Británie vyšetřuje zneužívání osobních dat k ovlivňování voličů na sociálních sítích

5. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Britský Úřad komisaře pro informace (Information Commissioner's Office, ICO) zahajuje vyšetřování toho, jakým způsobem jsou shromažďována a zneužívána osobní data voličů při politických kampaních, poté, co se to loni dělo jak před britským referendem o brexitu, tak před volbou amerického prezidenta.

Vyšetřování bylo zahájeno poté, co britský týdeník Observer přinesl minulý týden informaci, že klíčovou roli v hlasování pro brexit v Británii hrála technologická firma, částečně vlastněná americkým miliardářem. Ta přesvědčovala britské voliče, aby hlasovali pro odchod z EU.

Aktivisté hájící ochranu občanského soukromí, právníci, politikové a experti na technologii vyjadřují obavy, že volební zákony nedokáží dodržovat krok s rychlostí technologických změn.

"Provádíme široké hodnocení rizik týkajících se ochrany osobních dat v důsledku používání datové analýzy pro politické účely a budeme komunikovat s celou řadou organizací," potvrdila mluvčí ICO. "Svá zjištění letos zveřejníme."

Mluvčí ICO informovala, že se úřad spojil s firmou Cambridge Analytica a požaduje od nich informace o tom, jakým způsobem firma používala před referendem o brexitu osobní data. "Jsme znepokojeni tím, jak údajně firma Cambridge Analytica využívala osobních dat občanů a s touto firmou o tom jednáme," uvedla mluvčí.

Firma Cambridge Analytica, která má kanceláře v Londýně, v New Yorku a ve Washingtonu, používá datové analýzy k vytváření sofistikovaných profilů jednotlivých občanů k předpovědi ohledně toho, jak budou hlasovat. Firmu údajně částečně vlastní americký miliardár Robert Mercer. Firma tvrdí, že hrála vlivnou roli v amerických prezidentských volbách a využila efektivně svých analytických schopností k identifikaci klíčových voličů.

Mercer je přítel bývalého šéfa britské strany UKIP Nigela Farageho. Andy Wigmore, ředitel probrexitové kampaně Leave.EU, svědčil o tom, že Mercer je dal do kontaktu s firmou Cambridge Analytica.

"Velmi ochotně nám pomohli," řekl Wigmore. "Protože Nigel je dobrým přítelem Mercerů. A Mercer nás jim představil. To, co dělali v USA, a to, co dělali zde v Británii, má obrovské paralely. Množství informací jsme sdíleli.

V únoru 2016 hovořil generální ředitel firmy Cambridge Analytica Alexander Nix o tom, jak pomohl "superaktivovat kampaň organiace Leave.UK na sociálních sítích tím, že zajistil, že správné signály byly na internetu zaměřeny na správné voliče."

V Americe mají firmy možnost využívat dat třetí strany, aniž by musely mít její souhlas. V Evropě to však není možné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6363

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2017