Po leteckých úderech v Sýrii pokračují Asad a Putin bez problémů ve své brutální válce

16. 4. 2018

čas čtení 2 minuty


Donald Trump široce publikoval své plány zaútočit na Asadovu chemickou infrastrukturu v Sýrii, což umožnilo režimu i jeho íránským a ruským podporovatelům včas odstranit vojáky i munici ze zón, které měly být zasaženy západním bombardováním. Asadova schopnost zabíjet své občany plynem dál existuje. Většinu civilistů však Asad vraždí konvenčními zbraněmi, jako jsou barelové bomby.

Pro britskou premiérku Theresu Mayovou znamená účast na americkém útoku vážné problémy. Zaprvé, dobu útoku rozhodl Bílý dům a Londýn se poslušně připojil. Zadruhé, existovaly vážné pochybnpsti, zda západní letecké údery mohou cokoliv změnit na občanské válce v Sýrii, která už pokračuje osmý rok. Ve válce už bylo usmrceno půl milionu lidí.



A za třetí, což je nejdůležitější, Mayová nepředložila návrh zaútočit v Sýrii parlamentu. Její vláda podporuje brexit s cílem údajně vrátit Dolní sněmovně suverenitu. Avšak parlament nedostal právo rozhodovat, v tomto zásadním případě, v případě války. 

V neděli Jeremy Corbyn zpochybnil koncept humanitárních intervencí. Řekl v televizi, že chce zavést zákon, který by donutil britskou vládu, aby jakékoliv vojenské akce musely být předem schváleny parlamentem.

Trumpovi kritikové poukazují na to, že letecké údery v Sýrii měly autentičnost stínového boxu. David Clark, poradce bývalého britského ministra zahraničí Robina Cooka, nazval tu akci "falešnou konfrontací, v níž byla všechna gesta předem naprogramována." 

Cynikové poukazují na to, že útok měl všechny charakteristické rysy filmu Vrtěti psem, hollywoodské komedie o prezidentu, který zahájí válku, aby odvedl pozornost od sexuálního skandálu. Sýrie dočasně vytlačila ze zpráv novou knihu bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho o šílenostech, týkajících se Donalda Trumpa.

Obyvatelé Damašku se západních leteckých úderů neobávali. Jeden místní občan přiznal, že během útoků tvrdě spal. "Byla to fraška." Jiný řekl: "Nikdo nešel do krytů, dívali jsme se na to. Věděli jsme, že je to jenom jako." 

Rusko i USA si zachránily tvář. Trump může tvrdit, že na rozdíl od "váhajícího Obamy" on jednal "rozhodně". Kreml může poukázat na skutečnost, že bombardování bylo minimální a nikdo nebyl zabit. Další akce zřejmě pokračovat nebudou.

Zřejmě dojde k vrcholné schůzce mezi Trumpem a Putinem. Rusko organizuje světové mistrovství ve fotbale a bude chtít omezit konfrontaci.

Mezitím, vraždění v Sýrii pokračuje. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
11320

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2018