Lekce i pro pražskou kavárnu: Trump vyhrál, protože liberálové NEPOSLOUCHALI

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

To, co se stalo v USA v úterý, je katastrofa. Pro liberalismus i pro svět. Jak si začne prezident Trump vyřizovat účty se svými bývalými soupeři, začne vyvolávat spory s jinými zeměmi, pustí svou mimořádnou deportační policii na nejrůzmnější minority, všichni budeme mít brzo důvod litovat jeho nástupu na prezidentský trůn, píše Thomas Frank v deníku Guardian.

Zvítězil, protože Demokratická strana si zvolila naprosto neefektivní kandidátku. Byla to technokratka, která nabízela jemné ladění systému v situaci, kdy země chtěla na systém zaútočit kladivem. Joe Biden, schopný přímé a přesvědčivé řeči, či Bernie Sanders, inspirující postava bez skandálů, by pravděpodobně oba byli schopni Trumpa porazit, jenže tito kandidáti by nesloužili zájmům funkcionářů Demokratické strany.

Vybrat si kandidáta, jako byla Clintonová proti pravicovému monstru, které si vybrali Republikáni, bylo neuvěřitelné. To, že proti Trumpovi postavili Demokraté Clintonovou, znamenalo, že nevěří, že je Trump rizikem. Jejich oportunismus převládl nad zájmem země.

Podpora médii pro Clintonovou byla také neuvěřitelná. Právě míra nadšení médií pro Clintonovou jí škodila. Působilo to jako propaganda z období studené války.

Ve svých proclintonovských postojích dospěla média k bezprecedentnímu profesnímu konsensu. Rozhodli se urážet druhou stranu namísto snahy pochopit, co ji motivuje. Proměnili psaní komentářů v nástroj morálního vychloubání se.

Američtí vzdělanci rok podporovali superdokonalou profesionálku (která zdaleka nebyla tak dokonalá) a buď uráželi, nebo umlčovali všechny, kdo jejich hodnocení nepřijali. A prohráli. Možná je načase uvažovat o tom, zda je něco hysterického na samolibosti, vykřikované z vysokého společenského postavení, co lidi odcizuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10697

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016