Mezinárodní den žen a česká levice

8. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Rovnoprávnost žen a mužů, např. rovné volební právo nebo přístup žen k univerzitnímu vzdělání, což byly dříve věci neslýchané a pohoršující, jsou tradiční agendou levice. A protože Mezinárodní den žen neslaví tradiční roli pologramotné ženy jakožto stroje na rození dětí v tradiční kuchyni, roli ženy, jíž dáváme kytičky, jejíž krásu obdivujeme, ale kterou nebereme za rovnoprávného člověka, nýbrž je to den právě slavící ženská práva, čekal by člověk v naší machistické zemi, že levice toho využije k sjednocení a oslavě ženských práv jako zásadního, nedoceněného tématu.

Místo toho Mezinárodní den žen 2015 v České republice patří sporu uražených a ješitných mužů o výklad události více než deset staré, v níž se podle levicového prezidenta zachoval současný levicový premiér jako zrádce. Prezident podle premiéra škodil sociální demokracii, premiér podle prezidenta je zrádce a lhář. Hle, mužská rozumnost, neemocionálnost, soustředěnost na důležité problémy oproti těm malicherným se v mimořádně skvělých osobnostech našeho prezidenta a premiéra ukázala ve své křišťálové kráse. Proč by měl Mezinárodní den žen českou levici sjednocovat, když má tak úžasnou a aktuální příležitost se častovat těmi nejvíce znevažujícími slovy kvůli mimořádně hloupé události, ze které vyšla vítězně hvězda pravicového nebe české politiky, totiž Václav Klaus, aby nám tu po deset let dávala hřejivé teplo svého svitu od šokujících názorů diletanta na rozmanité vědecké otázky až po amnestii-abolici?

Uklidnilo mne pouze dnešní prohlášení bývalé ministryně spravedlnosti Válkové z hnutí Ano v Otázkách V. Moravce, že se nyní, po odchodu z ministerského postu, stává konečně političkou. Obával jsem se totiž, že by mohla mít za to, že se stala političkou teprve v okamžiku, kdy odejdete z politiky definitivně. Také mne povzbudilo, když jsem se dozvěděl, že v otázce exekucí probíhá expertní posuzování toho, zda případné změny v exekučních zákonech, které by exekuce humanizovaly po vzoru všech civilizovaných zemí, nepovedou ke snížení efektivity vymáhání dluhů. Skromně si dovoluji podotknout, že zavedení mučení by zřejmě vedlo k ještě efektivnějšímu vymáhání dluhů, než si dnes dokážeme představit.

0
Vytisknout
10192

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2015