Všechno, co potřebujete vědět o Donaldu Trumpovi a o Rusku

6. 3. 2017

čas čtení 5 minut

Tohle je jak povídka od Daniila Charmse, konstatuje Shaun Walker, odborník na Rusko v deníku Guardian:

(Odkazy na zdroje všechn níže uvedených tvrzení jsou v anglickém originálu článku, jehož URL uvádíme na konci textu)

Prezident Trump zná ruského prezidenta Vladimíra Putina "velmi dobře", ale zároveň "Putina nezná".

Putin poslal Trumpovi "dárek" a hovořili spolu, avšak Trump "s ním nemá žádný vztah".

Trump nemá "s Ruskem nic společného", ale jeho syn řekl, že "Rusové tvoří velmi významnou část našeho kapitálu" a "jsme svědky toho, jak nám plyne z Ruska množství peněz".

Rusko bezpochyby hackersky proniklo do ústředí Demokratické strany, ale možná to byl jen dvousetkilový muž ve své ložnici, anebo nějaký chlap v kamionu u řeky.

Americké výzvědné agentury tvrdí, že Putin zasáhl do amerických voleb, aby byl zvolen Trump, ale to všechno je jen "trik", a "fake news, vykonstruovaná zpráva, která má zakrýt prohru demokratů".

Mezi Trumpovým týmem a Ruskem během předvolební kampaně a přípravy na příchod do Bílého domu nebyly "žádné komunikace", až na to, že s Ruskem komunikovali Trumpův budoucí poradce pro národní bezpečnost, jeho budoucí ministr spravedlnosti, jeho zeť a dva další členové jeho týmu.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions "nekomunikoval s Rusy" až na to, že uskutečnil dvě schůzky s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem, o nichž se zapomněl zmínit pod přísahou.

Sessions pak uvedl, že s Rusy nikdy nemluvil o volební kampani, což nikdo netvrdil.

Sessions "neměl tušení, čeho se toto obvinění týká" ohledně jeho kontaktů s Rusy, ale ví o něm dost natolik, aby mohl prohlásit, že "je falešné".

Sessions se vyloučil z vyšetřování vazeb Trumpova týmu na Rusko, ale toto rozhodnutí nemá nic společného se zjištěním, že dvakrát hovořit s ruským velvyslancem navzdory svým tvrzením, že s ním neměl žádné schůzky.

Sessions nemůže potvrdit, že vyšetřování, z něhož se vyloučil, vůbec existuje nebo bude v budoucnosti vůbec existovat.

Sessions je přesvědčen, že křivá přísaha je jedním z největších ústavních "trestných činů" a je "v samém jádru soudního systému", až na to, že jeho falešné svědectví v Kongresu pod přísahou nebylo falešné svědectví, ale jen to, že mluvil příliš rychle.

Sessions se sešel s ruským velvyslancem v době, kdy byl Sessions zástupcem Trumpovy kampaně, ale nikoliv ve své funkci jako zástupce Trumovy kampaně.

Sessions si o své schůzce s ruským velvyslancem nepamatuje nic, až na to, že si jasně pamatuje, že hovořili o terorismu a o náboženství a o Ukrajině a je si jist, že nemluvili o předvolební kampani.

Je absolutně náhodnou shodou okolností, že právě v té době, kdy se Sessions scházel s ruským velvyslancem poskytl Trump rozhovor, který se vysílal na ruské státní televizi, v němž řekl, že nevěří zprávám, že Rusko ovlivnilo americkou předvolební kampaň.

Trump, Trumpův tiskový mluvčí a celá řada republikánských poslanců v Kongresu tvrdili, že není důvodu, proč by se Sessions měl vyloučit z vyšetřování, z něhož se Sessions vyloučil.

Podvratná a lascivní "dokumentace", kterou vypracoval bývalý pracovník britské rozvědky ohledně Trumpových styků s Ruskem byla naprosto neověřená, avšak americké úřady byly ochotny za ni jejímu autorovi zaplatit.

Carter Page, který má silné a rozsáhlé vazby na Moskvu, neměl v Trumpově kampani "žádnou roli", až na to, že Trump na setkání s redakční radou deníku Washington Post Pagea označil za svého poradce.

Zprávy o vazbách Trumpova týmu na Rusko jsou "fake news", až na to, že osoby, které tyto informace prozradily, musejí být nalezeny a potrestány.

Trump vyhodil Michaela Flynna, svého poradce pro národní bezpečnost, který, jak Trump říká, neudělal nic špatného.

Flynn, který několikrát hovořil s Kisljakovem v den, kdy prezident Barack Obama oznámil sankce proti Rusku, sdělil viceprezidentu Pencovi a FBI, že jejich diskuse o těchto sankcích, kterou slyšeli výzvědní činitelé, nebyla diskuse o sankcích.

Sankce, o nichž údajně Flynn hovořil s Kisljakem v rozhovoru, který si řádně nepamatuje, nebyly vlastně sankce.

Bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort neměl "absolutně nic společného s Ruskem", až na to, že intenzivně pracoval pro ruské oligarchy a pro proruské jednotky na Ukrajině.

Manafort prohlásil na podzim, že "FBI neprovádí žádné vyšetřování, jehož bych si byl vědom", o jeho kontaktech s Ruskem. Učinil toto prohlášení mnoho měsíců po zahájení tohoto vyšetřování.

Sessions dříve tvrdil, že "nikdo nestojí nad zákonem" a že pokud by se nepotrestali lidé, kteří lžou pod přísahou, "oslabilo by to právní systém" a zdůraznil, že "já si dávám velký pozor, jak se v tomto ohledu chovám". Až na situace, kdy si nedává pozor.

Takže teď víte všechno, co potřebujete vědět o Trumpovi a o Rusku. Toto bylo oznámení ve veřejném zájmu.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8322

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2017