Skotští nacionalisté podpoří anglické labouristy, avšak "neutvoří s nimi vládní koalici"

6. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeon opustila požadavek, že příští menšinová labouristická vláda by musela zrušit nákladný program modernizace britského jaderného zbrojního systému Trident, který je umístěn ve Skotsku, pokud mají skotští nacionalisté podpořit labouristickou vládu.

Šéfka skotských nacionalistů uvedla, že její strana nebude mít problém s tím, že bude hlasovat pro labouristickou politiku jednotlivě, v případě jednotlivých samostatných kauz, a to i bez dohody o zrušení Tridentu.

Sturgeonová naznačila, že skotští nacionalisté neplánují utvoření oficiální vládní koalice s Labouristickou stranou, avšak že by podporovali hlasováním minoritní labouristickou vládu v mnoha jednotlivých otázkách. Tím by její strana pomohla "vytvořit daleko efektivnější vládu a vládu, která by realizovala mnohá politická opatření, která si stoupenci labouristů přejí, aby byla realizována."

Labourističtí činitelé konstatovali soukromě, že je vyloučeno, aby šéf strany Ed Miliband schválil jakoukoliv dohodu se skotskými nacionalisty, která by ho donutila zrušit Trident anebo která by silně podpořila agendu skotských nacionalistů výrazně zvýšit ekonomickou autonomii Skotska. To by totiž labouristům odcizilo jejich klíčové důležité a daleko větší anglické voličstvo.

Sturgeonová znovu zdůraznila, že skotští nacionalisté nikdy neutvoří žádný typ koalice s případnou minoritní konzervativní vládou ani jí nikdy nebudou pomáhat neoficiálně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5510

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015