Utvoří britští konzervativci s labouristy po květnových volbách opoziční smlouvu?

7. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Bývalý britský konzervativní ministr školství za Margaret Thatcherové Kenneth Baker navrhl, aby po květnových všeobecných volbách konzervativci utvořili s labouristy "velkou koalici", aby zabránili skotským nacionalistům mít v příští britské vládě rozhodující vliv.

Z průzkumů veřejného mínění opakovaně vyplývá, že ani konzervativci, ani labouristé nebudou zjevně schopni samostatně vytvořit vládu. Obě hlavní britské strany získají pouze cca 270 parlamentních křesel, kdežto k utvoření většinové vlády by jich potřebovali 326. Labouristé budou schopni vytvořit koaliční vládu se skotskými nacionalisty a s liberálními demokraty, ovšem bude to znamenat, že skotští nacionalisté budou mít v příští britské vládě rozhodující slovo. Konzervativci nebudou zřejmě schopni utvořit většinovou koalici s nikým.

Šéf britských konzervativců David Cameron v sobotu apeloval na šéfa britských labouristů Eda Milibanda, aby vyloučil povolební koalici se skotskými nacionalisty. "Nemůžeme pustit do vlády lidi, kteří chtějí naši zemi rozbít," řekl Cameron.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5749

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015