Americká NSA odposlouchávala telefony 35 čelných světových politiků

25. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Z tajného dokumentu americké vlády, který médiím zprostředkoval Edward Snowden, vyplývá, že americká špionážní agentura NSA odposlouchávala telefonní rozhovory 35 čelných světových politiků. Z dokumentu také vyplývá, že NSA požaduje, aby vysocí činitelé ve vládních úřadech, jako je Bílý dům, ministerstvo zahraničí a Pentagon jí předávali telefonní čísla vysokých zahraničních politiků, když se k nim dostanou, aby je NSA mohla přidat do svého odposlouchávacího programu.

Dokument zaznamenává, že jeden nejmenovaný americký činitel předal NSA více než 200 telefonních čísel, včetně čísel 35 vrcholných světových politiků. Ti nejsou v dokumentu jmenováni. Čísla byla okamžitě předána k sledování agenturou NSA.

V současnosti vládne napětí mezi Německem a USA poté, co německá kancléřka Merkelová obvinial Spojené státy, že odposlouchávají její telefon. Mluvčí Bílého domu Jay Carney vydal prohlášení, podle něhož "Spojené státy neodposlouchávají a nebudou odposlouchávat rozhovoru Angely Merkelové". Avšak to kontroverzi nerozptýlilo, protože činitelé v Berlíně rychle poukázali na to, že USA nepopřely, že Merkelovou odposlouchávaly v minulosti.

Při příjezdu do Bruselu na summit EU obvinila Merkelová USA z porušení důvěry.

Z amerického oficiálního memoranda, které má k dispozici deník Guardian, vyplývá, že NSA běžně odposlouchává rozhovory světových politiků - a dokonce žádá jiné americké státní činitele, aby při tom pomáhali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7461

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013