Sušová-Salminen: Politika se dále izoluje od společnosti

27. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Všechny nové strany představují typ strany, která se mnohem více podobá podnikatelskému projektu a která má minimální členské sítě. Jinými slovy, jsou mnohem méně zakotveny v české společnosti. Potvrzuje se tu trend, kdy se stranická politika izoluje od zbytku společnosti a voliči si v podstatě "najímají" malé stranické týmy k tomu, aby udělaly konkrétní "práci". Tím se ale vytrácí demokratický étos.

Zároveň se ukazuje, že v české společnosti není poptávka po jasně vymezených stranách, které by potom zaručovaly výměnu u moci na základě tradičního střídání pravice-levice. Český volič spíš dává přednost něčemu "mezi". U ANO zřejmě imponovala "středová nevymezenost", která sbírala hlasy zprava ale i od sociální demokracie. Zdá se mi, že je i možné, že někteří voliči pochopili výměnu u moci jako výměnu personálii, ale ne jako výměnu politických strategií a receptů, jak řídit zemi. Teď je ale otázka jestli bude taková situace opravdu vést k politice středového kompromisu a nebo zda ANO bude prosazovat ve skutečnosti pravicovou politiku identickou s tou, jakou dělala minulá Nečasova vláda.

Dalším výsledkem je opět snížená volební účast, která nepřesáhla 60%. Je nutné si uvědomit, že 40% voličů, a to je velké číslo, z nějakých důvodů nevolilo. To je něco, o čem by se mělo začít hovořit a analyzovat příčiny dalšího poklesu ve voličské účasti.

Kompletní rozhovor ZDE

0
7494

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013