Euroskeptická strana UKIP "zaznamená v Anglii v květnových parlamentních volbách obrovské zisky"

8. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Anglická euroskeptická strana UKIP prý - podle analýzy jednoho akademika - se v květnových volbách do Dolní sněmovny stane v Anglii (nikoliv ve Skotsku!) hlavní opoziční silou. Ve více než stovce volebních okrsků v Anglii se prý umístí jako druhá. Kromě toho prý zvítězí v asi pěti volebních okrscích. Pokud by k tomu došlo, bylo by to obrovské vítězství pro UKIP, kterážto strana v posledních volbách v roce 2010 se ani v jediném britském volebním okrsku neumístila jako druhá.

Znamenalo by to, že se UKIP stane v Anglii ve všech dalších volbách, místních i celostátních, vážnou hrozbou pro labouristy i konzervativce. Ústředním požadavkem strany UKIP je odchod Velké Británie z Evropské unie.

Konzervativci přislíbili, že po květnových všeobecných volbách uskuteční o tom, zda má Británie zůstat v EU, referendum, jenže z volebních průzkumů vyplývá, že britskou vládu utvoří labouristé se skotskými nacionalisty, kteří v žádném případě nejsou pro odchod Británie z Evropské unie a budou to zcela jistě blokovat. To zřejmě vyvolá v silně euroskeptické Anglii zuřivost proti skotským nacionalistům a povede to k tomu, že Skotsko, které je tradičně vstřícné vůči imigrantům i členství v EU, bude chtít v Evropské unii zůstat a zřejmě vstoupit i do schengenského prostoru, zatímco v Anglii budou dále sílit odstředivé euroskeptické tendence.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6139

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015