně říkali, že tvrzení o volebních podvodech jsou neopodstatněná

14. 6. 2022

čas čtení 7 minut


Slyšení o útoku na americký Kapitol dne 6. ledna 2021: William Barr řekl, že exprezidentova obvinění jsou "nesmysly", zatímco několik poradců ho varovalo, aby o volební noci nevyhlašoval vítězství

Výběrová komise Sněmovny reprezentantů vyšetřující povstání z 6. ledna 2021 v pondělí podrobně zkoumala konspirační teorie, které vedly skupinu příznivců Donalda Trumpa k útoku na Kapitol, a přinesla pro b  usvědčující svědectví tohoto bývalého amerického prezidenta.

 18840

Tisková zpráva:

Moetivi Karavan. Speciální rodinná inscenace v karavanu vás vezme na cestu za domovem

15. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Autorská inscenace Dominiky Špalkové a Báry Ungerové hledá odpověď na otázku, co dělá domov domovem. Originální projekt se odehrává ve speciálně upraveném karavanu, který je zároveň výtvarnou instalací a do nějž se vejde pouze osm diváků. Moetivi Karavan / Expedice k domovu má premiéru v Lubné u Poličky, kde projekt vznikal, už 21. června na den letního slunovratu. Po premiéře se karavan vydá na turné po českých festivalech.

 18837

Španělsko a jižní Francii zasáhla už druhá extrémní vedra v tomto roce

14. 6. 2022

čas čtení 5 minut


Podle odborníků dochází k vlnám veder dříve a častěji, protože teploty dosahují maximálních hodnot, které se běžně zaznamenávají až v červenci nebo srpnu

Španělsko a jižní Francii sužují už druhá extrémní vedra v tomto roce, teploty dosahují hodnot, které se běžně zaznamenávají až v červenci nebo srpnu, a odborníci varují, že letní vlny veder se objevují dříve a častěji.

Francouzská státní meteorologická služba Météo France uvedla, že teploty již  v blízkosti Středozemního moře překročily 35 °C  a od poloviny týdne budou dále stoupat, protože horký vzduch se přesouvá na sever a v některých částech jihozápadu a údolí řeky Rhôny dosáhne teplota  39 °C.

 16780

Francouzské volby: Macronovi centristé by mohli ztratit moc, v parlamentních volbách se prosazují levičáci

14. 6. 2022

čas čtení 5 minut

 

Prezidenta Macrona  čeká nepřehledný souboj, pokud se mu nepodaří získat absolutní většinu ve druhém kole voleb

V prvním kole hlasování si dobře vedla aliance vedená tvrdě levicovou stranou Jeana-Luca Mélenchona.


Nová aliance francouzské levice vyvíjí ve druhém kole parlamentních voleb tlak na uskupení Emmanuela Macrona, který se snaží udržet parlamentní většinu.

Macronovi centristé by ve finále příští neděli mohli přijít o desítky křesel ve francouzském Národním shromáždění poté, co se silně prosadila historická aliance levicových stran, kterou vede tvrdě levicová Francie neohrožená Jeana-Luca Mélenchona se socialisty a zelenými.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruská armáda zničila most v Severodoněcku

13. 6. 2022

čas čtení 15 minut

- Rodina Nedialových se pokusila v březnu uprchnout z Mariupolu. Rusové na ně stříleli. Šestiletá Lisa zemřela okamžitě. Její maminka přišla o obě nohy, ale přežila. Lízina mrtvola zůstala v autě deset dní. Její maminka nemohla ani jít na pohřeb své dcery - lékaři bojovali o její život.

- V Petrohradě: Ty nejsi Petr I. Jsi Adolf II. Propagandistické billboardy v Luhansku s nápisy "Za svět bez nacismu" a "Jsme Rusové, Bůh je s námi!"



 18810

Jsme v háji. Státy a banky neberou klimatickou krizi vážně. Řeší totiž jen několik nadcházejících let

13. 6. 2022

čas čtení 7 minut

foto: současná vedra v USA

Proč si bankéři zacpávajíí uši před "klimatickými blázny", kteří mluví o konci světa?
Chvástání jednoho bankovního investora dává nahlédnout do krátkodobého pohledu bank na ekologickou krizi
"Co se stane s planetou v sedmém roce od nynějška, to je pro náš úvěrový rámec vlastně irelevantní."
 

