Litva vydala občanský manuál pro přežití v případě ruské invaze

8. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Juozas Olekas, litevský ministr obrany, zveřejnil novou vládní informační brožuru s titulem "Jak jednat v extremních situacích či v případě války". Publikace vznikla v důsledku ohrožení Litvy možnou vojenskou invazí z Ruska. Cílem brožury je informovat obvyvatelstvo, jak jednat v případě války. Nebezpečí je podle Olekase "naléhavé" v důsledku nynější vojenské agrese Ruska na Ukrajině.

Brožura řeší otázky "hybridní války", jakou vede Rusko v současnosti na Ukrajině. Její součástí je kamuflované používání vlastních vojenských jednotek na území cizího státu a manipulace mediální agendy nepřítelem s cílem zmást obyvatelstvo ohledně příčin konfliktu a vytváření dojmu, že legitimní vláda napadené země je "nelegitimní".

Ruský prezident Vladimír Putin nedávno začal používat podobnou rétoriku o Litvě a pobaltských zemích obecně, jakou používá vůči Kyjevu. Během své loňské návštěvy v Srbsku Putin varoval, že v pobaltských zemích se stal "otevřený neonacismus" "běžným".

Litva, Lotyšsko a Estonsko zaznamenaly v posledních několika měsících obrovské množství narušení svého vzdušného i námořního prostoru ruskými vojenskými letadly a loděmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8452

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2015