Saša Uhlová: Patočkovy noviny jsou svobodnější než ty, co teď křičí "Chyťte zloděje!"

21. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Bombardují mě od včerejška média kvůli tomu, že v DR kdysi nevyšel jeden text o poště. A chtějí vědět, jak to tehdy bylo a ještě mnohem víc. Pominu-li sám o sobě podivný princip, že k vyjádření si zvou redaktorku, která odešla v konfliktu, musím se smát i tomu, kdo se mi všechno teď ozývá. Je to trochu jako kdyby čínská vláda grilovala českou vládu za to, že se v Česku nedodržují lidská práva, píše Saša Uhlová.


Pracovala jsem v DR sedm let a měla jsem tam za tu dobu přesně jeden konflikt, který se týkal textu. Jakub tehdy tvrdil, že situace na poště je složitější a že když budeme jen popisovat pracovní podmínky, budeme tím zároveň psát v zájmu nějakých skupin. Neuměla jsem tehdy jeho argumentaci rozporovat. Když se mě teď ptají zástupci médií, o kterých mám řadu informací a výpovědí bývalých i současných redaktorů, že by to vydalo na knihu o tom, co u nich nemohlo vyjít, anebo naopak vyjít muselo, přijdu si jako v blázinci. Fakt. Možná se pustím do dalšího pátrání, jak to v různých redakcích chodí, už teď mám materiálu docela dost. Česká mediální scéna by to potřebovala a její problémy rozhodně nezačaly až s Babišem.

V DR jsem se jinak mohla svobodně věnovat všem tématům, na která jsem si vzpomněla, mohla jsem dlouhé měsíce pracovat třeba na Fénixu, ve kterém média hlavního proudu (až na dvě výjimky) hrála roli průtokového ohřívače policejních svodek.

Také nikdy nebyl problém s tím, když jsem chtěla kritizovat kohokoli z ČSSD. Nebyl to problém do té míry, že jsem se ani neobtěžovala to předem konzultovat, protože bylo jasné, že na tom nic není. Když se pak vykládá, že je DR "stranický tisk", musím se tomu fakt smát. Nemáte představu, jakou svobodu jsem po celou dobu měla, protože jste to nikdy nezažili. I proto jsem tak podrážděně reagovala s tou poštou a vyprávěla to každému, kdo byl ochotný mě poslouchat.

Odešla jsem v brutálním konfliktu a Jakuba Patočku nenávidím a už ho nechci nikdy vidět. Rozhodně tyto věty nepíšu jako jeho fanynka. On se tak upnul na Babiše, že přestal vnímat všechno a všechny okolo. Tím podle mě ničí práci nejen svou, ale i mnoha dalších lidí, v neposlední řadě mnohaletou práci moji, a to mu nikdy neodpustím. Přesto má noviny, které jsou svobodnější, než naprostá většina těch, kteří teď křičí "chyťte zloděje!"

Doufám, že jste pochopili správně, že vám vyhrožuju a že mě máte přestat rozčilovat. Můžete mě citovat.

0
Vytisknout
12818

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2017