Desetitisíce Izraelců demonstrovaly proti Netanjahuovi

8. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce izraelských občanů demonstrovalo v Tel Avivu a požadovalo, aby byl izraelský premiér Binjamin Netanjahu v nadcházejících volbách odstraněn.

Izraelská média informují o tom, že až 30 000 demonstrantů skandovalo na Rabinově náměstí "Bibi, selhals, jdi domů." Demonstrovali pod heslem "Izrael chce změnu" před volbami, které se budou v Izraeli konat 17. března.

Hlavním mluvčím na demonstraci byl Meir Dagan, bývalý šéf Mossadu, který Netanjahua otevřeně kritizoval a nedávno ho veřejně charakterizoval jako "člověka, který způsobil Izraeli největší strategické škody". Obvinil Netanjahua, že nejedná s Íránem a že ohrozil zájmy Izraele prosazováním vlastních osobních zájmů tím, že nevyjednává s Palestinci o mírové dohodě.

Demonstraci zorganizovala nezisková organizace lobující, aby se důraz ve vládní strategii přesunul z bezpečnostních opatření na zdravotnictví, školství, bytové problémy a všeobecnou drahotu.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že premiér Netanjahu a jeho pravicová strana Likud má v podstatě stejnou volební podporu jako jeho soupeř Isaac Herzog, šéf středolevicového Sionistického svazu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7543

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2015