Děti bojovníků tzv. Islámského státu čekají návrat svých otců

12. 3. 2019 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 3 minuty

Gruzínský dokumentární film na festivalu Jeden Svět

V březnu v Sýrii zahynul další občan Gruzie, který do Sýrie odešel bojovat za teroristickou organizaci Islámský stát (ISIS). http://rustavi2.ge/ka/news/127642. Pětatřicetiletý Ruslan Tochosashvili patří mezi asi sto občanů Gruzie, kteří odešli do Sýrie (2014) bojovat za Islámský stát. Dosud třetina z nich zahynula.

Tento týden na festivalu dokumentárních filmů Jeden svět bude premiéra filmu „Než se otec vrátí“. Dokumentární film o malém regionu Gruzie Pankisi. https://www.jedensvet.cz/2019/filmy-a-z/37014-nez-se-otec-vrati.

Z Pankisi cesta vede do vysokého průsmyku ke hranicím sousedícího Čečenska. Místní obyvatelé rovněž jsou etničtí Čečenci, gruzínsky se jim říká Kistové https://cs.wikipedia.org/wiki/Kistové . Ze 2000 obyvatel převážná většina praktikuje tradiční https://www.youtube.com/watch?v=vg2etQYKGK8 islám.

Avšak po rozpadu Sovětského svazu, kdy probíhala rusko-čečenská válka (během devadesátých let minulého století), mnoho místních Kistců se uchýlilo k radikálnímu islámu (wahhábismu). K tomu samozřejmě přispěla neschopnost gruzínské vlády vyřešit sociální a ekonomické problémy regionů. Ba naopak centrální vláda Gruzie používá represivní postupy https://civil.ge/archives/272441 na řešení aktuálních problémů https://www.rferl.org/a/georgia-man-dies-pankisi-counterterror-operation/28966664.html

Kraj http://akhmeta.gov.ge/ Achmeta (65 000 obyvatel) https://cs.wikipedia.org/wiki/Achmeta pod který spadá Pankisi, je zkorumpovaný https://www.radiotavisupleba.ge. Patří k nejchudším regionům Gruzie. Novináři a neziskové organizace několikrát veřejně upozorňovali na korupci a zneužití dotačních fondů z EU úředníky tohoto kraje. Pozornosti se nevyhnula ani Česká rozvojová agentura (která v  tomto regionu aktivně pomáhá https://www.radio.cz/cz/rubrika/panorama/cesko-pomaha-v-gruzinskem-tuseti-uz-se-tu-neztratite-a-nezustanete-bez-lekarske-pomoci ).

Před třemi lety gruzínská policie za nepřiměřenou jízdu několikrát pokutovala starostu města Achmeta. Pan starosta jezdil autem původně koupeným českou rozvojovou agenturou. Nové SUV mělo sloužit jako mobilní klinika pro jediného doktora, který horské vesnice dosud objížděl na svém koni. Avšak místo toho byl starosta několikrát chycen ve 150km vzdáleném hlavním městě Tbilisi.


Film vypráví o dětech (rodinách), které čekají na své otce, aby se jim ozvali. Vzdálená komunita vysoko v horách (někdy chybí elektřina a internet) se dozvídá zprávy o svých příbuzných ze Sýrie rychleji než místní úřady. Bez aktivní účasti gruzínské vlády na zlepšení ekonomických podmínek místních obyvatel bude radikalizace mladé generace pokračovat. Děti, které zatím sedí doma a čekají na zprávy od svých otců, zítra mohou jít v jejich stopách.







0
Vytisknout
9377

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2019