Vladimír Putin popsal tajné jednání, na němž se Rusko rozhodlo anektovat Krym

9. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Prezident Putin hovořil o jednání, na němž vydal tajný rozkaz pro anexi Krymu Ruskem a popsal, jak byla uvedena ruská vojska v pohotovost, aby zachránila svrženého ukrajinského promoskevského prezidenta.

V neděli vysílala státní ruská televize Rossija-1 upoutávku na dokumentární film s názvem "Směrem domů". Putin v ní otevřeně hovoří o tom, jak před rokem Moskva anektovala Krym.

Vzpomíná tam na celonoční jednání s šéfy bezpečnostních služeb o tom, jak zachránit svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, který uprchl před prozápadní revolucí v ukrajinském hlavním městě Kyjevě.

"Skončili jsme asi v sedm ráno," říká Putin. "Když jsme se rozcházeli, řekl jsem kolegům: musíme začít pracovat na návratu Krymu do Ruska."

Čtyři dny po té schůzce v únoru 2014 ovládli neidentifikovaní vojáci místní parlament na Krymu a poslanci spěšně hlasováním schválili novou vládu. Krym byl pak oficiálně anektován Ruskem 18. března, což vyvolalo všeobecné mezinárodní odsouzení.

Vojenská operace byla zpočátku utajována a navzdory stále zjevnějším akcím neoznačených ruských jednotek na území Krymu trvala Moskva, že se na anexi podílejí jen místní síly. Později Kreml přiznal, že anexi Krymu zorganizoval.

V upoutávce na dokumentární film Putin také uvádí, že ruská armáda byla připravena dobýt Doněcku na záchranu Janukovyče, zkorumpovaného ukrajinského politika, který chtěl, aby Ukrajina zůstala v ruské sféře vlivu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10938

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2015