Pokud si budoucnost pamatuje nějakého firemního padoucha z roku 2022, bude to Stuart Kirk, píše Nick Cohen. Satiricky titulovaný šéf "odpovědného investování" v bance HSBC vypadá přesně: vyholená hlava, přísně zastřižený plnovous, tvrdé, ostré oči. Jako všichni nejlepší padouši jsou i bankéřovy argumenty zákeřně přitažlivé.

"Vždycky se najde nějaký blázen, který mi vypráví o konci světa," řekl na konferenci Financial Times Moral Money  (Morální peníze) - a ani tento název jsem si nevymyslel, píše autor.  "Koho zajímá, že Miami bude za sto let šest metrů pod vodou? Amsterdam je šest metrů pod vodou už celou věčnost a je to opravdu pěkné místo."

 16879

Putin kalkuluje správně: NATO se rozkládá

13. 6. 2022

čas čtení 5 minut


Chybné kroky Západu otevřely cestu ruské invazi. Ukrajinské jednotky nyní bojují o přežití a NATO riskuje další katastrofální selhání


Štít odrazuje nepřítele a znamená odhodlání. Je to také něco, za co se lze schovat, aby se zabránilo válce. Od chvíle, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, používají američtí a evropští politici s různou mírou statečnosti Severoatlantickou alianci k oběma účelům, píše Simon Tisdall.

Summit NATO v Madridu, který se koná tento měsíc, je označován za nejdůležitější  setkání od dob studené války.  Přesto zůstávají obrovské otazníky.

 17962

Překvapivý růst pirátů a oslabení ODS i STAN

13. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Podle nového volebního modelu, zveřejněného v Otázkách V. Moravce v neděli, výrazně oslabila ODS, o 3,5%, a koalice Spolu dokonce o 5%. Konkrétně má ODS 22,5% a Spolu 28,5%. Hnutí Ano ve srovnání s ODS získalo podporu 28% a ve srovnání se Spolu 29,5%. I když Spolu je na tom nyní o poznání hůře než Ano, a to poprvé od podzimních voleb, nelze hovořit o nějakém dramatickém obratu. Určitě nevidíme masivní posun voličů od vlády k opozici.

 18827

Nejstarší kino

13. 6. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 15 minut

O tom, že v Paláci Lucerna, který se nalézá ve Vodičkově ulici, sídlí jedno z nejstarších pražských kin vůbec, ví hezká řádka starousedlíků, ale již málokdo tuší, že tato stavba byla zcela první železobetonovou stavbou v Praze, kterou postavil v letech 1913–17 architekt Václav Havel za spolupráce inženýra Stanislava Bechyně. A už opravdu jenom ti historie znalí, ví, že ve zdejším, čtvrtém patře bydlela se svou rodinou a v prvním patře současně provozovala jeden z nejvyhlášenějších a nejvyhledávanějších módních salonů té doby, excelentní módní návrhářka Hana Podolská, které se také přezdívalo „česká Coco Chanel“. Svou knihu s názvem: Kdo šije u Podolské?, jí zasvětila známá česká spisovatelka, držitelka mnoha autorských prestižních ocenění, Lucie Hlavinková.

Paní Hlavinková, jaká byla ta vaše zcela prvotní myšlenka, která vás přiměla, vytvořit tuto velmi zajímavou a čtivě psanou knihu o této módní ikoně období první republiky a protektorátu?

Nafouknutá bublina kolem Romů s maďarskými pasy splaskla

13. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta

Připomeňme, že to byl Orbánův podvod, ve snaze "získat voliče" mimo území Maďarska. Maďarsko držitelům maďarských pasů nepomáhá a často je odmítá jako "falešné", protože je rozdíl mezi psaním ukrajinských jmen azbukou a latinkou. Hnus.

Připomeňme také, že v Německu se dvojí pasy ukrajinských Romů vůbec neřeší a uprchlíci se tam přijímají bez problému. To jen v ČR vládne institucionální rasismus. (JČ)



 18815

Hospodaření OSBL za květen 2022

7. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

V květnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 981.49 výdaje byly  44 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 31 080.96 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
21470