Nejezte šunku!!

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
I mírná míra konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva. Vyplývá to z dosud největší britské studie těchto rizik.

Britské ministerstvo zdravotnictví a sociální péče upozorňuje, že lidé, kteří konzumují více než 90 gramů červeného nebo zpracovaného masa, by měli svou spotřebu snížit na 70 nebo méně gramů denně, protože to způsobuje rakovinu tlustého střeva. Ministerstvo charakterizuje 90 gramů červeného masa jako "tři tenké plátky hovězího, jehněčího nebo vepřového, každý z nich o velikosti asi 3x5 cm".

 

Zpracované maso jsou párky, slanina a šunka. Typická anglická snídaně, nabízená v britských penzionech, obsahuje dva "typické britské" párky a dva kousky slaniny. Celkem je to 130 gramů.

Pět let trvající studie půl milionu britských mužů a žen, kteří se účastní tzv. projektu britské biobanky, zjistila, že u osob, které denně konzumují cca 76 gramů červeného či zpracovaného masa, vzrostlo riziko rakoviny tlustého střeva o 20 procent ve srovnání s těmi, kteří jedli jen 21 gramů červeného či zpracovaného masa denně.

Riziko rakoviny tlustého střeva stoupá o 20 procent s každým dalším plátkem šunky či slaniny (každý má cca 25 gramů).

Studie také zjistila, že zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva mají osoby, které konzumují více alkoholu. Konzumace vláknin však měla ochranný vliv. V lednu letošního roku také upozornila Světová zdravotnická organizace, že konzumace cereálií také ochraňuje před srdečními chorobami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
17199

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019