V souvislosti z vraždou Borise Němcova vycházejí najevo vazby Kremlu na Ramzana Kadyrova

9. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Na vraždě Borise Němcova se podílel společník čečenského předáka Ramzana Kadyrova, vyšlo najevo u soudu v Moskvě. Vyšetřování vyvolává četné nové otázky.

Jedním z pěti mužů, kteří byli v neděli předvedeni před soud v Moskvě byl Zaur Dadajev, Čečenec. I ostatní předvedení muži pocházejí ze severního Kavkazu.

"Dadajevova účast na tomto zločinu je potvrzena, kromě jeho vlastního přiznání, množství důkazů shromážděných v rámci tohoto případu," uvedla soudkyně Natalia Mušnikovová.

Dadajev v soudní místnosti zdvihl ukazovák, což je běžně přijímaný islámský signál, a řekl "Miluji proroka Mohameda".

"Znal jsem Zaura jako autentického ruského vlastence," napsal na Instagramu v neděli večer čečenský předák Ramzan Kadyrov a potrvdil, že Dadajev sloužil v jednom z Kadyrovových praporů. "Byl náměstkem velitele praporu a by jedním z nejnebojácnějších a nejodvážnějších vojáků v pluku."

Kadyrov uvedl, že Dadajev je "plně loajální Rusku", a naznačil, že Němcov mohl být zavražděn pro svou podporu kreslených vtipů v časopise Charlie Hebdo.

"Všichni, kdo Zaura znají, říkají, že je hluboce nábožensky založen a jako všichni muslimové byl velmi šokován činy časopisu Charlie Hebdo i výroky, podporujícími vydání jejich karikatur," napsal Kadyrov. "Pokud soud shledá Dadajeva vinným, pak usmrcením člověka spáchal vážný zločin. Avšak chci poznamenat, že nemohl udělat nic proti Rusku, pro něž po mnoho let riskoval svůj vlastní život."

Za vraždu investigativní novinářky Anny Politkovské r. 2006 byla souzena skupina Čečenců, avšak osoba, která vraždu nařídila, nebyla nikdy identifikována. Novinářka vydala mnoho článků, odhalujících drsné porušování lidských práv v Čečensku za Kadyrovovy vlády.

Čečenci se znovu dostávají do centra pozornosti ohledně Němcovovy vraždy, i když skutečnost, že Kadyrov přiznal, že vraha dobře zná, a do určité míry ho hájil, je překvapující vývoj.

Loni byly zveřejněny pozoruhodné záběry Ramzana Kadyrova na stadionu v Grozném s tisíci ozbrojenými čečenskými policisty a příslušníky speciálních jednotek, oblečených v uniformách, jak na stadionu stojí v pozoru. Kadyrov přednáší dlouhý projev, v němž zdůrazňuje, že muži přislíbili loajalitu Rusku a osobně také prezidentu Vladimíru Putinovi. Projev končí jeho výkřikem: "Ať žije naše velká matka Rusko! Ať žije náš národní vůdce, Vladimír Putin! Allahu Akhbar!"

Kadyrov, bývalý militant získal od Moskvy obrovské výsady, a tak vládne v Čečensku, jak si on sám přeje. V podstatě zemi proměnil ve své panství, kde není tolerována opozice a fungují tam prvky islámského práva. Nepsanou dohodou je, že Kadyrov nominálně slibuje loajalitu Moskvě za region, kvůli němuž Kreml vedl dvě vražedné války ve snaze ho ovládnout, a Moskva Kadyrovovi za to dává volnou ruku, ať si v Čečensku vládne, jak chce. Mnoho ruských politiků soukromě vyjadřuje obavy, že Kadyrov si vybudoval obrovskou moc a že jeho ozbrojené divize by jednoho dne mohly být pro Rusko podstatnou hrozbou.

Kadyrev vždy popíral obvinění z porušování lidských práv a z vraždění oponentů, ale jeho odpůrci většinou bývají zavražděni.

V lednu se účastnilo v Grozném několik stovek tisíc lidí "na obranu proroka Mohameda" a odsoudily karikatury v časopise Charlie Hebdo.

Přibližně v téže době uvedl Kadyrov, že se jeho "osobním nepřítelem" stal Michail Chodorkovskij, bývalý oligarcha, který se stal Putinovým odpůrcem, strávil deset let ve vězení a nyní žije ve Švýcarsku. Chodorkovskij napsal na Twitteru, že všechna média "s dobrou pověstí" by měla po pařížských atentátech zveřejnit karikatury z časopisu Charlie Hebdo.

"Jsem si jist, že i v jeho milovaném Švýcarsku jsou tisíce zákon dodržujících občanů, kteří by ho chtěli pohnat k odpovědnosti," napsal Kadyrov.

Dadajev řekl u soudu, že miluje proroka Mohameda. Z toho by mohlo vyplývat, že motivem Němcovovy vraždy byly karikatury z časopisu Charlie Hebdo. Ruští vyšetřovatelé se o tom od počátku zmiňovali jako o jedné možné teorii. V neděli večer také napsal Kadyrov na Instagramu, že motivem vraždy by mohly být karikatury z časopisu Charlie Hebdo.

Jenže ze všech témat, o nichž Boris Němcov hovořil otevřeně, nebyla jeho podpora časopisu Charlie Hebdo výrazněji známa. Napsal k tomu jen jeden krátký článek na blogu. Demonstrativní způsob jeho zavraždění, těsně u Kremlu, zřejmě těžko otřese přesvědčením většiny lidí, že šlo primárně o politickou, nikoliv o náboženskou vraždu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9388

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2015