Rusko brutálně bombarduje syrské vzbouřenecké město Ghúta

24. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Za poslední týden usmrtily ruské letecké údery v jedné syrské provincii 100 lidí, 9 z nich ve čtvrtek.


Téměř rok po konečném bombardování Aleppa je toto nejnovější terč syrského režimu: předměstí města Ghúta, na východ od Damašku. Za poslední týden bylo zasaženo stovkami raket a leteckých úderů. A ať je tu vojenským cílem cokoliv, byly zraněny děti. Je to válka, o níž nechce syrský režim a jeho ruští podporovatelé, abyste ji viděli.




Nouzová služba Bílých helem uvádí, že od minulého týdne bylo usmrceno 100 lidí, z toho 30 dětí a 4 jejich dobrovolníci. V neděli vyhrabali z trosek malou holčičku, jen za světla mobilního telefonu. Čtyři roky trvající vládní obléhání znamená, že zranění nemohou být z Ghouty odvezeni a do města se nedostává humanitární pomoc.

Neoznačené bombardéry značky Suchoj na obloze jsou téměř jistě součástí ruského letectva. A ruská intervence zachránila prezidenta Asada.

V pondělí Asad tajně odletěl do Ruska poděkovat svému sponzorovi. Muž, který je stíhán za válečné zločiny, včetně útoku sárínem, se vydal do zahraničí za posledních sedm let teprve podruhé. Díky Vladimíru Putinovi a jeho generálům se území, které Asad ovládá, letos téměř zdvojnásobilo.

Americké a britské letectvo pomohlo porazit Islámský stát, ale to tady není součástí scénáře. Tito muži považují toto vítězství za své a jsou jím posíleni.

Videoreportáž Channel 4 News ZDE

0
Vytisknout
15512

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2017