Další průzkum veřejného mínění:

Skotští nacionalisté prý získají v květnových volbách do Dolní sněmovny ve Skotsku 56 ze všech 59 poslaneckých křesel

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Znamenalo by to, že obrovský volební úspěch skotských nacionalistů ve Skotsku by zcela anuloval zisky labouristů v Anglii a výsledky všeobecných voleb do Dolní sněmovny letos v květnu mezi konzervativci a labouristy by byly nerozhodné. Nejnovější průzkum veřejného mínění, který uspořádal lord Ashcroft, předpovídá, že konzervativci i labouristé získají v květnových volbách po 272 křeslech v Dolní sněmovně. K získání většiny v parlamentě však potřebují 326 křesel.

Pokud jsou nynější průzkumy veřejného mínění správné, konzervativci nebudou s žádnou koaliční stranou schopni utvořit vládu, protože skotští nacionalisté s nimi odmítli vytvořit koalici. Mohla by vzniknout koaliční vláda labouristů, skotských nacionalistů a liberálních demokratů. V tom případě by se ovšem nekonalo žádné konzervativní referendum o tom, zda má Británie vystoupit z Evropské unie, ani by euroskeptická strana UKIP v Anglii neprosadila žádná opatření proti přistěhovalcům.

Ashcroftův nejnovější průzkum veřejného mínění signalizuje drtivou porážku pro labouristy ve Skotsku, kteří se před referendem o nezávislosti Skotska loni v září spojili v odmítání skotské nezávislosti s britskými konzervativci. Labouristé by měli ve Skotsku pouze dva poslance, liberální demokraté jednoho a konzervativci žádného. Současný šéf skotských labouristů Jim Murphy by si pravděpodobně své poslanecké křeslo zachoval, ale proti skotským nacionalistům většinou pouze jediného procenta voličů.

Labouristé neustále straší, že hlasování pro skotské nacionalisty bude znamenat vítězství konzervativců, není však jasné, jak by to konzervativci mohli dokázat, když nedají dohromady parlamentní většinu.

Všechny politické strany berou průzkumy veřejného mínění s rezervou. Lord Ashcroft tentokrát zkoumal mínění voličů jen v 9 nerozhodných volebních okrscích z 59.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5486

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015