EU zahájila operace proti libyjským pašerákům uprchlíků

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Námořní mise bude "prohledávat a konfiskovat plavidla v mezinárodních vodách", trvají však pochybnosti o efektivitě akcí proti pašerákům

Téměř půl roku poté, co se EU rozhodla zaměřit se na libyjské pašeráky uprchlíků, to má nyní začít dělat v praxi. Je to v době, kdy pašerácká sezóna v podstatě končí a kdy se primární migrační cesta přesunula z Libye do Turecka.

EU nemá k akci mandát ani od libyjské vlády ani od OSN, a tak její námořní síly mohou operovat pouze v mezinárodních vodách, což vyvolává otázky, jak se budou moci zaměřit na pašeráky, ktří většinou působí v rámci libyjských výsostných vod.

Pašeráci totiž naplní gumové čluny lidmi v libyjských vodách a vyšlou je pak směrem k Itálii samotné. Italský vedoucí námořní operace Antonello de Renzis Sonnino potvrdil, že s uprchlíky nalezenými v mezinárodních vodách bude zacházeno stejně jako dosud: budou odvezeni na italskou pevninu a pašeráci, pokud budou přítomni, budou předáni italské policii.

Námořní jednotky EU by od nynějška snad mohly zatýkat pašeráky, kteří cestují s uprchlíky a po jejich vylodění u italských břehů se snaží odvézt si loď zpět do Libye. De Renzis Sonnino se však vysvětlení této praxe vyhnul.

ZDE

0
Vytisknout
5962

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015