Greenpeace: Lobbisté průmyslu oslabili předpisy proti znečišťování ovzduší

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropské vlády dovolují zástupcům energetických firem připravovat evropské zákony normy o emisích uhelných elektráren. V důsledku toho jsou nyní tyto evropské normy chabější než v Číně, upozorňuje Greenpeace.

Organizace Greenpeace zjistila, že z 352 členů technické pracovní skupiny, která připravuje nové normy, je jich 183 buď zaměstnanci firem, které mají být regulovány, anebo lobbistických organizací, hájících zájmy těchto firem.

Greenpeaace obviňuje delegace z Británie, Polska, České republiky, Řecka, Německa, Francie a Španělska, že jsou motorem oslabování navrhovaných norem.

"Je to klasický případ lišky, která střeží kurník," konstatoval Greenpeace.

Normy upravující limity průmyslových emisí byly původně navrženy v červnu 2013 a mohly by být ještě pozměněny oficiálním návrhem, který má být vypracován do kocne měsíce. Měly omezit emise kysličníku siřičitého o 70 procent , kysličníků dusíku o 50 procent a emisí částic o 60 procent. Avšak Evropská unie potvrdila, že tato omezení jsou méně přísná než v jiných zemích. "Americká legislativa je přísnější než náš návrh. Jsou hodně před EU, takže Greenpeace má zřejmě pravdu. Čína má velmi ambiciozní plány, ale jejich realizace je něco jiného," sdělil zdroj v EU.

Zájmové organizace v energetickém průmyslu si stěžují, že 20 největších evropských energetických firem už přišlo od roku 2008 o 500 miliard euro v důsledku evropských norem omezujících znečišťování ovzduší.

V úterý varoval Evropský úřad pro životní prostředí, že znečištění ovzduší zpúsobí v nadcházejících dvaceti letech předčasné úmrtí dalších statisíců lidí v Evropě, pokud evropské vlády nebudou jednat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6441

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015