Uprchlíci dávají přednost menším obcím

7. 3. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty


Obavy, které měli někteří politici z toho, že se uznaní žadatelé o asyl a migranti budou chtít usadit předevěím ve velkých městech, se nesplnily. Opak se zdá být skutečností.

Rychlejší kontakt ke sportovním jednotám a domácím obyvatelům, lepší péče v ubytovnách a jiné výhody vedou více než polovinu migrantů k tomu, aby zůstávali v menších obcích, do kterých byli po svém příchodu do Bavorska umístěni. To řekl předseda bavorského Sněmu obcí v interview týdne na stanici Bayern 5.

"Vycházíme z toho, že 65 až 68 procent zůstávají tam, kde o ně bylo postaráno a kam přišli. Mnozí migranti zjistili, že v menších skupinách je péče intenzivnější a že je snažší se tak usadit, kdyt to člověk chce." říká Uwe Brandl (CSU).

Zároveň upozorňuje na malou vstřícnost Spolkové vlády například při usnadnění získávání stavebních pozemků obcemi. Také poukazuje na rozdíl mezi oficiálním optimismem a míněním některých obyvatel, tak říkajíc štamgastů v místních hostincích.

"Je mnoho lidí, kteří mají německý pas a nedaří se jim dobře. A těm musíme pomáhat zrovna tak, jako těm, kteří k nám přišli z důvodu vyhnání nebo útěku." říká Brandl.

Možná je to námět k přemýšlení pro země, v nichž se venkov vylidňuje. To je i Česká republika v pohraničních oblastech k Bavorsku a Sasku.

Podrobnosti v němčině zde: ZDE

Právě proto, že máme bohaté zkušenosti z Francie, Kanady, USA, Německa či Velké Británie nebo Nizozemí si ani ten nejzarytější “sluníčkář” či “vítač” nemyslí, že integrace migrantů je jednoduchý proces. Není ale nemožná, o čemž svědčí řada pozitivních případů, a proto je potřeba se o ni pokoušet. ZDE

0
Vytisknout
6974

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2017