OSN: Neférový rozdíl mezi platy mužů a žen bude nynější rychlostí odstraněn až za 70 let

6. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní organizace práce poukazuje na to, že se rozdíl v příjmech mužů a žen za posledních 20 let v podstatě vůbec nezmenšil

Více než padesát let poté, co Spojené státy schválily Zákon o rovných platech, a 45 let po zavedení obdobného zákona v Británii vydělávají ženy po celém světě jen 77 procent platu mužů. Je to rozdíl, který se za posledních 20 let zmenšil jen o 3 procenta. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní organizace práce OSN. Ženy jsou trestány kromě toho, že jsou ženy, i tím, že mají děti. Závisí to také na státní politice.

V USA jsou ženy platově potrestány, kdykoliv odejdou z pracovního trhu i jen na minimální dobu, zatímco ve Švédsku teprve po odchodu ze zaměstnání na delší dobu, než je patnáctiměsíční placená dovolená.

Matky vydělávají o 25 procent méně než bezdětné ženy. Naproti tomu otcové vydělávají více než bezdětní muži.

Třetina žen je "obětí fyzického nebo sexuálního násilí, které ovlivňuje jejich pravidelný příchod do práce". Podle nejnovějších útadů ze Světové banky je obětí fyzického či sexuálního násilí 700 milionů žen - na Blízkém východě a v Africe je to 40 procent žen, v jihovýchodní Asii je to 43 procent žen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6704

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015