Channel 4 News o Jánu Kuciakovi: Zavražděn, protože hledal pravdu

27. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



"Soustřeďoval se na vyhýbání se placení daní slovenskou elitou. Nedávno odhalil údajný podvod spáchaný stavebníky nemovitostí a ministrem. Jde o obvinění sahající až na vrchol slovenské vlády.

Téma, které Kuciak sledoval, vyvolalo loni tyto hromadné protesty. Demonstranti žádali rezignaci ministra vnitra kvůli obvinění z podvodů."

* * *

Vražda slovenského novináře a morální sebevražda slovenského premiéra

Na podporu svobody slova a potírání organizovaného zločinu publikujeme články slovenského portálu Aktuality.sk


https://www.aktuality.sk/clanok/568135/jan-kuciak-chcel-pisat-o-talianskej-mafii-na-slovensku-zavrazdili-ho/


https://www.aktuality.sk/clanok/568148/zaraba-lepsie-ako-niektore-banky-ndrangheta-prerastla-aj-europe-cez-hlavu/


https://www.aktuality.sk/clanok/568197/komentar-daga-danisa-mafia-pohrozila-vojnou-mediam-bude-ju-mat/


Slovenský premiér Robert Fico se projevil jako zbabělec a člověk ochotný chránit své blízké spolupracovníky, o nichž zavražděný novinář Ján Kuciak zjistil, že mají přímé spojení s italskou mafií operující na Slovensku. Zveřejněné informace stačí k tomu, aby Fico, pokud by měl elementární lidskou slušnost a svědomí, rezignoval. Místo toho obviňuje novináře, kteří nadále upozorňují na vazby jeho spolupracovníků na mafii v souvislosti s vysoce pravděpodobnou popravou mladého novináře a jeho přítelkyně, z neetického jednání. Tváří v tvář hrůznému aktu zastrašování před svobodným šířením informací o vazbách politické scény na kriminální šmíru premiér Slovenska volí krytí podezřelých a zuby nehty se drží své mocenské pozice.


Je to odporné. Je to výsměch pozůstalým mladých lidí, kolegům mladého novináře, je to výsměch slovenské veřejnosti.


Není možné to tolerovat. Ani na Slovensku, ani v Česku, ani jinde, kde je možné ústavním způsobem chránit svobodu slova a snahu ochraňovat demokracii před prorůstáním kriminálních sítí do politických struktur. Je věcí cti těch, kdo skutečně chtějí chránit svobodu, vyjádřit svými možnostmi podporu lidem, kteří v ohrožení života pokračují v práci zavražděného kolegy. Britské listy budou vydávat texty serveru Aktuality.sk jako vyjádření úcty k životu svou mladých lidí, jimž vzal svévolně život jakýsi lidský odpad, jako vyjádření rezolutního odporu vůči podobným formám zastrašování před otevřeným potíráním organizované kriminality a jako výraz vysokého znechucení nad politiky, které reprezentuje Robert Fico.

(Bohumil Kartous)

0
Vytisknout
8274

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018