Britské zdravotnictví:

Instalatéři a topenáři by měli informovat úřady o nevytopených bytech

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

"Skrytá armáda" instalatérů, topenářů a pracovníků, kteří přicházejí odečítat elektroměry a plynoměry, by mohla dramaticky snížit počet umírajících občanů během zimního období, kdyby úřady informovala o občanech žijících v nevytopených bytech, doporučují předpisy britského zdravotnictví.

V průměru umírá v Británii od prosince do března ve srovnání s ostatními ročními obdobími o 24 000 lidí více, a to většinou na srdeční choroby a choroby dýchacích cest. Na každé úmrtí připadá dalších osm osob, přijatých do nemocnice.

Britský Národní institut pro zdraví a klinickou kvalitu (NICE) doporučuje, aby instalatéři, topenáři a pracovníci odečítající v soukromých domech a bytech elektroměry a plynoměry pomáhali identifikovat zranitelné občany.

Nové předpisy NICE požadují, aby tito pracovníci při návštěvě domů a bytů občanů zauvažovali, zda je dům dostatečně vytápěn. Zásah proti nevytápěným bytům může zachránit lidi před předčasným úmrtím. NICE požaduje, aby místní zdravotnické rady vytvořily v každé obci kontaktní bod, kam by se zdravotníci i nezdravotní pracovníci mohli obrátit, pokud objeví nevytápěný byt. Lidem s nevytápěnými byty by se pak pomohlo, buď přejít na levnější energetický tarif anebo s izolací jejich příbytku.

V Británii pracuje 150 000 topenářů, kteří každoročně činí 8 milionů návštěv v domech a bytech občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11670

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015