Nepříliš valná úroveň diskuse o Gaze na vlnách Českého rozhlasu

14. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Chtěl bych uvést několik postřehů k diskusi o dění v Gaze na ČRo Plus ZDE, které se zúčastnili bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, bývalý velvyslanec v Izraeli Daniel Kumermann, česko-palestinský politolog Šádí Shanaáh a publicista Roman Joch. Diskusi moderoval Petr Schwarz.

Lze ocenit, že slovo tentokrát dostali rovnocenně jak zastánci spíš propalestinského vnímání konfliktu (Jan Kavan a Šádí Shanaáh), tak proizraelského (Kumermann a Joch), což byl od minulé diskuse (Pojar a Slezák versus Shanaáh) pozitivní posun. Nicméně výběr komentátora nebyl vůbec šťastný. Schwarz při výběru dotazů na hosty tonul v tradičních klišé, omílal pořád dokola, co provádí Hamás, jak s ním nelze počítat, protože je to teroristické hnutí atd. (jakoby snad hlavní brzdou celého konfliktu byl Hamás), aniž by situaci v pásmu šířeji zarámoval.

Ta posedlost Hamásem už je skutečně tragikomická. Hamás opakovaně hodlal uznat existenci Izraele v hranicích dobytých Izraelem v roce 1967 ZDE, ač je tato otázka naprosto irelevantní, dokud Izrael neuzná Hamás za partnera k dialogu; Hamás na rozdíl od Izraele dodržoval příměří, fungoval ve vládě jednoty s Fatahem, přestože ji Izrael narušoval ZDEZDE,ZDE.  To by nás mělo zajímat především.

Moderátor také opakoval další bezkrevná klišé týkající se například používání lidských štítů Hamásem, ač je naopak dokázáno, že Izrael používal Palestince jako lidské štíty ZDE, ZDE, zatímco Amnesty International nemá dosud v rukou důkaz, že by Hamás v současném konfliktu použil lidský štít ZDE. To však neznamená, že je naprosto vyloučena možnost, že by se radikálové z Hamásu za lidské štíty schovávali.

Proč se moderátor a diskutující například nezaobírali reálnými dopady izraelské vojenské operace, jejíž cíle se v průběhu uplynulých týdnů měnily, na tamní obyvatelstvo, především pak na nejzranitelnější populační segment -- děti? Proč nebyla zhodnocena role států Evropské unie v konfliktu v pásmu, což se nás coby občanů EU bytostně týká? To velice bravurním způsobem učinila izraelská novinářka Amira Haasová v nejstarším izraelském deníku Haaretz, když tvrdě kritizovala role například Německa a Rakouska (potažmo EU) při "zabíjení, ničení a demolování Gazy" ZDE.

Z listu Guardian se dozvídáme (vyšlo v překladu i na BL), že vojenské řešení politického konfliktu v Gaze vytvoří "novou generaci nepřátel" Izraele. Není divu, jen dezinformovaný jedinec se může domnívat, že vojenská operace v Gaze zahrnující vyhlazování celých rodin, destrukci celých obytných čtvrtí a "zmizení" stovek osob ZDE sníží teroristické aktivity. Na Hamás se možná ještě bude vzpomínat s nostalgickou slzou v oku.

Odtajněné dokumenty Wikileaks pro změnu mapují tajné snahy Izraele, Spojených států a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna imunizovat Izrael před dopady zprávy, která dokumentuje porušování lidských práv Izraelem v Gaze v průběhu operace Lité olovo na přelomu let 2008 a 09 ZDE.

Informace tohoto typu jsou mnohem objevnější a zásadnější než nekonečné probírání jednoznačných záležitostí o okupaci či neokupaci Gazy (zda má okupovaná populace právo bránit se okupantovi) nebo svalování vší viny za mizérii v pásmu na Hamás, jak v diskusi na vlnách Českého rozhlasu předvedl její moderátor Petr Schwarz.

Je to škoda, neboť výběr hostů byl tentokrát vyvážený (až na lékaře Romana Jocha, který se kdovíproč vyjadřuje ke všemu a v případě izraelsko-palestinského konfliktu jen opakuje vyvrácená klišé) a dala se očekávat skutečně kvalitní diskuse.

0
Vytisknout
7521

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2014