Politkové by si měli všímat, o čem občané debatují na sociálních sítích

9. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Pirátská strana publikovala v Británii svůj manifest

Je v něm všechno, čím jsou dnes znepokojeni britští občané, upozorňuje komentátor Channel Four News Paul Mason. Dosud se Pirátská strana, která vznikla v Evropě r. 2006 a rozšířila se do dvaceti zemí Evropské unie, včetně Německa, kde r. 2014 získala ve volbách jednoho europoslance, zabývala především otázkami internetové svobody, státního dohledu nad občany a monopolizací autorských práv a komunikací. Nyní však byl na stránkách Reddit zveřejněn crowdsourcovaný manifest nové britské pobočky Pirátské strany a ten obsahuje daleko širší agendu. Když vyloučíme technické záležitosti, pět politických požadavků, které Piráti nyní vznášejí, jsou:

- zveřejňování všech vládních dokumentů

- odstranění průmyslových kamer ze všech veřejných prostor

- osvobození malých firem od DPH

- určování výše pokut podle majetku pokutované osoby

- a - stejně jako to prosazuje Strana zelených - zavedení základního příjmu pro všechny občany, hrazeného z daní.

Tyto požadavky zosobňují docela přesný obraz toho, čím je tato část britských voličů znepokojena: rozsahem a velikostí neovladatelné moci státu, kriminálním chováním korporací, které se mj vyhýbají i placení daní, a úplatností a bezmocností oficiální politiky. A i když je Pirátská strana malá, z diskusí na sociálních sítích opravdu vyplývá, že toto jsou zásadní politické starosti celé generace. Tradiční politikové přitom tyto vážné starosti zcela pomíjejí.

Avšak voliči, a to nejen mladí voliči, jsou nyní prostřednictvím sociálních médií angažováni ve velmi energické debatě o všech těchto tématech. A především se soustřeďují na principy a na konflikt mezi nimi.

Politikové nerozumějí, že veškerá politika dneška je internetová politika. Na sociálních sítích se dnes každý dospělý s telefonem angažuje na zásadních globálních politických tématech - masové popravy, války vedené bezpilotními letadly, dohled nad občany, což se všechno snoubí s diskusemi o nevěře celebrit, sázkami na výsledky fotbalových utkání a zábavnými záběry chování číhosi psa.

Politikové by si podle Paula Masona měli těchto diskusí všímat a uvědomit si, že součástí nadcházejících britských voleb budou právě tato globální témata, jak se o nich diskutuje na sociálních sítích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8435

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2015