Španělsko přijme záchranný balíček, možná až v hodnotě 100 miliard euro

10. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Španělsko se vzdalo úsilí získat kapitál pouze pro své kolabující banky a přijalo evropský záchranný balíček ve výší až 100 miliard euro, podobně jako předtím Řecko, Irsko a Portugalsko. Evropští politikové doufají, že záchranný balíček zabrání dalšímu zhoršování situace ve Španělsku, čtvrté největší ekonomice eurozóny, která platí vysoké úroky za svých půjček a bez níž euro nepřežije.

"Španělská vláda vyjadřuje svůj záměr požádat evropské financování o rekapitalizaci těch bank, které to potřebují," uvedl španelský ministr financí Luis de Guindos.

Není ale jasné, kolik peněz bude Španělsko přesně potřebovat. De Guindos chce počkat na dvě nezávislé analýzy o stavu španělského bankovního systému, a předpokládá, že potřebná částka bude nižší než 100 miliard euro.

Evropští politikové chtějí vyřešit problém Španělska před 17. červnem, kdy se budou v Řecku konat volby, v jejichž důsledku se může Řecko octnout na cestě ven z eurozóny a rozšířit všeobecné problémy po Evropské unii. Podle odhadů potřebuje Španělsko kapitál ve výši 40 až 100 miliard euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5641

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2012