Ukrajinská armáda se se vzbouřenci vyměnila stovky válečných zajatců

27. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinské úřady a proruští separatisté si navzájem v pátek vyměnili stovky válečných zajatců. Je to součástí dvanáctibodového plánu na ukončení proruského povstání na východě Ukrajiny, uvedl mluvčí prezidenta Porošenka.

K dohodě o výměně 150 ukrajinských vojáků za 222 vzbouřenců došlo při středečních rozhovorech mezi velvyslanci Ukrajiny, Ruska, separatisty a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE).

Od vyhlášení příměří v září 2014, které se nedodržuje, bylo usmrceno dalších 1300 osob. V prosinci však došlo k určitému zmírnění bojů, avak v pátek vzbouřenci zintenzivnili své útoky na ukrajinská postavení na východě země a usmrtili jednoho ukrajinského vojáka.

"Za poslední dva dny začali vzbouřenci používat dělostřelectva a raketometů typu Grad. Do určité míry došlo k zintenzivnění útoků," řekl ukrajinský vojenský mluvčí Andrij Lysenko tiskové kanceláři Reuters. "Vzbouřenci používají příměří k posílení svých postavení," dodal.

Další mírové rozhovory mezi Ukrajinou, Ruskem, separatisty a OSCE se měly konat v Minsku v pátek, ale nedošlo k nim. Prozatímní předseda rozhovorů z OSCE Didier Burkhalter vyjádřil naději, že se budou konat v blízké budoucnosti a budou vyjednávat o realizaci příměří, propuštění rukojmích, dodávkách humanitární pomoci a o některých hospodářských otázkách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5897

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014